Komentarze do wiadomości z kraju

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski

Re: Komentarze do wiadomości z kraju

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 08 wrz 2017, 19:52

FRYDERYK SKARBIŃSKI w tym samym programie co Święcicki w TVP INFO

Pan Dominik trochę przesadza bojąc się Radykalnej Lewicy. Partie powstają i upadają w zależności, z której strony zawieje wiatr. Mieliśmy już wiele prób po 1989 tworzenia partii odwołujących się do komunizmu czy socjalizmu, ale bez większego powodzenia. Sam w sobie komunizm nie jest ideologią niebezpieczną, a jedynie metody i praktyki jakie wcielały w życie partie komunistyczne były zbrodnicze. Zresztą nasza Konstytucja jasno to precyzuje wskazując, że nie dozwolone jest propagowanie TOTALITARNYCH metod i praktyk komunizmu.

Możemy się nie zgadzać z propozycjami Radykalnej Lewicy i ja oraz Stowarzyszenie Rządzić Inaczej zdecydowanie nie zgadzamy się z rozwiązaniami proponowanymi przez RadLew. Tym nie mniej nie uprawnia to do zabraniania głoszenia własnych poglądów działaczom tej partii lub sugerowania, że chcą siać zamęt czy mieć cokolwiek wspólnego z cierpieniem rozlewem krwi czy śmiercią. Nic takiego z ust Radykalnej Lewicy nie słyszałem. I dopóki nie będą propagować totalitarnych metod lub praktyk, albo nawoływać do nienawiści to będę z pełnym poświęceniem bronił ich prawa do wolności słowa. Pluralizm jest potrzebny w dyskusji publicznej nawet jeśli niektórzy (wymowne spojrzenie na Święcickiego) chcieliby, aby głoszone były tylko jedyne słuszne poglądy - czyli ich własne.

Komentarz ALEKSANDRA SZOSTAKIEWICZA dla Gazety Wyborczej w sprawie wypowiedzi Milosa Zemana o Grupie Wyszehradzkiej

Z przykrością muszę się zgodzić z oceną stanu Grupy Wyszehradzkiej. Rozszerzenie składu zamiast dać nowy impuls spowodowało, że przywódcy państw grupy stracili koncepcję na jej skuteczne funkcjonowanie. Grupa powinna w szczególności skupić się na dzieleniu się swoimi doświadczeniami akcesyjnymi z najbliższymi sąsiadami, którzy są poza Unią. W ramach Unii Europejskiej państwa te mają szansę odegrać szczególną rolę w tworzeniu zasad polityki wobec państw regionu Europy Wschodniej. Obecność Ukrainy w tym gronie pozwala na nowo przedefiniować założenia polityki w stosunku do Rosji. Wierzę, że Grupa ma potencjał by na nowo stać się dynamiczną organizacją zdolną do efektywnego działania. Potrzeba tylko przywódców, którzy będą chcieli uczynić z niej ważne narzędzie w polityce sąsiedzkiej Unii Europejskiej na wschodzie.
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysztof Hans
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Hans » 10 wrz 2017, 17:31

Komentarz Agnieszki Czarkowskiej (Ministra Spraw Zagranicznych w Gabinecie Cienii Pięknej Polski) w Polsacie News o Grupie Wyszehradzkiej.

Niestety musimy się zgodzić z tym stwierdzeniem że Grupa Wyszehradzka po poszerzeniu straciła nieco na formie. Naszym zdaniem grupa ta powinna nie tylko dzielić się swoimi doświadczeniami ale i przedstawiać wspólne stanowisko Europy Centralnej i Wschodniej na szczeblu kontynentalnymi jak i poszczególnych krajów wchodzących w jej skład. Powinna ona ściśle współpracować z innymi krajami regionu a nie poszerzać się o nie gdyż takie działanie jest po prostu słabe.

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 10 wrz 2017, 21:10

Komentarz FRYDERYKA SKARBIŃSKIEGO w TVN24 na temat wyborów do Parlamentu Europejskiego

Jeżeli ktoś zapowiada, że na ich listach znajdą się "doświadczeni politycy" to ja takich list się obawiam. Doświadczeni politycy czyli tak na prawdę osoby, które od lat nie działały poza polityką. To osoby, które polityka oderwała od realnego świata, od rzeczywistych codziennych problemów obywateli. Wolałbym, aby na listach znaleźli się specjaliści i eksperci w ważnych dla Polaków i pozostałych Europejczyków dziedzinach. Wolałbym, aby w Brukseli dyskutowano ekspercko o rozwiązaniu ważnych problemów, a nie uprawiano politykę. Zobaczcie gdzie nas doprowadziła polityka. Do jednych z najniższych w historii wyników poparcia dla samej koncepcji Unii Europejskiej.

Otwarta Europa chce być zupełnie nową jakością w Unii i w Polsce. Na listach mamy ekspertów z różnych dziedzin w większości dotychczas nie mających nic wspólnego z polityką. Idziemy do Parlamentu Europejskiego z konkretnym wspólnym programem, który chcemy realizować z naszymi partnerami z pozostałych państw członkowskich. Pomimo, że kwestionujemy obecną Unię, to mamy program, który ma doprowadzić do tego, aby stała się ona Unią naszych marzeń. Tego nie załatwi się polityką lecz realnymi rozwiązaniami.
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny
Obrazek

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 12 wrz 2017, 0:19

Komentarz Aleksandra Szostakiewicza w TVN24 na temat kandydatów PD w wyborach do PE2024

Zaskakujące, że na listach PD mamy takie postacie jak konserwatysta Paweł Adamowicz i z drugiej strony należąca kiedyś do PZPR, a później długo związana z SLD Danuta Hubner, a po środku ludowcy z PSL. To pokazuje, że to grupa karierowiczów, a nie ludzie idący do Parlamentu Europejskiego z pewną misją. Nie ma wątpliwości, że połączyli oni siły żeby zachować ciepłe posadki w Brukseli. Otwarta Europa natomiast stawia na ekspertów, ludzi z poza polityki, którzy pójdą załatwić w Parlamencie Europejskim konkretne sprawy. Europa może być rządzona inaczej, lepiej, mądrzej, efektywniej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 13 wrz 2017, 21:45

Komentarz Aleksandra Szostakiewicza w TVP1 do rewelacji faktu na temat swoich studiów

Dziennikarz Faktu nie zadał sobie trudu, aby skontaktować się ze mną i wyjaśnić tą sprawę. Oczywiście rewelacje tej gazety są nie prawdziwe, a dyplom ukończenia studiów magisterskich mam tutaj przy sobie (prezentuje do kamery). Doszło jedynie do pomyłki osoby, która spisywała moją biografię na stronę internetową. Ukończyłem Zamiejscowy Wydział krakowskiej Akademii Rolniczej w Rzeszowie, który później został częścią Uniwersytetu Rzeszowskiego. To tyle tej sensacji. Oczywiście osoby, które mnie zatrudniały zadały sobie tą odrobinę trudu i poprosiły o okazanie dyplomu ukończenia studiów. Coś czego dziennikarz Faktu nie raczył uczynić. Wszystko co osiągnąłem w życiu jest efektem mojej ciężkiej pracy. To jest mój jedyny komentarz do tej sprawy, a każdego kto ma wątpliwości zapraszam do mnie chętnie pochwalę się swoim dyplomem magisterskim (uśmiech).
Obrazek

Awatar użytkownika
Felix Sapieha-Goldschmit

Postautor: Felix Sapieha-Goldschmit » 20 wrz 2017, 12:31

Felix Sapieha-Goldschmit w TVP1 na temat "Liberal Horror Story: Poland"

Widziałem i szczerze się zawiodłem. Jeśli już robi się brudną kampanie to powinno się to robić dobrze. Czy to było straszne? Na pewno się tak jak wizja Polski pod rządami obecnej opozycji. Jest to też przykład ignorancji, bo czy twórcy pomylili wybory? Chyba tak, bo oczerniają (choć to za dużo powiedziane) polityką rządu a nie kandydatów do PE.
Reasumując, znam uczniów szkoły podstawowej który zmontowali by lepszy "film" propagandowy.

Awatar użytkownika
Szamir DeLeon

Postautor: Szamir DeLeon » 20 wrz 2017, 20:39

Szamir DeLeon dla Superstacji o "Liberal Horror Story: Poland":
Bardzo ładne, kolorowe i niezależne przedsięwzięcie. Ktoś poświęcił na to trochę czasu. Na pewno nie zasługuje na Oscara, ale na milion wyświetleń na YouTubie i szacunek to tak. Myślę, że niedługo powstanie więcej filmów, trailerów tego twórcy. SLD i Zjednoczona Lewica jako czołówka serialu „Przyjaciele”, Postępowi Demokraci jako film o korupcyjnej władzy, Prawo i Sprawiedliwość zamienione w angielską komedię „Co ludzie powiedzą?” lub film „Titanic”, bo powoli wpływają na górę lodową czy Stronnictwo Szlachecko-Konserwatywne jako telenowela- „Klan”.
Jednak trzeba też sobie zadać pytanie: dlaczego akurat taka tematyka tego utworu? Być może nie dlatego, jak to skomentował jeden z Internautów, że "premierkę mamy jakby wyciągniętą z creepy show netflixa". W tym dziele jest możliwe drugie dno. Autor prawdopodobnie próbował podkreślić drugą twarz rozwiązań proponowanych przez PL-K. Strasznie niskie zarobki, horrorystyczna wiara w monarchię, zostawienie na pożarcie miliona ludzi przez niewidzialną rękę rynku czy zabicie jakiegokolwiek ducha lewicy i postępowości. To są te wartości PL-K, które być może próbował podkreślić autor. Film nie był efekciarski, co również może świadczyć o jego innym charakterze, niż suchej propagandy.
Dzisiaj politycy, którzy otwarcie krytykują ten film obawiają się, że obniży on ich poparcie. Ja na ich miejscu nie bałbym się. Przypomnę, że chyba w 2007 roku twórca o pseudonimie VJ Dominion nagrał piosenkę, która otwarcie śmiała się z SLD i Wojciecha Olejniczaka. Nikt z nas nie miał do tego artysty jakiegokolwiek urazu, a poparcie nie zmalało przez ten utwór. Co więcej, chyba nawet niektórzy politycy i działacze Sojuszu udostępnili ten film na swoich profilach.

Awatar użytkownika
Aleksander Beski

Postautor: Aleksander Beski » 20 wrz 2017, 21:21

Aleksander Beski dla TVN24
Dobrze że powstał taki film, jak dla mnie trzeba więcej czegoś takiego, nie tylko o PLK.
Aleksander Beski - Poseł IV kadencji, członek Rządzić Inaczej.

Awatar użytkownika
Karol Malinowski

Postautor: Karol Malinowski » 20 wrz 2017, 21:58

Malinowski w TVN24 do do artykułu WP:
Po pierwsze, Partia Polaków nie jest partią antyeuropejską, jak sugeruje autor artykułu, a proeuropejską, ale przy tym eurorealistyczną, więc sugerowanie, że chcemy likwidacji Unii Europejskiej, która ma wady, ale również zalety, jak fundusze Europejskie jest śmieszne. Chcemy likwidacji Komisji Europejskiej, która jest organem wewnątrz Unii Europejskiej, a nie samej Unii Europejskiej, co powtórzę jeszcze raz. Zmiana traktatów europejskich jest potrzebna, ale jeżeli się nie uda, to mimo to nie będę namawiać do PolExitu, bowiem to jest niezgodne z Polską racją stanu.
Członek zarządu Partii Polaków. Poseł na Sejm II i III kadencji.

Dawniej:
Wicepremier, Minister Sportu i Turystyki, pełnomocnik do spraw reformy administracyjnej, prezes Partii Polaków.

Awatar użytkownika
Szamir DeLeon

Postautor: Szamir DeLeon » 21 wrz 2017, 19:08

Szamir DeLeon dla RMF FM o Pięknej Polsce i jej aktywności:
Piękna Polska chwali się tym, że na 130 kandydatów połowę będą stanowili mężczyźni. To nie jest żadna sensacja, taki stosunek liczbowy jest w każdym komitecie startującym do Parlamentu Europejskiego. Chyba Piękna Polska zapomniała, że jest w naszym Kodeksie wyborczym system suwakowy, że kobiety i mężczyźni są ustawiani na listach naprzemiennie. Szkoda mi ekspertów Pięknej Polski, którzy tego nie wiedzą lub próbują nam wmówić, że są wyjątkowi. Tak nie jest!

Wróć do „Wiadomości z kraju”