Komentarze do wiadomości z kraju

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Awatar użytkownika
Jan Radziwiłł

Re: Komentarze do wiadomości z kraju

Postautor: Jan Radziwiłł » 10 lip 2015, 22:40

OG: nawet ta sama stacja.
Książe Jan Radziwiłł - Przewodniczący i założyciel Stronnictwa Szlachecko-Konserwatywnego.

Były wicepremier, Minister ds. wprowadzenia w Polsce monarchii, Przewodniczący Razem dla Najjaśniejszej!

Kosek wita.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 10 lip 2015, 22:47

Wywiad został usunięty ze stron Newsweeka ;)

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 10 lip 2015, 22:58

Dobrzyńska dla TVN 24

- Ta debata pokazuje wiele. Po pierwsze- pani premier boi się debaty, boi się odpowiedzi na trudne pytania. Po drugie- pani Marszałek broni być może przyszłego rządu, broni koalicji i ucisza opozycję. [...] Pan Wenderlich słusznie zauważył, ale zapomniał jeszcze o Ewie Kopacz jako Marszałku, która wszystkich zgłaszała do Komisji Etyki Poselskiej. Pomimo kłód rzucanych pod nogi od samego początku, Sojusz się nie podda i te cztery lata będziemy aktywnie i celnie punktować Koalicję, która i tak zostanie przegłosowana ich własnym głosami. [...] Sejm nie może być maszynką do przepychania ustaw, debata będzie najważniejsza. Ja, jako wicemarszałek, będę walczyć oto w prezydium.
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Karolina Młynarczyk

Postautor: Karolina Młynarczyk » 11 lip 2015, 0:10

Karolina Młynarczyk dla Polsat News

Pani Marszałek Joanna Mucha postąpiła bardzo dobrze, wyłączając mikrofon pani Dobrzyńskiej. Byłam świadkiem tej sytuacji, głos miał zabrać przedstawiciel innego klubu, a pani poseł weszła na mównicę i chciała zabrać głos. To nie miało na celu uciszenie pani Dobrzyńskiej, czy opozycji, po prostu taka była kolejność. Nie miała pozwolenia na wypowiedź, więc nie powinna mieć pretensji. Tutaj w całości popieram panią Marszałek.
Karolina Młynarczyk - szefowa KPRM, senator I kadencji z ramienia Platformy Obywatelskiej, wcześniej posłanka na Sejm VIII kadencji.

Frakcja:
Sejm - Marczłuajtis-Walczak, Halicki, Guzowska, Chybicka, Rutnicki
Senat - Adamowicz, Miller, Rulewski

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 12 lip 2015, 21:15

Janina Dobrzyńska dla TVN 24:

- To, ze Rząd wychodzi do obywateli nie jest niczym godnym poklasku. To powinno być codziennością. Jednak w przypadku tej ekipy, która przez osiem lat była odgrodzona od obywateli złotym murem, który był zbudowany głównie z arogancji i strachu przed opozycją, to rzeczywiście ogromny progres. Jednak inne ugrupowania, w tym Sojusz Lewicy Demokratycznej, od zawsze jesteśmy blisko obywateli. Te wszystkie wypowiedzi działaczy PO brzmią jak testament i policzek dla pana Tuska i pani Kopacz- mówią o radykalnej zmianie, którą jest wyjście do obywateli. To testament dla tamtych Rządów. Jednak spotkania, na których nadal ludzie będą ogłupiani, to nic. Potrzeba nam prawa stanowionego przy pomocy obywateli i dla nich właśnie. Potrzeba nam komisji trójstronnych przy każdym projekcie. Nie wydaje mi się aby same spotkania naprawiły fatalną reformę emerytalną, wysyłanie dzieci do szkół, czy też te wszystkie lata arogancji i buty. Naprawcie swoje decyzje w parlamencie, a dopiero potem idźcie i przepraszajcie.

2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 20 lip 2015, 0:38

og: viewtopic.php?p=4108&sid=c2bebe92606b71979ab854087e96be34#p4108

Akurat event znalazł się na tak, że może umknąć, a jest na tyle ważny, że wszyscy muszą zobaczyć :P
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 20 lip 2015, 1:05

Mikołaj Liściowski w TVP info:
Propozycja PO odnośnie reformy urzędu prezydenta na pewno nie zyska mojego poparcia. Moim zdaniem weto jest konieczne, gdyż czasem zdarza się, że parlament przyjmie po prostu jakąś złą ustawę i wówczas weto jest taką ostatnią deską ratunku. Zresztą jak na razie nie zawetowałem żadnej ustawy, choć zapowiedziałem niedawno, że jeśli parlament przyjmie ustawę o związkach partnerskich, to ona nie uzyska mojej akceptacji. I mam wrażenie, że stąd, choć nie tylko z powodu tej jednej ustawy ta propozycja PO. Ten pomysł ma na celu zmniejszenie uprawnień prezydenta, w zamian za dłuższą kadencję. Ja jednak czegoś takiego nie popieram, gdyż chcę dobra Polski i Polaków, a nie dłuższej kadencji.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Karolina Młynarczyk

Postautor: Karolina Młynarczyk » 21 lip 2015, 0:37

Karolina Młynarczyk dla TVN24

Platforma Obywatelska przygotowuje ambity pakiet reform dotyczący poszerzenia uprawnień Prezydenta RP. Chcemy raz na zawsze wypracować klarowny podział ról. Nadanie głowie państwa proponowanych przez nas przywilejów, czyli powoływania m.in.: rzecznika praw obywatelskich, rzecznika praw dziecka, członków KRRiT i RPP, a także sędziów Trybunału Konstytucyjnego, zapewni niezależność tych organów, które do tej pory były powoływane przez Sejm, a kandydatów zgłaszały partie polityczne. Prezydent wybierałby ich z grona niezależnych ekspertów. [...] Osłabienie prezydenckiego weta pozwoliłoby każdemu aktualnemu rządowi na wdrażanie swojej polityki w życie. [...] Wydłużenie kadencji do 7 lat zapewni stabilizację, a także w dłuższej perspektywie pozwoli na oszczędności związane z organizowaniem wyborów prezydenckich. [...] Bardzo liczymy na to, że pakiet zyska aprobatę w parlamencie.
Karolina Młynarczyk - szefowa KPRM, senator I kadencji z ramienia Platformy Obywatelskiej, wcześniej posłanka na Sejm VIII kadencji.

Frakcja:
Sejm - Marczłuajtis-Walczak, Halicki, Guzowska, Chybicka, Rutnicki
Senat - Adamowicz, Miller, Rulewski

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 24 lip 2015, 21:49

Janina Dobrzyńska dla TVP Info:

- Sondaż sondażem, ale ja jestem ciekawa kto był jego zleceniodawcą. Otóż sondaże nie robią się same, a są robione na zamówienie. Polityczną farsą było działanie osób nagranych. Prokuratura działa opieszale i nieprawidłowo, ponieważ nie ma żadnych działań, a osoby nieupoważnione mają dostęp do akt śledztwa. Politycznym cyrkiem były wypowiedzi wszystkich bohaterów nagrań. Jeśli jesteśmy już przy drogich politycznych farsach- referendum w sprawach nieważnych kosztuje 100 milionów złotych. Komisja sejmowa, która wyjaśni największą aferę w w II RP- niewiele. Ciekawe, który z politykierów koalicji udzielił komentarza w tej sprawie.

2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 28 lip 2015, 15:24

Mikołaj Liściowski w TV Trwam:
Jestem przeciwny akcji SLD, która jest wymierzona w Kościół i osoby wierzące. Religia to moim zdaniem potrzebny przedmiot. Dziś de facto w klasach 1-3 religia jest najtrudniejszym, najbardziej wymagającym przedmiotem. Jeśli chcemy dobrej przyszłości naszych dzieci to powinniśmy im zapewnić odpowiednie wychowanie. I szkoły powinny tu spełniać życzenia rodziców, a ogromna większość z nich posyła dzieci na religię. A pragnę przypomnieć, że nie jest ona lekcją obowiązkową. I na religię chodzi 95% uczniów. Także pomysł jej usunięcia ze szkół jest dla mnie śmieszny, skoro tak duża część z nas posyła na nią dzieci. Lepiej by było, gdyby SLD zajęło się poważnymi problemami Polaków, a nie wyimaginowanymi. To na pewno byłoby lepsze dla Polski.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Wróć do „Wiadomości z kraju”