Stowarzyszenie Activ'15 poprawia swoje strukturyWchodzące ostatnio przebojem na polską scenę polityczną Stowarzyszenie "Activ '15" postanowiło postawić na piękno i doświadczenie. W tym celu zaprezentowała nowy skład zarządczy z nową przewodniczącą Stowarzyszenie Lokalno - Polityczne "Activ '15" postanowiło nie być gorsze i w tym celu nieco przebudowała swój skład. Podstawową zmianą jest wzrost liczby członków stowarzyszenia z 34 do 51 osób.
Główna zmianą jednak jest nowa przewodnicząca którą to została Felicja Gratecka. Zastąpiła na tym stanowisku Daniele Tarkiewicz która to przeszła do jednego z działów stowarzyszenia.
Jak mówi nowa przewodnicząca:
To mój pierwszy raz w kwestii zarządzania stowarzyszeniem ale wiem że dam radę. Przed przyjściem tutaj uczyłam się zarządzania od najlepszych.
Nową pierwszą zastępczynią została 26 letnia Marcela Kwitkowska, którą to zapytaliśmy o wrażenia po przedstawieniu nowej przewodniczącej:
Praca z panią Felicją będzie dla mnie czymś wyjątkowym, byłam jej wielką fanką w czasach gdy pracowała w telewizji. Jako pierwsza zastępczyni w Activ '15 będę pomagać jej jak tylko potrafię.
Marcela Kwitkowska zastąpiła na stanowisku Nikolę Marewską która to została koordynatorką do spraw kontaktu polityczno - społecznego.
Nikola Marewska której to zdjęcie widzicie powyżej zapowiedziała że zadaniem jej działu jest wspieranie zarówno władz jak i działu prasowego w kontaktach z ludźmi.
Drugą zastępczynią która to na stanowisku zastąpiła Sylwię Matejkę (która to wraz dotychczasowymi przewodniczącymi będzie pracować w dziale kontaktu polityczno - społecznego) jest Paulina Sabicka. Tak oto ona komentuje swoją nominacje:
Obejmuje stanowisko by pomagać ludziom. Myślę że moja młodość i zaangażowanie wniesie dużo świeżości w życie naszego stowarzyszenia.
Trzecią i zarazem ostatnią zastępczynią jest widoczna na zdjęciu poniżej Anna Krytko:
Jak poinformowała nas wraz z opisaną niżej specjalistką do spraw młodych będzie pełnić rolę takiego łącznika między młodzieżą a politycznym światem dorosłych.
Do zadań zastępczyń będzie należeć zastępowanie przewodniczącej w mediach i terenie gdy ta nie będzie mogła przyjechać.
Zmiany również nastąpiły na stanowisku rzecznika prasowego który też jest jednocześnie koordynatorem działu prasowego. Tu Annę Wolną zastąpiła Marta Czarnecka. Zapytaliśmy zatem ją o to o co zamierza walczyć jej stowarzyszenie. Uzyskaliśmy taką odpowiedź od niej:
Pomimo roszad na stanowiskach program Activ '15 jest niezmienny a obejmuje on 16 następujących punktów:
1. Obowiązek szkolny skrócony do 16 lat a w przypadku osób niepełnosprawnych do 14 lat.
2. Podatek w wysokości 1,5% dochodu
3. VAT 5% na wszystko a przynajmniej na prasę i jedzenie
4. Publiczny dostęp do wszystkich instytucji
5. Ubezpieczenie mniejsze o 40%
6. Wspieranie lokalnej przedsiębiorczości
7. Ograniczenie spalin o maksymaknie połowę
8. Przegląd nazewnictwa ulic i orazmiejscowości i usuwanie obco brzmiących nazw
9. Walka o nowe województwa i sprawne dopasowanie powiatów do stolic regionów
10. Tańsze ceny za ropę, gaz i inne źródła napędowe
11. Poprawę sytuacji naszego kraju związanej z finansami i gospodarką
12. Pomoc ofiarom przemocy rodzinnej - w kwestii zakwaterowania i oddzielenia od osób agresywnych.
13. Otwartość na obywateli zagranicznych i szacunek dla ludzi z mnogimi obywatelstwami
14. Zabranie 40% funduszy partii politycznych na rzecz potrzeb społecznych
15. Niskie ceny za leki, żywość (dla ludzi i zwierząt), środki czystości, meble, artykuły codziennego użytku, prasę, książki, zeszyty oraz artykuły RTV i AGD
16. Szerszy regionalizm w mediach
Wierzę że uda się nam się te postulaty jak i inne planowane zadania pozytwnie rozwiązać i pomóc ludziom.
Nowo powołanym działem prawnym pokieruje młoda ale za to bardzo ambitna Anna Żyżycka która na wstępie zaznaczyła że Activ '15 nie ma parcia na bycie partią polityczną:
Z racji kosztów bycie partią polityczną jest na razie nie opłacalne a poza tym wolimy współpracować z ludźmi z Sejmu i Senatu zamiast samemu decydować w tych miejscach. Dopiero się rozkręcamy więc na większą politykę przyjdzie jeszcze czas.
Anna Żyżycka ukończyła kierunki prawne z wyróżnieniem więc chce jak najbardziej spełnić w swojej pracy
Za strategię partii będzie odpowiadać specjalny dział pod kierunkiem Pauliny Rotterskiej która w krótkich zdaniach tak oto opisuje swoje stowarzyszenie:
Nasze stowarzyszenie jest jak sama nazwa wskazuje aktywna i dynamiczna a przy tym też otwarta na ludzi. Liczba 15 w naszej nazwie to nazwiązanie do tego że każdy Polak i każda Polka jest dla nas najważniejszy czyli inaczej mówiąc numerem 1 a proponowanymi przez nas działaniami chcielibyśmy zasługiwać przynajmniej na piątkę.
Dodatkowo udało nam się ustalic że działem strukturami regionalnymi pokieruje Dominika Natarkiewicz
W wywiadzie dla nas wspomniała:
Działalność Activ '15 wyznaczają regiony gdyż to tam są ludzie potrzebujący pomocy.
Partia ma też między innymi dział młodych którym to kieruje Magdalena Trzyska
Tutaj na podstawie specjalnej umowy z zaprzyjaźnionym stowarzyszeniem "Piękna Polska" można powiedzieć że młodzieżówka będzie jedna na dwie partie.
Mamy z PP jeden dział młodych ale nie tylko bo będziemy im pomagać także w innych zakresach w których to nie ma obsadzonych stanowisk. Analogicznie będzie u nich gdzie nie obsadzone u nas stanowiska będą pochodzić od nich. Daje nam to pole do współpracy ale i wymiany opinii.
Nowe stowarzyszenie ma też kilka innych działów ale by je poznać należy po prostu ich bezpośrednio poznać.
W stowarzyszeniu też są specjaliści i tak przykładowo rynkiem medialnym zajmuje się Katarzyna Seń widoczna poniżej:
Do jej zadań należy obserwacja i planowanie działań na rynku medialnym.
Natomiast widoczna poniżej Marta Milewska została specjalistką do spraw zwiazanych z rodzinom:
Stowarzyszenie ma też swój dział międzynarodowy którym to pokieruje Astana Stafecka widoczna na zdjęciu powyżej
Dotychczasowa przewodnicząca widoczna na zdjęciu powyżej Daniela Tarkiewicz podsumowuje przedstawienie nowego składu zarządczego w sposób następujący:
Nieco odświeżone Activ '15 czyli stowarzyszenie które to niedawno zostało zresztą uruchomione to połączenie wielu pokoleń w jednej organizacji. Prym jakie wiedzie młode pokolenie pokazuje że chcemy być nowoczesną formacją polityczną dla każdego.
Daniela Tarkiewicz, Nicola Marecka i Felicja Gratecka są założycielkami stowarzyszenia dlatego też one wraz z Marcelą Kwitkowską, Anną Krytko oraz Sylwią Matejką (której to zdjęcie widoczne jest poniżej) będą stanowić radę zarządczą która to będzie działać pod kierunkiem Danieli Tarkiewicz i Felicji Grateckiej:
Na koniec dodamy że skarbnikiem w Activ '15 jest Tamara Starska której to zdjęcie widać poniżej:
Tamara w stowarzyszeniu będzie pełnić też rolę specjalistki ds. gospodarki.
Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć stowarzyszeniu "Activ '15" powodzenia w dalszej działalności.