Komentarze do wiadomości z kraju

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Re: Komentarze do wiadomości z kraju

Postautor: Janina Dobrzyńska » 26 cze 2015, 11:49

Dobrzyńska dla TVN24:

- Ta publikacja pokazuje wiele rzeczy. Po pierwsze- koalicja PO-PSL nie jest godna zaufania, arogancka, zbyt pewna siebie. Po drugie- ułomność władzy sądowniczej w Polsce- pan Stonoga nie powinien mieć dostępu do tych akt. Po trzecie- ta afera ciągnie się i nie ma końca. Nie wiadomo, czego jeszcze się dowiemy. Apeluję do wszystkich- nie głosujcie na tę bandę aferzystów, nie głosujcie na te układy. [...] Zapewniam wszystkich, że po wyborach, w sejmie kolejnej kadencji, Klub lewicy będzie zabiegał o powołanie komisji śledczej w sprawie afery taśmowej.
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 27 cze 2015, 18:40

Dorota Arciszewska-Mielewczyk w radiowej Jedynce:
Te informacje podane w artykule Gazety Wyborczej są w dużej mierze wyolbrzymione. Mąż zginął dwa lata temu i wciąż toczy się postępowanie spadkowe. Ja staram się wszystko spłacać i tych długów absolutnie nie ukrywam. Proszę sprawdzić - są w moim oświadczeniu majątkowym. A przeniesienie udziałów na Cypr nie miało na celu uniknięcia spłaty kredytu w SKOK-u, ponieważ został on zabezpieczony hipotecznie. Mąż przed śmiercią miał problemy finansowe, z których skali nie zdawałam sobie sprawy - mieliśmy rozdzielność majątkową. Dziś staram się jakoś to wszystko spłacić, ale tak jak mówię nadal toczy się postępowanie spadkowe i nie mam jeszcze dostępu do większości majątku męża. Absolutnie nikogo nie oszukałam i niczego nie ukradłam.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 01 lip 2015, 22:28

Mikołaj Liściowski w TVP info:
Mój poprzednik - pan prezydent Stanisław Goszczyński nie podpisał kilka miesięcy temu konwencji antyprzemocowej i ja także nie mam zamiaru tego czynić. Moim zdaniem ona nic nie zmienia w kontekście przemocy wobec kobiet. Podobne regulacje są już w obecnym ustawodawstwie. Konwencja ma natomiast zdecydowane zabarwienie światopoglądowe, zabarwienie lewicowe. I to nie jest tylko moja opinia, a wielu znanych specjalistów. Konwencja została też ratyfikowana tylko w nielicznych państwach Europy. Nie ratyfikowały jej na przykład Wielka Brytania czy Niemcy. Część jej zapisów dąży de facto do wykorzeniania naszych tradycji, tradycyjnych ról mężczyzny i kobiety w społeczeństwie. A tą część jej zapisów, która rzeczywiście wprowadza pewne zmiany na lepsze, bo i takie są, np. całodobowe linie telefoniczne dla ofiar przemocy powinno się wprowadzić do naszego porządku prawnego zwykłymi ustawami. Jeśli n ie uczynią tego posłowie sami, to postaram się to zrobić ja w ramach inicjatywy ustawodawczej.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 03 lip 2015, 11:01

Dobrzyńska dla TVP Info:

- Tak wygląda prezydent wszystkich Polaków: pro-PiSowski, rusofobiczny, przeciwnik obecności w UE, człowiek, który pozwala na przemoc wobec kobiet, który chce wciągnąć nas w wojnę z Rosją. Za to wszystko bardzo panu prezydentowi NIEdziękujemy! [...] Nie można usprawiedliwiać nikogo, kto pod jakimkolwiek pretekstem zezwala na przemoc wobec kobiet. Każdy przeciwnik konwencji jest zwolennikiem przemocy wobec kobiet. [...] Nasi parlamentarszyści będą zgłaszać wiele projektów, które będą zapobiegać przemocy wobec słabszych. Jakiejkolwiek przemocy- fizycznej czy też psychicznej. Wobec wszystkich tych, którzy nie mogą się bronić sami- wobec kobiet bitych przez mężów, wobec dzieci bitych przez rodziców, wobec wszystkich tych, którzy są atakowani przez ksenofobiczne środowiska.

2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Jan Radziwiłł

Postautor: Jan Radziwiłł » 03 lip 2015, 11:43

Książe Jan Radziwiłł w tym samym studiu co p. Dobrzyńska:
To proszę zacząć je zgłaszać zamiast ciągle powtarzać w kółko to samo. Odnoszę wrażenie, że potrafi Pani tylko marudzić i narzekać. Uprzwdzając Pani atak w moją stronę odpowiadam, że mamy przygotowane pierws.ze projekty, które przedłożymy w pierwszym tygodniu nowej kadencji. A sama RdN została utworzona na podstawie ZP, lecz nią nie jest. Jesteśmy nowym tworem politycznym, który ma na celu dobro Polski i Narodu Polskiego.
Książe Jan Radziwiłł - Przewodniczący i założyciel Stronnictwa Szlachecko-Konserwatywnego.

Były wicepremier, Minister ds. wprowadzenia w Polsce monarchii, Przewodniczący Razem dla Najjaśniejszej!

Kosek wita.

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 03 lip 2015, 17:29

Mikołaj Liściowski do Dobrzyńskiej:
Nie jest prawdą, że każdy, kto jest przeciwnikiem konwencji jest zwolennikiem przeciwdziałania przemocy wobec kobiet. Ja nie jestem i tak jak już powiedziałem postaram się, aby konkretne rozwiązania dotyczące przemocy z tej konwencji znalazły się w naszym prawodawstwie. I Pani kolejne określenia mojej osoby też są nieprawdziwe. Nie jestem wcale zwolennikiem żadnej wojny z Rosją. Proszę podać choć jedną moją wypowiedź, gdzie mówiłbym coś takiego. Nie jestem też przeciwnikiem obecności w UE. A czy jestem propisowski to nie mnie oceniać. Wywodzę się z tego środowiska, aczkolwiek staram się zachowywać maksymalną bezstronność w sporach politycznych. Pani tylko ciągle kłamie i próbuje mnie zdyskredytować. Jest Pani poza tym hipokrytką - sprzeciwia się niby przemocy, ale już zabijanie nienarodzonych dzieci popiera, czy też niedawno - niby w żartach- zaproponowała Pani, aby dokonać eutanazji osób najbiedniejszych.

Awatar użytkownika
Jan Radziwiłł

Postautor: Jan Radziwiłł » 03 lip 2015, 18:36

Jan Radziwiłł dodaje:
Podejrzewam, że gdyby Pani objęła rządy to stwierdzenie "niech głodni zjedzą bezrobotnych" zostałoby wcielone w życie.
Książe Jan Radziwiłł - Przewodniczący i założyciel Stronnictwa Szlachecko-Konserwatywnego.

Były wicepremier, Minister ds. wprowadzenia w Polsce monarchii, Przewodniczący Razem dla Najjaśniejszej!

Kosek wita.

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 04 lip 2015, 13:39

Dobrzyńska odpowiada:

- Pierwsze pana zdanie, panie prezydencie, nie ma sensu. Rozumiem, przejęzyczenie zdarza się najlepszym. Jawna, bezpośrednia pomoc Ukrainie, to jest narażanie się Rosji, co może wywołać wojnę. Już mamy embargo, dzięki politykom jeżdżącym na majdan i nieudolnym ministrom. To jest oczywiste. Proszę pana- płód to nie jest dziecko. Polska to nie jest Syria. Katofaszyzm, niestety dla pana, jest passe. Powołajcie komisję śledczą ds. kłamstw Dobrzyńskiej- z panem Macierewiczem na czele. Panie prezydencie, pan sam siebie dyskredytuje. Miał pan piękną kampanię, ale wszystkie bajeczki o "prezydencie wszystkich Polaków" prysły, jak bańka mydlana.

2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 04 lip 2015, 14:23

Przepraszam - oczywiście się przejęzyczyłem i chodziło mi o to, że jestem przeciwnikiem przemocy wobec kobiet i przemocy w ogóle. A jeśli chodzi o Ukrainę, to moje wizyty w tym kraju, jak i w Rosji mają na celu zapobieżenie dalszej eskalacji konfliktu i jeśli się uda doprowadzenie do pokoju. A jeśli chodzi o pomoc Ukrainie, to jakiejś specjalnej pomocy która byłaby narażaniem się Rosji ja nie wprowadzam i nie proponuję. A ja na Majdan nie jeździłem, więc moja osoba nie ma z tym żadnego związku. A moim zdaniem i nie tylko zresztą moim płód jest dzieckiem. Jest to mały, jeszcze nienarodzony człowiek. A zabijanie zawsze jest złe i co więcej życie ludzkie chroni konstytucja. Nie wiem czym jest Katofaszyzm. Jeśli określa tak pani moje poglądy, to się pani najwidoczniej myli, bo to mnie poparła w wyborach większość społeczeństwa, a Panią sześć procent. Wydaje mi się w związku z tym, że bardziej passe jest socjalizm. A ja jestem owszem prezydentem wszystkich Polaków, prezydentem całej Polski, a nie tylko tych którzy mnie wybrali. Takie są fakty. Chyba, że Pani nie uznaje obecnych polskich władz i chce dokonać zamachu stanu.

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 04 lip 2015, 15:45

- Panie prezydencie, pan swoją kampanię zaczął o spotu w którym było pełno nienawiści, homofobii i kłamstw. Pan w swojej kampanii mówił o tym, że będzie wspierał Ukrainę. Pan w swojej kampanii mówił o tym, że będzie rządził tak, jak uczy kościół. Panie prezydencie- czy w Polsce są tylko heteroseksualni, ortodoksyjni katolicy, głosujący na PiS, rusofobowie, przeciwnicy UE? Nie wydaje mi się.To nie jest prezydentura wszystkich Polaków. Tak poza tym- nagle panu przeszkadza socjalizm? Kto obiecuje np. 500 zł na każde dziecko i wiele innych prosocjalnych projektów? To jest właśnie socjalizm, prospołeczna gospodarka. Kto to popiera? Pan i pana partia.

2015-2020 liderka ZL

Wróć do „Wiadomości z kraju”