Narodowa Akademia Kultury i Ochrony Języka Polskiego wybrała kanclerza oraz sekretarza!Instytucja powołana przez byłego ministra edukacji i kultury Piotra M. Wiśniewskiego rozpoczęła pracę na dobre. Na pierwszym posiedzeniu rady uchwalono regulamin, a także wybrano kanclerza oraz sekretarza.Na urząd kanclerza, który według regulaminu, ma zajmować się m.in. wstępnym rozpatrywaniem wniosków o stypendia oraz wychodzeniem z inicjatywą co do przyznawania odznaczeń Akademii, a także, w razie konieczności, zastępować Mistrza, kandydowało 5 osób. Byli to Michał Rusinek, Agata Kulesza, Waldemar Łysiak, Elżbieta Cherezińska oraz Jacek Dukaj.
W pierwszym głosowaniu Michał Rusinek Rusinek zdobył 9 głosów, Agata Kulesza 8, Waldemar Łysiak 5, Elżbieta Cherezińska 6, natomiast Jacek Dukaj otrzymał jeden głos i został wyeliminowany z dalszej rywalizacji.
Po pierwszej rundzie ogłoszono dwugodzinną przerwę, w czasie której, można było zadawać pytania kandydatom.
W drugim głosowaniu Rusinka poparło 10 członków, Kuleszę 9, na Cherezińską oddano 7 głosów, natomiast Łysiak otrzymał 4 głosy i został wyeliminowany.
Od razu po zakończeniu drugiego głosowania przystąpiono do trzeciego, które zakończyło się wyborem kanclerza Akademii, którym został dr Michał Rusinek. Otrzymał poparcie 17 członków przy 4 głosach Kuleszy, 8 Cherezińskiej oraz jednym głosie nieważnym.
Po wyborze Michał Rusinek mówił: - Nie dość, że spotkał mnie zaszczyt, możliwość wejścia w skład Akademii, to jeszcze zostałem jej kanclerzem. Jestem szczęśliwy, bo nie spodziewałem się, że tak potoczy się to głosowanie, ale absolutnie nie żałuję zgłoszenia swojej kandydatury. Złożyłem już przyrzeczenie Mistrzowi, królowej Marii, że będę starał się jak najlepiej wykonywać swoje obowiązki.
Po krótkiej, półgodzinnej przerwie, powrócono do obrad, by wybrać sekretarza Akademii. Zgłoszonych kandydatów było wielu aż 7, ale od początku prowadziła Sylwia Chutnik, która została wybrana w trzecim głosowaniu.
W pierwszym z trzech głosowań wyniki były następujące: Sylwia Chutnik - 11 głosów, Elżbieta Cherezińska - 7, Agata Młynarska - 3, po 2 głosy otrzymali książę Florian Czartoryski, Małgorzata Kożuchowska oraz Jerzy Baczyński, natomiast jeden - Jacek Dukaj. Po ogłoszeniu wyników, z dalszej rywalizacji zrezygnowali Czartoryski, który poparł Cherezińską oraz Baczyński i Dukaj, którzy wyrazili poparcie dla Sylwii Chutnik.
Drugie głosowanie zakończyło się zdobyciem 14 głosów przez Chutnik, 8 przez Cherezińską, 6 przez Kożuchowską oraz dwóch przez Młynarską, która zrezygnowała z kandydowania.
Sylwia Chutnik w rozstrzygającym głosowaniu zdobyła 18 głosów, Cherezińska oraz Kożuchowska - po 6.
Nowo wybrana sekretarz Akademii mówiła mediom: - Staję przed ogromnym wyzwaniem, nie wiem, czy jemu podobał, ale mam nadzieję, że tak będzie. Nie chcę zawieść członków NAKiOJP-u, którzy swój głos oddali właśnie na mnie. Wspaniałe wyróżnienie i mobilizacja do pracy. Dziękuję.