Rudnik i Chmielowska-Olech dołączają do "Wiadomości"Dziennikarki Telewizji Polskiej Diana Rudnik, do tej pory prowadząca serwisy w TVP Info, oraz Beata Chmielowska-Olech, prowadząca "Teleekspressu", dołaczyły do ekipy głównego wydania "Wiadomości". Dotychczasowi prezenterzy - Krzysztof Ziemiec oraz szef programu, Piotr Kraśko nadal będą prowadzić program. Cała czwórka będzie także prowadzić "Dziś Wieczorem" w TVP Info. Po rezygnacji Emily Collingridge w zespole "Wiadomości" zostali tylko Kraśko i Ziemiec, którzy przez kilka dni prowadzili serwis naprzemiennie. Na konferencji prasowej w budynku TVP, prezes Janusz Daszczyński ogłosił nowe prowadzące.
- To wielki zaszczyt, że będę mogła prowadzić największy dziennik w Polsce. Wszyscy dziennikarze w TVP czekają na ten zaszczyt, a to właśnie mi przypadła rola prezenterki. Mam nadzieję, że nie zawiodę prezesa, ale przede wszystkim, widzów - mówiła Diana Rudnik.
Z kolei Beata Chmielowska-Olech mówiła: - Byłam zdziwiona propozycją, bo wiele lat pracuję w Teleekspressie, które mają luźniejszą formę i było mi tam dobrze, ale uznałam, że skoro "góra" oferuje mi prowadzenie "Wiadomości" to nie mogę odmówić. To nowe wyzwanie, a ja lubię się ich podejmować i tak to traktuję.
Prezes TVP odniósł się również do zarzutów o zależności Telewizji od rządu: - To są takie bzdury, że aż szkoda to komentować. Nikt z rządu nie wpływa na główny serwis informacyjny, w ogóle nie wpływa na TVP. Gdyby takie polecenie się pojawiło, natychmiast podałbym się do dymisji - nie wolno godzić się na coś takiego. W "Wiadomościach" publikujemy tylko sprawdzone informacje, nawet kosztem pewnych opóźnień, bowiem Telewizja Polska nie może być tabloidem.
Po aferze z rzekomymi "zleceniami na opozycję" odeszło kilku dziennikarzy. Z naszych informacji wynika, że razem z Collingridge rezygnację złożyli m.in. Kamila Biedrzycka-Osica, Marek Czyż oraz Tomasz Wolny.