Postautor: Marek Kohn » 07 lut 2017, 14:48
Marek Kohn o masowych protestach Polaków, dla RMF FM
Pogarda, z jaką Jan Tomaszewski wypowiada się o Polakach, per "sponsorowani przez Moskwę", jakieś zarzuty o "nocną zmianę bis", "radykałowie" - pokazuje konieczność odsunięcia tych ludzi od władzy, a być może także jakiś badań specjalistycznych dla niektórych jej przedstawicieli. Rząd aprobuje politykę radykalnej podwyżki cen gazu w sytuacji, gdy mamy do czynienia z osłabieniem wzrostu gospodarczego. Udało nam się przeprowadzić reformę podatkową jako PL-K, przy wsparciu Narodowej Demokracji, żeby te podwyżki w konsekwencji nie były aż tak dotkliwe dla najbiedniejszych - poprzez kwotę wolną. Natomiast to nie oznacza, że rząd powinien akceptować - poprzez podległy URE - takie radykalne kroki w tej chwili. PGNiG jest przecież w dobrej sytuacji, a podwyżka gazu jest zdecydowanie powyżej oczekiwań rynku. Gdyby to się mieściło w oczekiwaniach rynku, to rzeczywiście można by mówić o tym, że te podwyżki były zasadne, natomiast podwyżki niemal dwukrotnie wyższe to jest coś, co jest aktem uderzenia przez rząd w Polaków.
Niepokoi to zwłaszcza w kontekście braku budżetu - być może z podwyżek cen, a w konsekwencji również podatków, rząd zamierza utrzymać w ryzach finanse publiczne. Takie kroki nie sugerują niczego dobrego dla portfeli Polaków. W parlamencie będziemy walczyć o to, by budżet był przyzwoity i dobry dla Polaków, natomiast w kwestii cen gazu - domagamy się zdecydowanych wyjaśnień ze strony rządu. Polacy są słusznie oburzeni, gdy w zbliżającym się okresie świąteczno-noworocznym, w okresie intensywnego ogrzewania mieszkań, wprowadza się takie radykalne podwyżki. Domagam się zdecydowanej informacji rządu w tej sprawie oraz wycofania podwyżek cen energii na obecnym poziomie, w takim zakresie w jakim on przekracza wzrosty rynkowe.
Natomiast jakieś dziwne sugestie, że ruch powinien nazywać się "Komitet Obrony Demokracji"... no cóż, ja nie rozumiem pana Jana, ja jestem skromnym profesorem, a pan poseł - jak to się mówi - "strzela powyżej mojej pokrywki".
Marek Kohn - dr hab. nauk prawnych, były prezes Partii Liberalno-Konserwatywnej, były premier Rzeczypospolitej Polskiej (2022), poseł na Sejm RP (2020-2025), senator II kadencji (od 2025).