Maciej Eckardt kandydatem Narodowej Demokracji!Wincenty Grabowski przedstawia kandydata Narodowej DemokracjiW znajdującej się w dzielnicy Dolny Taras hali Artego Arena przy udziale przedstawicieli środowisk narodowych z całej polski odbyła się inauguracja kampanii Narodowej Demokracji w wyborach uzupełniających w JOW nr 22. Kandydata zaprezentował przewodniczący ND Wincenty Grabowski. "Samorządowiec, wieloletni rady Bydgoszczy i Sejmiku Kujawsko-Pomorskiego, założyciel Wspólnoty Małych Ojczyzn, publicysta i wydawca, znakomity rozmówca, endek, narodowiec, patriota. Przed państwem kandydat Narodowej Demokracji Maciej Eckardt" - przedstawiał kandydata lider narodowców.
* * * * *
Maciej Eckardt w przemówieniu inauguracyjnymMaciej Eckardt odniósł się w swoim przemówieniu do obecnej sytuacji politycznej. "Potrzeba nam ludzi aktywnych. Tacy są i żyją w „małych ojczyznach”, robiąc fenomenalną robotę na rzecz swoich wspólnot, nie oglądając się na wsparcie polityczne. To najbardziej wartościowa forma patriotyzmu, nie napuszonego, pozytywistycznego i organicznego, nie szafującego wzniosłymi hasłami, nie wycierającego sobie gęby słowem „Polska”, odmienianym przez wszystkie możliwe przypadki. To patriotyzm budowany jak słoje drzewa. Stopniowo, logicznie i… mocno. Tego nam dzisiaj potrzeba, a nie buńczucznych liderów bardziej lub mniej kanapowych partii." - mówił odnosząc się zarówno do sejmokracji jak i ostatnich wydarzeń związanych z dążeniami do utworzenia autonomii śląskiej.
* * * * *
Bydgoszczanie na spotkaniu z EckardtemPo oficjalnej inauguracji Eckardt wyszedł na tereny rekreacyjne wokół hali porozmawiać z mieszkańcami. "Z mlekiem matki wyssałem swój wolnościowy i antykomunistyczny pogląd na świat, przezornie umacniany w latach późniejszych przez babkę." - mówił zapytany o swoje poglądy przez jednego z Bydgoszczan. "Otwierałem listę Stronnictwa Narodowego w pierwszych wolnych wyborach. Oczywiście na Wiejską się nie dostałem, gdyż w owym czasie mówienie o zmowie „okrągłego stołu” i rabunkowej prywatyzacji elektoratu za serce jeszcze nie chwytało." - opowiadał o swoich politycznych początkach rosnącej grupie zainteresowanych obywateli w Parku Centralnym.
* * * * *
Blog Macieja EckardtaMaciej Eckardt jest też aktywny w internecie od 2005 roku prowadzi swojego bloga, gdzie pisze komentarze na różne bieżące tematy. "Moje poglądy łatwo sprawdzić, bo się z nimi nie kryję. Od 2005 roku prowadzę blog, na którym piszę o różnych sprawach, udzielam się także na Facebooku. Nie unikam spraw trudnych. Bardzo chciałbym zobaczyć podobne blogi bydgoskich radnych czy posłów. Niestety, nie ma takich." - mówił kandydat Narodowej Demokracji.