Postautor: Renata Budzyńska » 04 sty 2017, 23:48
Renata Budzyńska w TVP info:
Z wielkim zainteresowaniem przyjęłam informację o powstaniu jednolitej partii na bazie dotychczasowego klubu parlamentarnego Prawicy Królestwa Polskiego. Życzę tej inicjatywie jak najlepiej, zresztą i dotąd, w ramach Unii Prawicy współpracowało nam się raczej dobrze. Marek Jurek to bardzo doświadczony polityk, który dotąd świetnie przysłużył się Polsce, który zawsze był wierny swoim ideałom. Mam nadzieję, że to zjednoczenie trochę ostudzi zapał moich niektórych kolegów, którzy mimo jak najlepszych chęci swoimi niefortunnymi wypowiedziami bardzo zaszkodzili sobie, jak i całej Unii, co niestety widać było w ostatnim sondażu. Dobrze, że Dominik Święcicki wyciągnął z tego konsekwencję i podał się do dymisji. Takie oczyszczenie atmosfery jest nam dziś bardzo potrzebne. Liczę, że nowe władze Unii odbudują zaufanie do naszego ugrupowania.
Bardzo rozgadałam się na temat Unii, jednak muszę też wspomnieć, że PiS działa także jako partia w innych aspektach, czego wyrazem jest ostatnio zgłoszony projekt zmiany konstytucji. Ograniczenie deficytu jest dziś bardzo potrzebne. Nie możemy nadal zadłużać naszych dzieci i wnuków. Czas na odpowiedzialne planowanie wydatków państwa, jeśli wprowadzimy kilka reform gospodarczo-fiskalnych w ciągu kilku lat możemy niemal zlikwidować deficyt i takie zobowiązanie chcemy wraz z PLK i Centrum im. Adama Smitha tym projektem nałożyć na rząd.
Bardzo martwi mnie ostatni protest policjantów. Oznacza dobitnie, że rząd nie radzi sobie z sytuacją w kraju, skoro służby protestują nawet w okresie zagrożenia terrorystycznego. Na bezpieczeństwie obywateli nie można oszczędzać. Może środki zaoszczędzone na likwidowanych z inicjatywy prawicy gabinetów politycznych przydałoby się przekazać na policję?
baronowa Renata Budzyńska - poseł na Sejm I, II, III, IV, V, VI i VII kadencji.
Wicepremier (2022-24), MSWiA (2022-26), prezes PiS (2021-24), Wicemarszałek Sejmu IV kadencji (2026-2030), koordynator służb specjalnych (2032-2038)