Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!
Panie pośle Nowak!
Bardzo wybiórczo traktuje pan poseł przedstawiane przeze mnie argumenty odpowiadając tylko na te na które panu wygodnie. Z całego wywodu o definicji działalności gospodarczej wybrał pan akurat najmniej istotne zdanie. Widać w pana wypowiedziach doktrynerstwo i niechęć do przyznania się do niedociągnięć tego projektu. Jeszcze raz powtórzę, że definicja działalności gospodarczej zaproponowana w ustawie wymaga doprecyzowania. Nie wiem jak chce pan przekonać Wysoką Izbę do poparcia projektu jeśli nie słucha pan jakie posłanki i posłowie mają uwagi. Proponuję poprawkę, która będzie precyzyjniej wskazywała czym jest działalność gospodarcza:
Poprawka dot. definicji działalności gospodarczej
Art. 1 ust. 2 uzyskuje brzmienie:
2. Działalnością gospodarczą jest każda stała działalność podejmowana w celu osiągnięcia zysku lub mająca inny cel gospodarczy wykonywana na własne ryzyko w sposób trwale zorganizowany i ciągły.
Dalej nie odniósł się pan ani słowem do uwzględnienie w ustawie katalogu gwarancji swobód działalności gospodarczej. Myślę, że wiele osób siedzących na tej sali podziela opinię, że ich wskazanie jest istotne z punktu widzenia zabezpieczenia interesów podmiotów gospodarczych. Proszę o ustosunkowanie się tej koncepcji i do wskazanych wcześniej przykładowych swobód.
Dziękuję.