Z OSTATNIEJ CHWILI: Szefowa rządu jutro poda się do dymisjiOrędzie premier Radziwiłł-SchmidtW wieczornym orędziu, transmitowanym przez TVP1, TVP Info oraz TVN24, premier Anna Radziwiłł-Schmidt poinformowała o planowanej dymisji oraz rozwiązaniu Sejmu i przyspieszonych wyborach.Drodzy Rodacy.
20 października zeszłego roku, niespełna siedem miesięcy temu, zdecydowaliście w powszechnym głosowaniu o powierzeniu na kolejne cztery lata władzy w ręce Platformy Obywatelskiej. Byłam niezwykle szczęśliwa i chciałabym podziękować wszystkim obywatelom, którzy którzy oddali na nas swój głos, bo uważam że wybory są najważniejszym sondażem. Jednakże, w ciągu kilku ostatnich miesięcy poparcie dla koalicji i rządu drastycznie spadło. Działania mojego gabinetu znalazły się pod ostrzałem opozycji. Jest to dla mnie, jako premiera, sytuacja bardzo smutna, ale jednocześnie trudna.
Są dla mnie jednak dla mnie w życiu prywatnym także dwie sytuacje, które uniemożliwiają mi pełnienie funkcji. Jak wiecie, spotkała mnie osobista tragedia. Moja najmłodsza córka straciła życie w wyniku wypadku samochodowego. Utrata ukochanego dziecka jest dla matki prawdopodobnie najtrudniejszą chwilą w życiu. Liczyłam na to, że moje życie prywatne zostanie uszanowane, ale zdaję sobie sprawę, że pełniąc funkcję szefowej rządu jest to prawie nie możliwe. Jest również druga rzecz, która uniemożliwia mi sprawowanie funkcji - zdiagnozowano u mnie raka jajnika w zaawansowanym stadium. Zabiegany tryb życia i natłok obowiązków sprawiły, że zaniedbałam swoje zdrowie, a także wszystkie badania. Dlatego zdecydowałam się na następujące kroki.
Parlament przegłosował rządowy pakiet ustaw, które przyczynią się do znaczących zmian w służbie zdrowia, w sektorze rolnictwa, a także na polu pracy i polityki społecznej. Obiecałam te reformy w swoim expose i uważam za swój obowiązek ich wprowadzenie. Jestem dumna, że przez ponad cztery lata mogłam pełnić funkcję premiera Rzeczypospolitej Polskiej. Nie sądzę jednak, by było właściwe, abym była kapitanem, który pokieruje naszym krajem do następnego punktu docelowego. Dlatego jutro z samego rana spotkam się z Jego Królewską Mością i złożę dymisję swojego rządu na jego ręce. Na najbliższym kongresie partii ustąpię również z funkcji przewodniczącej.
Jednocześnie informuję, że Platforma Obywatelska złoży w Sejmie uchwałę o skróceniu jego kadencji. Liczę na to, że większość partii zasiadających w niższej izbie parlamentu poprze ten projekt. Tylko wcześniejsze wybory mogą zaprowadzić spokój i stabilizację na scenie politycznej, a także odzwierciedlą poparcie społeczne.
Dziękuję.