Ustawa o sprzedaży żywności przez rolników oraz zmianie niektórych innych ustaw
Art. 1.
1. Dopuszczone są w ramach sprzedaży żywności przez rolników wyłącznie produkty żywnościowe:
1) przetworzone w sposób naturalny i tradycyjny,
2) bez sztucznych i identycznych z naturalnymi dodatków,
3) przetwarzane na terenie własnego gospodarstwa rolnego,
4) z oznaczeniem dotyczącym adresu gospodarstwa,
5) z podaniem przybliżonego składu produktu,
6) pochodzące z własnych upraw, chowu i hodowli z gospodarstwa rolnego.
2. Do przetwarzania żywności mogą być stosowane naturalne konserwanty oraz przyprawy.
Art. 2.
1. Sprzedaż żywności przez rolników następuje wyłącznie:
1) w miejscach, w których produkty zostały wytworzone,
2) w miejscach zamieszkania sprzedającego lub kupującego, a w szczególności w zakładzie detalicznym przy gospodarstwie rolnym,
3) na targowiskach oraz targach,
4) na festynach, wystawach, dożynkach, zlotach, koncertach i innych publicznych wydarzeniach za zgodą organizatora,
5) w handlu obwoźnym i obnośnym,
6) wysyłkowo,
7) przy drogach na prowizorycznych stoiskach za odpowiednim zezwoleniem od zarządcy dróg lub właściciela terenu,
8) bez nadzoru poprzez tzw. skrzynki zaufania.
2. Sprzedaż żywności przez rolników może być prowadzona na ternie całego kraju, bez limitu odległości od gospodarstwa.
Art. 3.
1. Domniemywa się, że skoro rolnik jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo żywności oraz zapewnić warunki higieniczne dla produktów do spożycia w ramach własnego gospodarstwa domowego, to jest również w stanie w ten sam sposób przygotować produkty przeznaczone do sprzedaży.
2. Przetwarzanie produktów żywnościowych przeznaczonych do sprzedaży przez rolników powinno odbywać się w pomieszczeniu kuchennym lub w innym odpowiednio przystosowanym do tego celu pomieszczeniu.
3. Miejsce w którym przetwarzana i przechowywana jest żywność powinno spełniać zasady dobrych praktyk higienicznych.
Art. 4.
1. Za jakość wytworzonych produktów odpowiada rolnik.
2. Konsument ma prawo odwiedzić gospodarstwo po wcześniejszym umówieniu się, aby poznać sposoby produkcji żywności na miejscu.
3. Sprzedaż żywności przez rolników może odbywać się regularnie, sezonowo lub okazjonalnie, w zależności od rodzaju oraz wielkości produkcji i sprzedaży.
Art. 5.
W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r. poz. 594 ze zm.) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 63 w ust. 2 dodaje się pkt 13 o treści:
„13) podmiotów dokonujących sprzedaży żywności przez rolników, o której mowa w przepisach ustawy z dnia ... 2020 r. o sprzedaży żywności przez rolników”
Art. 6.
W ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2012 r. poz. 361, ze zm.) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 2 po ust. 2 dodaje się ust. 2a w następującym brzmieniu:
„2a. Działalnością rolniczą jest również działalność polegająca na przetwarzaniu i sprzedaży produktów rolnych, pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej, jeżeli:
1) sprzedaż produktów odbywa się na rzecz konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego,
2) sprzedaż następuje na zasadach określonych w art. 2 ustawy z dnia ... 2020 r. o sprzedaży żywności przez rolników,
3) przetwarzanie produktów nie odbywa się przy zatrudnianiu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze,
4) przychód ze sprzedaży bezpośredniej nie przekroczył 75 000 złotych w roku rozliczeniowym,
5) osoba prowadząca działalność rolniczą prowadzi ewidencje sprzedaży w celach dowodowych.”
Art. 7.
W ustawie z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 3 na końcu skreśla się kropkę i dodaje się następujące zdanie:
„oraz do prowadzonej przez rolnika działalności powiązanej, o której mowa w art. 2 ust. 2a ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.”
Art. 8.
Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Sprawozdawca: Zdzisław Pupa (Blok Prawicy, Prawo i Sprawiedliwość)
Pani Marszałek,
Wysoka Izbo.
Ustawa, którą mam zaszczyt przedstawić dzisiaj przed Wysoką Izbą to plan ratowniczy dla małych i średnich gospodarstw, którymi kierują rolnicy - jedna z największych grup społecznych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Obecnie rolników obowiązują takie same kryteria, jak duże zakłady przetwórcze. Gospodarstwa te nie mają szans na sprzedaż przetworzonych w swych gospodarstwach produktów, przez co często są zamykane i upadają, nie zostawiając rolnikom wyboru. Średnie i małe gospodarstwa mogą natomiast ze sobą konkurować na płaszczyźnie jakości i tradycyjnego wytwórstwa.
W powyższym projekcie przywracamy tradycyjną rolę rolnika, umożliwiamy otwarcie zdrowego i naturalnego rynku dla coraz bardziej wymagającego konsumenta. Dzięki tej ustawie, możliwa będzie likwidacja szarej strefy w tejże dziedzinie. Przewidujemy, iż projekt poprawi budżety rolników, zaangażowanych w przemysł przetwórczy oraz zachęci młodych ludzi do powrotu do tego sektora.
Dziękuję.
Źródło