Postautor: Piotr M. Wiśniewski » 08 sie 2016, 1:44
Walentyna Rakiel-Czarnecka:
Ja jednak będę się upierała, że to zupełnie inna instytucja, wobec czego trzeba będzie ją wybrać. A nieracjonalnym jest kontynuowanie kadencji Rady Instytutu, jeśli nie będzie miała żadnych zadań, bo przejmie je Kolegium.
Jednak upierałabym się, żeby mówić do mnie na pani, ja znam swoją tożsamość płciową (śmiech). Król jest niezależny, a to częściowo wiąże sięz olbrzymią apolitycznością tego organu. Każdy obywatel ma prawo do poglądów, tak samo Król.
Ja nie próbuję cenzurować komukolwiek wypowiedzi, ale chciałabym, by Król był szanowany i powszechnie lubiany, jest najważniejszą osobą w państwie i zasługuje chociażby na pozory szacunku.
Czy to nie Konstytucja jest nadrzędna? Dlatego Król, na mocy ustaw, jako równouprawniona władza, ma prawo do wskazywania kandydatów do gremiów pochodzących z wyboru. Jeśli się panu to nie podoba, proszę zgłaszać poprawki, czy to do ustawy, czy to Konstytucji, nikt panu tego nie broni. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność, próbujemy odpolitycznić wszelkie organa, zarówno media publiczne, KRRiT, teraz IPN.
Jeśli pan uważa, że osoby tak legendarne jak Andrzej Gwiazda, Bogdan Lis, Henryka Krzywonos, Ludwik Dorn, Zbigniew Bujak, Władysław Frasyniuk, Bronisław Wildstein, Adam Michnik, Adam Strzembosz, Henryk Samsonowicz, Ryszard Bugaj, legendarni opozycjoniści, prawnicy, członkowie Okrągłego Stołu, osoby, które stawiały czoła komunistom i represjom ze strony ZSRR nie zasługują na zasiadanie w Kolegium IPN to jest mi zwyczajnie przykro, że pan tak sądzi. W imieniu tych wszystkich osób apeluję o chwile refleksji.
Panie pośle, naprawdę, proszę nie insynuować jakichkolwiek skoków na cokolwiek, chcemy jak najbardziej pomóc IPN-owi, by mógł pracować jak najlepiej, jak najskuteczniej, z osobami profesjonalnymi, często świadkami historycznych zdarzeń. Nikomu nie chcemy dyktować czegokolwiek. Historia jest jedna, opiera sięna faktach. Jednak jest wiele opinii, co jest jej największym pięknem. Różnorodność opinii, ale nie kłótnie polityczne.
PSL zaproponował autopoprawkę do ustawy, która pozwala na szeroki konsensus wokół kandydatów. Większość kwalifikowana jest idealnym zabiegiem, który zapobiegnie upolitycznieniu Kolegium. Mamy dobre intencje, chcemy, by organy państwowe miały możliwość pracowania w jak najlepszych warunkach.
Piotr Michał Wiśniewski - zmarł 3 stycznia 2022 r.
wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów
poseł na Sejm VIII kadencji III RP oraz I i II kadencji IV RP
wiceprezes RM, minister edukacji i kultury (22 listopada 2020 - 25 listopada 2021)