Wielki Kongres Prawicy zakończonyPorozumienie stało się faktemTydzień rozmów i nowa polityczna siłaPrzez ostatnie siedem dni prawicowi politycy i działacze debatowali nad przyszłością Polski i Polaków. Na walne zebranie przybyło aż dwanaście tysięcy członków partii i stowarzyszeń. Najważniejszym rezultatem Wielkiego Kongresu Prawicy było utworzenie struktur nowego porozumienia politycznego - Bloku Prawicy. Do koalicji przystąpiło wiele organizacji pozaparlamentarnych, które już zadeklarowały wsparcie dla nowo powstałego ugrupowania. W skład BP weszły: Tradycja Ojczyzna Rodzina, KORWiN, Prawica Rzeczpospolitej, Ruch Narodowy, Razem dla Najjaśniejszej oraz Prawo i Sprawiedliwość.
Kobieta na czele prawicyWielkim zaskoczeniem zakończył się wybór przewodniczącego, którym została Maria Lukrecja Chotolska, nieznana dotąd w świecie polityki, bardziej rozpoznawalna w sferze nauki. Jest doktorem prawa i magistrem z zakresu stosunków międzynarodowych. Była publicystką oraz ekspertem prawa, często występowała w mediach. Pochodzi z inteligenckiej rodziny i taką również tworzy wraz z mężem - Janem Aleksandrem i swoimi dziećmi. Każdy jednak czekał na przemówienie nowej przewodniczącej, które trwało aż półtorej godziny i zostało wygłoszone z pamięci. "Ta przemowa przypominała raczej expose nowej premier, niż wystąpienie przewodniczącej opozycyjnego ugrupowania" - twierdzą eksperci. Maria Chotolska poruszyła wiele kwestii dotyczących ubóstwa i poprawy finansowej polskich rodzin. Nie zabrakło również oceny obecnej sytuacji Polski na arenie międzynarodowej.
- Nie myślcie, iż z powodu wyższego wykształcenia nie wiem, co dręczy polskie rodziny. Nie unikam kontaktu z ludźmi, wiele lat pracowałam charytatywnie, pomagałam zbierać pieniądze na upragnioną zabawkę, czy długo wyczekiwany wyjazd. Widziałam, w jakich warunkach żyją ludzie, którym nie wystarcza do pierwszego. Wiem, ile cierpią emeryci, którzy nie mają pieniędzy na leki. Dlatego właśnie tu jestem, by ogłosić tym wszystkim, którzy czują się upokorzeni przez koalicję rządową: NIGDY WIĘCEJ NĘDZY W POLSKIM SPOŁECZEŃSTWIE! - przekonywała nagrodzona aplauzem Chotolska.
- Gdy do władzy dojdzie Blok Prawicy, żaden kraj świata nie odważy się powiedzieć naszej ukochanej Matce, Polsce: "musisz". Przeciwnie, to my staniemy się mocarstwem, zbudowanym na tradycji i wierze, to my będziemy nieść pochodnię, gdy inni będą ją tracić. Polska wstanie z kolan i nie każdy polityk będzie z tego faktu zadowolony.
Chotolska uznała również za konieczne prowadzenie aktywnej polityki prorodzinnej, stanowczo sprzeciwiła się wprowadzeniu euro. Mówiła też o upowszechnieniu dostępu do broni i polepszeniu stanu Wojska Polskiego. Jej zdaniem należy też obniżyć wiek emerytalny.
Kaczyński wraca do gry?Na kongresie pojawiło się wiele znanych postaci z życia politycznego, a w szczególności prezesi partii politycznych i stowarzyszeń. Nie zabrakło też zaskoczenia, gdy na mównicy pojawił się Jarosław Kaczyński, przywitany gromkimi brawami.
- Tak jak niegdyś Prawo i Sprawiedliwość, tak teraz Blok Prawicy jest reprezentantem tych Polaków, którzy chcą żyć w lepszej Polsce, która nie jest skompromitowana i poniżana przez międzynarodowe organizacje i własny rząd - przekonywał były prezes.
Chotolska zaprezentowała Gabinet Cieni?Podczas konwencji toczyła się także debata polityków i ekspertów, podzielona na trzynaście bloków tematycznych. Sprawy edukacji narodowej i szkolnictwa wyższego poruszyła Elżbieta Witek (PiS), gospodarki Przemysław Wipler (KORWiN), finansów Adam Glapiński, spraw międzynarodowych Maria Lukrecja Chotolska (TOR), spraw wewnętrznych Robert Winnicki (RN), spraw społecznych Marek Jurek (Prawica RP), zdrowia Bolesław Piecha (PiS), kultury Sławomir Cenckiewicz, sportu Jacek Żalek (RdN), sprawiedliwości Michał Wójcik (TOR), rozwoju Konrad Berkowicz (KORWiN), obrony narodowej Jarosław Brysiewicz i promocji polski - Tomasz Adamek. Nieoficjalnie mówi się, że zaprezentowano Gabinet Cieni nowego ugrupowania.
Czas zadośćuczynić wyborcomEksperci już twierdzą, że przed nowym ugrupowaniem stoi wiele problemów do rozwiązania. Blok musi przywrócić "modę na prawicę" i ponownie zdobyć zaufanie zawiedzionych wyborców. By to osiągnąć, potrzebuje wykorzystać obecną sytuację polityczną, gdzie rząd traci masowo poparcie. Wyborcy narzekali w ostatnim czasie na brak silnej prawicowej partii, która zdolna jest do objęcia rządów. Jeśli Blok Prawicy przedstawi obywatelom plan na swoje rządy i nie zniknie ze sceny politycznej, może rywalizować o przejęcie władzy w Polsce. Potrzeba jednak solidarnej współpracy między ugrupowaniami.