[Król] O zmianie ustawy o senatorach dożywotnich, wojewodach i duchownych

Sejm w latach 2019-2020
Awatar użytkownika
Michał Ajna

Re: [Król] O zmianie ustawy o senatorach dożywotnich, wojewodach i duchownych

Postautor: Michał Ajna » 18 lip 2016, 21:46

og: Mogło się coś zmienić, mnie nie bylo na forum kiedy dokonywały się te zmiany ustrojowe, choć bardziej wygląda na to że Administrator nieświadomie wprowadził cie w w bład. Szkoda, można było tak fajnie skompromitować tym ZL, a jest okoliczność łagodzaca :D
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 18 lip 2016, 21:52

Og: skrzecząca prukwa to stary wyga. Nie pójdzie tak łatwo :D
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 18 lip 2016, 22:19

OG: Była zmiana - art.106 nowej konstytucji. ;)

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 18 lip 2016, 22:31

Og: Czyli moja wina. Powiedzmy, że Boroń wzburzyła się słowami Senyszyn o królu i Liściowskim. ;) No i zbiły ją z pantałyku te szmery z ław o "kochance krula", bo jeśli to nieprawda, to mogło być stresujące, a jeśli prawda, to jeszcze bardziej :P
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Piotr M. Wiśniewski

Postautor: Piotr M. Wiśniewski » 18 lip 2016, 22:39

Wiśniewski:

Ja mam wrażenie, że jestem w zakładzie psychiatrycznym, nie na Sali Posiedzeń. Pani poseł Senyszyn chyba minęła się z powołaniem i doskonale sprawdziłaby się w Świętej Inkwizycji! Pani upokarza siebie, klub, jak i całą izbę! Takie wypowiedzi to jest skandal i ja pierwszy podpiszę się pod wnioskiem o ukaranie pani poseł! Tego nie da się nawet wyjaśnić pomrocznością jasną!

Pani Marszałek, ja doskonale znam zasady panujące w Sejmie, nie jestem nowicjuszem, sam potrafię poprosić o głos. Pani zachowanie uważam za skandal, cenzurowanie posłów, upominanie ich o każdą bzdurę i brak reakcji na skandaliczne zachowanie poseł Senyszyn utwierdza mnie w przekonaniu, że nie zasługuje pani na bycie wicemarszałkiem Sejmu. Na mocy art. 184 ust. 3 pkt. 8 Regulaminu Sejmu zwracam się do pani o zmianę sposobu prowadzenia dyskusji i zaprzestanie bycia taką stronniczą!

Przechodząc jednak do meritum - uważam, że ustawa jest dobrą ideą, ale w imieniu grupy posłów PSL zgłaszam poprawkę:

Art. 13. W skład Senatu wchodzą osoby wybrane zwykłą większością głosów przez sejmiki wojewódzkie z grona radnych, spełniające wymogi stawiane kandydatom na senatorów elekcyjnych.

Poprawkę motywujemy tym, że jeśli Senat ma się stać prawdziwą Izbą Samorządową to logicznym jest, by radni wojewódzcy wybierali senatorów ze swojego grona, bo oni znają najlepiej problemy regionu, czy szerzej - samorządu niż osoby wybierane z zewnątrz.
Piotr Michał Wiśniewski - zmarł 3 stycznia 2022 r.

wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów

poseł na Sejm VIII kadencji III RP oraz I i II kadencji IV RP

wiceprezes RM, minister edukacji i kultury (22 listopada 2020 - 25 listopada 2021)

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 18 lip 2016, 22:50

Panie pośle. Ponownie proszę o spokój, stonowanie emocji i kulturalną dyskusję. O ile dobrze pamiętam, to pan głosował za moją kandydaturą.

2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 18 lip 2016, 22:57

Na mównicę wchodzi poseł Olga Novak

Pani Marszalek
Wysoka Izbo.

Pan poseł Wiśniewski raczył zapomnieć jak w poprzedniej kadencji posłowie PSL sugerowali, że polityczni przeciwnicy ,, spadli z z konia''.

Dziękuję
Ostatnio zmieniony 18 lip 2016, 23:04 przez Laura, łącznie zmieniany 1 raz.
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 18 lip 2016, 22:58

Boroń wraca na salę, którą na kilka chwil opuściła. Wyraźnie wzrosła też jej pewność siebie.

Przepraszam wysoką Izbę, niestosowne zwroty pod adresem nieobecnego zresztą na sali Króla, obraźliwe określenia regenta Liściowskiego a nawet dające się usłyszeć uwagi odnośnie mojego życia prywatnego wytrąciły mnie z równowagi.

Przychylając się częściowo do propozycji posłów PSL wnoszę następującą autopoprawkę:
Art. 13. W skład Senatu wchodzą osoby wybrane zwykłą większością głosów przez sejmiki wojewódzkie, spełniające wymogi stawiane kandydatom na senatorów elekcyjnych.

Kompromisowym wyjściem wydaje się pozostawienie sejmikom swobody co do tegi, czy swego przedstawiciela do senatu chca wybrać z własnego grona czy spoza niego.
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Piotr M. Wiśniewski

Postautor: Piotr M. Wiśniewski » 18 lip 2016, 23:21

[b]Wiśniewski[/b: ]
W trybie sprostowania. Owszem, głosowałem za pani kandydaturą, bo nie sądziłem, że będzie pani taka stronnicza i nieobiektywna w działaniu! Ja cały czas jestem spokojny i ponownie apeluję o zmianę sposobu prowadzenia dyskusji.

Do pani poseł Novak - państwo zapominają o jakichkolwiek zasadach etycznych. To jest hipokryzja! Wy, jako opozycja, możecie wszystko, a jeśli ktoś uznał, że "spadliście z konia", nie zdziwię się, jeśli to byłem ja, to w pełni się z tym zgadzam i nadal to podtrzymuję.

Posłowie PSL popierają pozostawienie decyzji rajcom, co do wyboru senatora, więc zgadzamy się na przedstawioną autopoprawkę.
Piotr Michał Wiśniewski - zmarł 3 stycznia 2022 r.

wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów

poseł na Sejm VIII kadencji III RP oraz I i II kadencji IV RP

wiceprezes RM, minister edukacji i kultury (22 listopada 2020 - 25 listopada 2021)

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 18 lip 2016, 23:24

*czyta regulamin Sejmu* Panie pośle Wiśniewski, pan może wnioskować o zmianę porządku obrad, o przerwę, ale w Regulaminie Sejmu nie ma ani słowa o zmianie sposobu prowadzenia obrad. No przykro mi.

Og: Niedawno oglądałem obrady Sejmu i Kuchciński to powiedział, spodobało mi się ;)

2015-2020 liderka ZL

Wróć do „Sejm IV RP I kadencji”