Szafrański w Polsat News o związkach zawodowych:
Nie jestem przeciwnikiem związków zawodowych, ale w Polsce to jest parioda związków. W Jastrzębskiej Spółce Węglowej działa ponad 40 związków, które kosztują zakład 11 mln złotych rocznie. To jest parodia, bo zamiast pomagać pracownikom są one ciężarem dla przedsiębiorstwa. Związki zawodowe powinny działać na tych samych zasadach co wszystkie inne stowarzyszenia. Bez żadnych szczególnych przywilejów.
Związki zawodowe mają jeszcze jedną zasadniczą wadę - dbają o pracujących zapominając o bezrobotnych. Usztywnienie rynku pracy przez utrudnianie zwolnień pracowników powoduje trwałe wykluczenie setek tysięcy jeśli nie milionów Polaków z możliwości znalezienia zatrudnienia. Jeśli ktoś mówi, że dba o ludzi pracy to ja się pytam dlaczego kosztem tych, którzy tej pracy nie mają?
Anna Radziwiłł-Schmidt odpowiada na zarzuty Liściowskiego w Polsat News
Chciałbym tylko przypomnieć, że według danych Głównego Urzędu Statystycznego to najwięcej Polaków wyemigrowało z kraju w latach 2005-2007, kiedy u władzy było Prawo i Sprawiedliwość, a premierami byli Kazimierz Marcinkiewicz i Jarosław Kaczyński. Liczba ta wzrosła z 1 mln w 2004 roku, do 2 mln 227 tys. w 2007 roku. Jednocześnie od 2008 roku, kiedy u władzy była już Platforma Obywatelska, udało się ograniczyć falę emigracji, która spadła do 2 mln w 2010 roku. Obecnie liczba emigrantów trochę wzrosła, co nie jest dobre, ale nie przekroczyła liczby z 2007 roku. Uważam więc ten argument pana Liściowskiego za nietrafiony. Moja propozycja - wprowadzenie programu "Dobry start dla młodych" - jest konkretna. Nie zawiera pustych obietnic, a takie które można realizować. I ja zamierzam to robić.
Już nie wspominając o tym, że nie mam żadnego wpływu na decyzje podejmowane przez moją partię i na uchwalane w Sejmie prawo, ponieważ zasiadam w Parlamencie Europejskim, w którym uczestniczę w pracach komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych. Mogę zapewnić, co jest do sprawdzenia, że tam aktywnie działam na rzecz ludzi młodych, robię co mogę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości