Komentarze do sondaży

Badania opinii publicznej, poparcie dla partii politycznych.
Awatar użytkownika
Tadeusz Schtolerberg

Re: Komentarze do sondaży

Postautor: Tadeusz Schtolerberg » 05 maja 2015, 11:54

Tadeusz Schtolerberg w Radiu Zet na temat poparcia SLD
Obrazek
Schtolerberg: Widzimy niebezpieczną tendencję

Wzrost poparcia dla SLD jest oczywiście powodowany rozczarowaniem starym systemem, lecz powodują go głównie osoby mówiące "Za komuny było lepiej!" i ludzie nieznający się na polityce, skuszeni obietnicami państwa opiekuńczego... A wszyscy już się poznaliśmy na tym jak wyglądają rządy SLD.

Dziura w budżecie, pierdyliard nowych podatków, powiększenie armii urzędników i tak dalej... Wystarczy wyszukać w internecie hasło "Podsumowanie Rządów SLD" i wyskakuje coś takiego przy dosłownie pierwszym wyniku.

Jeśli SLD teraz dorwie się do władzy, to Boże, chroń Polskę przed tą czerwoną zarazą, bowiem będzie potrzeba dużego wysiłku Nas i wielu porządnych patriotów, aby powrócić do normalności.
Tadeusz Kurt Schtolerberg - Poseł na Sejm VIII kadencji z Razem Dla Najjaśniejszej!

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 08 maja 2015, 19:19

Dobrzyńska dla Polsat News o najnowszym sondażu

- Bardzo cieszy mnie wzrost poparcia dla mojej osoby. Jeszcze niedawno mówiłam o tym, ze chcę osiągnąć wynik dwa razy wyższy niż 7%, a już teraz mam prawie dwa razy tyle. Jeśli tak dalej pójdzie, to swoją ciężką pracą, aktywną kampanią, zdobędę około 20% i powalczę o prezydenturę w drugiej turze z panem Liściowskim lub z panią Radziwiłł-Schmidt. Lewica zyskuje, ja zyskuję, a polityczni pieniacze i nasi przeciwnicy nic na to nie poradzą. Cytując: "tej siły już nie powstrzymacie" *śmiech*
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Alik

Postautor: Alik » 11 maja 2015, 10:35

Szafrański na temat wyników IW i Palikota w marcu dla Radia ZET

Red: Inicjatywa Wolność tuż po powstaniu uzyskuje wynik powyżej progu wyborczego. Skąd taki skok?

AS: Budujące jest to, że nasza partia tak szybko zaistniała w świadomości wyborców. Wynik 5% daje nadzieję na solidną grupę posłów Inicjatwy w przyszłym Sejmie. To ważne, aby liberalna część społeczeństwa miała swoją reprezentację. Platforma Obywatelska odeszła od swoich ideałów gospodarczych, a lewica zatraciła swoją tożsamość. Inicjatywa Wolność wypełnia tą pustkę. Potencjał naszej partii jest dużo większy. Mamy ambicję, aby w najbliższych wyborach być jedną z trzech największych sił w parlamencie.

Red: Lider i dotychczasowa twarz Pańskiego środowiska notuje wynik nieco gorszy niż sama partia. Czy postawienia na Palikota było dobrym wyborem?

AS: Janusz Palikot jest w tej chwili zdecydowanie najbardziej rozpoznawalną postacią naszego ugrupowania. Przy tym to najlepszy kandydat na Prezydenta RP. Kampania się dopiero zaczęła i wyniki poza pierwszą dwójką są bardzo zbliżone. Będziemy dalej walczyć, a naszym celem jest wejście do drugiej tury i zwycięstwo.

Red: Został Pan człowiekiem miesiąca według CBOS, a wyniki IW i Palikota to w dużej mierze Pana zasługa.

AS: To zasługa wszystkich działaczy i wolontariuszy, którzy zaangażowali się w działania Inicjatywy Wolność. Ja byłem potrzebny tylko, aby uruchomić tą olbrzymią obywatelską energię, która drzemie w Polakach. Dziękuję za to, że tyle ludzi chce działać razem z nami i za wszystkie życzliwe słowa, które słyszę na co dzień. Obiecuję, że nie zmarnujemy tego zaufania!
Aleksander Szafrański - przewodniczący Inicjatywy Wolność

Awatar użytkownika
Jakub Moczarski

Postautor: Jakub Moczarski » 11 maja 2015, 12:37

Moczarski dla TVP Info

Najnowsze sondaże dla PSL są bardzo obiecujące. 8% czyli 38 mandatów oraz 7% dla Ilony Antoniszyn-Klik to zdecydowanie dobra sytuacja wyjściowa. Oczywiście, taki wynik nie jest dla nas satysfakcjonujący, gdyż jako partia mamy o wiele większe ambicje. Wierzę jednak, że działania Marii Stern jako szefowej sztabu wyborczego, spowodują zdecydowany wzrost poparcia.
Jednocześnie jestem zaskoczony dobrymi notowaniami JKM, i ogólnie całej partii KORWIN. Pokazuje to, że Polska jest już zmęczona ciągłymi wojnami politycznymi. Dziwi mnie również mała różnica między PiS a PO. Nie sądzę jednak, aby PiS było zdolne pokonać PO w przyszłych wyborach. Są kompletnie nieprzygotowani do rządzenia krajem.
Polskie Stronnictwo Ludowe- Jakub Moczarski (28 lat; Tomaszów Mazowiecki)

Biznesmen, miłośnik szybkich aut, rzetelny polityk.

Awatar użytkownika
Stanisław Wojtas

Postautor: Stanisław Wojtas » 11 maja 2015, 13:07

Komentarz Stanisława Wojtasa dla Polsatu:

Proszę państwa, mamy ich, już prawie ich mamy. Sitwa z Platformy Obywatelskiej może powoli czuć się zagrożona - i w wyborach do parlamentu, i w wyborach prezydenckich, gdzie mamy znacznie mocniejszego kandydata. Wszyscy, którzy od lat żerują na Rzeczpospolitej będą już niedługo rozliczeni, dziękujemy Polsko, że się budzisz! Jeszcze jedna uwaga, sondaże skorumpowanych zagranicznych firm od zawsze niedoszacowują wyników PiSu, kochani wyborcy, nie obawiajcie się. Wiem, że tak naprawdę już prowadzimy! A taki PSL, partia karierowiczów "rodzina na swoim - w agencji i urzędzie", od 15 nie przekroczył 2% w wyborach prezydenckich, teraz wg sondażu ma 7%. Żarty, proszę państwa, kpiny z wyborców. Już niedługo wszyscy się przekonają, jakie władze chcą mieć Polacy, tak naprawdę, nie według sondażowni.
Stanisław Wojtas - Prawo i Sprawiedliwość

Awatar użytkownika
Jakub Moczarski

Postautor: Jakub Moczarski » 11 maja 2015, 13:18

Moczarski dla TVP Info w odpowiedzi na zarzuty S. Wojtasa

Apeluję o chłodną analizę. Jeżeli Pan Stanisław Wojtas chociaż trochę przeanalizowałby kampanię sztabu wyborczego PSL, która promuje Ilonę, dowiedziałby się, że 7% nie wzięło się z niczego. Jestem w stanie zrozumieć, jego wielki żal, że PiS w sondażach przegrywa, jednak plucie jadem tylko pogorszy sytuację. Podważanie niezależnych sondaży to dopiero kpina z wyborców.
Polskie Stronnictwo Ludowe- Jakub Moczarski (28 lat; Tomaszów Mazowiecki)

Biznesmen, miłośnik szybkich aut, rzetelny polityk.

Awatar użytkownika
Juliusz Norberg

Postautor: Juliusz Norberg » 12 maja 2015, 15:49

Juliusz Norberg na antenie TVN24 poproszony o komentarz do sondażu prezydenckiego CBOS.
Niezmiernie miło jest widzieć kandydata wywodzącego się ze swojej partii na pierwszym miejscu w sondażu prezydenckim. Napawa to dumą i napędza do większego działania. Mam nadzieję, że podobne wyniki ujrzymy w dniu wyborów.
Juliusz Norberg - wiceprzewodniczący Platformy Obywatelskiej

Szef KPRM, minister-członek rządu Anny Radziwiłł Schmidt

Awatar użytkownika
Paweł Starzycki

Postautor: Paweł Starzycki » 14 maja 2015, 15:17

Komentarz dla Superstacji

(...) Kandydatka Platformy Obywatelskiej trzyma pierwsze miejsce głównie ze względu na to, że jest kandydatką Platformy Obywatelskiej. Można powiedzieć, że porusza się siłą rozpędu nadaną przez partię rządzącą. Nie wydaje mi się jednak by była to kandydatura która ma coś wprowadzić do polityki. Nudne frazesy, próby wycofania się z agresywnej polityki PO w sprawie konfliktu na Ukrainie i łagodzenie stanowiska wraz z nową twarzą. Nie wiadomo tak naprawdę, czy Radziwiłł-Schmidt to wizerunek PO który zaprezentują w wyborach parlamentarnych, czy kandydatka ma być tylko satelitą zbierającą elektorat bardziej umiarkowany czy niezdecydowany.

Pojedynek gigantów który widzimy, jest głównie pojedynkiem pomiędzy Polską roszczeniową reprezentowaną przez Liściowskiego, i Polską która pogodziła się z losem, reprezentowaną przez Radziwiłł-Schmidt. Cieszy mnie rosnące poparcie kandydatów którzy są spoza tej dwójki a w szczególności rosnące słupki poparcia Janusza Palikota, który w całym tym zestawieniu jest najbardziej zrównoważonym, pewnym siebie ale i rozsądnym kandydatem. Janusz Palikot nie jest kandydatem "podstawionym" w zamian za, ani nie jest też kandydatem który ma z kimś walczyć. Jest kandydatem który przede wszystkim ma na sercu dobro wszystkich obywateli w sprawnie działającym, nowoczesnym państwie. W państwie wolnych gospodarczo i światopoglądowo obywateli przede wszystkim.
Paweł Starzycki - "Inicjatywa Wolność",
Działacz pokolenia x,y,z a również 23

Awatar użytkownika
Maria Karwicka

Postautor: Maria Karwicka » 14 maja 2015, 16:15

Maria Stern dla "Wiadomości":

Bardzo się cieszę ze wzrostu odnotowanego dla Ilony Antoniszyn-Klik w ostatnim sondażu CBOS. Nasza kandydatka prezentuje się wiarygodnie, jasno określa swoje propozycje, tłumaczy swój program, codziennie w trakcie kampanii spotyka się z wyborcami. Widać, że jest to doceniane, Ilona osiąga tym razem czwarty wynik spośród kandydatów. Nie zamierzamy oczywiście spocząć na laurach, bardzo zależy nam na wyniku dwucyfrowym. Dołożymy wszelkich starań, by takowy osiągnąć i przekonać do kandydatki PSLu jak największą liczbę obywateli.
Królowa Maria, księżna sandomierska

Awatar użytkownika
Jerzy Rawski

Postautor: Jerzy Rawski » 14 maja 2015, 17:36

Jerzy Rawski w Polsat News

Wynik 10% Janusza Korwin Mikkego napawa nas optymizmem. Cieszą pochwały naszej kampanii wyborczej, a naprawdę my się dopiero rozkręcamy! Janusz Korwin Mikke od zawsze stał przy szacunku dla wolności i tradycji, po 25 latach powtarzania tych samych, niezbywalnych prawd Polacy zaczęli się budzić. Widzimy, że mamy nawet szansę na drugą turę i zrobimy wszystko, aby do niej wejść. Naszą kampanią przemówimy do młodych, starych, będziemy zapraszać jeszcze więcej różnych gości z zagranicy. Idziemy po zwycięstwo, idziemy po dumną i bogatą Polskę!
PRAISE KEK

Wróć do „Sondaże”