Gościem Magdaleny Gałczyńskiej w Rozmowie Dnia był Artur Lingfeld, kandydat na Prezydenta Łodzi KKW Koalicja Prawicy.(wstęp)
Magdalena Gałczyńska: Magda Gałczyńska witam ponownie. Artur Lingfeld, kandydat na Prezydenta Łodzi z Koalicji Prawicy, jest państwa i moim gościem. Były poseł na Sejm VIII kadencji z list RdN!, witam.
Artur Lingfeld: Dzień dobry, witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Gałczyńska: Był Pan posłem z Łodzi jednak Pana kadencja zakończyła się przez operacje kręgosłupa. Dlaczego Pan zrezygnował z mandatu poselskiego?
Artur Lingfeld: Wtedy był dla mnie ciężki czas i nie chciałem, żeby poseł z Łodzi w klubie parlamentarnym RdN! był w Sejmie a nie na rehabilitacjach. Ale już nie wracajmy do tego tematu.
Magdalena Gałczyńska: Dobrze, Pan podczas swojej kampanii mówił, że miasto musi pomóc im szukać dobrych sponsorów. Dlaczego chce Pan pomagać ŁKSowi i Widzewowi?
Artur Lingfeld: Za zagranicą Łódź jest kojarzona z Widzewem i w mniejszym stopniu z ŁKS. Teraz Widzew i ŁKS odbudowują się w IV Lidze i III Lidze. Jeśli znajdą sponsora, który da im zastrzyk pieniędzy będą mogli się rozwijać i Ekstraklasa jest realnym osiągnięciem.
Magdalena Gałczyńska: Dlaczego firmy miałby sponsorować kluby w 5 lidze czy w 6 lidze?
Artur Lingfeld: Dla celów promocji swojej marki. Z większymi firmami będzie problem jednak mogą się zgodzić pod kilkoma warunkami.
Magdalena Gałczyńska: Na rozpoczęciu kampanii mówił Pan, że chce zwiększyć budżet obywatelski z 40 mln do 60 mln. Jak chce Pan to pokryć?
Artur Lingfeld: Zmniejszeniem wydatków na sport i turystykę oraz zwalnianie nadmiernej kadry kierowniczej w urzędach.
Magdalena Gałczyńska: Mówił Pan, że trzeba skończyć z zadłużaniem Łodzi. Jak chce Pan to zrobić?
Artur Lingfeld: Ciąć koszty to jest najłatwiejszy sposób. Firmy jeśli mają ryzyko strat tną koszty.
Magdalena Gałczyńska: Czyli możliwe, że ktoś straci pracę?
Artur Lingfeld: Mam nadzieje, że nie, ale mniejszą płace dostanie na pewno. Oczywiście cięcie płac zacznę od swojego stanowiska, jeśli oczywiście zostanę wybrany na Prezydenta Łodzi.
Magdalena Gałczyńska: Dziękuję bardzo, Artur Lingfeld kandydat na Prezydenta Łodzi KKW Koalicja Prawicy, Dziękuję bardzo.
Artur Lingfeld: Dziękuję bardzo.