Media regionalne

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Administrator
Administrator

Re: Media regionalne

Postautor: Administrator » 08 kwie 2016, 22:28

Obrazek
Debata kandydatów na burmistrza Helu
Wczoraj odbyła się debata kandydatów na burmistrza Helu w Domu Kultury, w której uczestniczyli: aktualny burmistrz Klemens Kohnke (Lepsza przyszłość dla Helu), Mirosław Wądołowski (Morskie Przymierze Hel 2020 i Wądołowski) i Paweł Tanajno (Inicjatywa Wolność). Każdy z kandydatów miał 5 min na odpowiedź na pytania internautów i publiczności.

- Uważam, że moja kadencja była bardzo dobra. Oczywiście były rejony w których trochę zawiodłem, ale nie spowodowało to żadnych problemów. Myślę, że zagłosowanie na moich kontrkandydatów to zaprzepaszczanie szansy na lepszy Hel. (...)- powiedział Klemens Kohnke

- 16 lat już byłem burmistrzem, miałem 4 lata przerwy. Teraz jestem gotowy do lepszego zarządzania miastem. Wyciągnąłem mnóstwo wniosków ze swoich błędów. (...)- mówił Mirosław Wądołowski

- Od kilku lat mieszkam tutaj i widzę, że z helskiej polityki zrobiła się mała Polska. Tylko, że tutaj zamiast PO i PiS'u macie państwo: pana Wądołowskiego i pana Kohnke. Który jest lepszy- nie wiem, ale wiem, że im nie chodzi o was, tylko o miejsce pracy.- mówił Paweł Tanajno

W debacie nie zabrakło również niewygodnych pytań. Większość z nich była skierowana przeciwko Mirosławowi Wądołowskiemu.
Przypomnijmy: Mirosław Wądołowski zamieszany był w jedną z najgłośniejszych afer korupcyjnych w kraju. W 2007 roku kiedy CBA zatrzymało Sawicką, ówczesną posłankę PO, gdy przyjmowała 50 tys. zł od udającego biznesmena agenta CBA Tomasza Kaczmarka, zatrzymano też Wądołowskiego. Zarzucono mu, że za wzięcie łapówki obiecał dokonać zmian w planie zagospodarowania przestrzennego Helu. W kwietniu 2013 roku Sąd Apelacyjny w Warszawie wydał prawomocny wyrok uniewinniający Beatę Sawicką i burmistrza Helu Mirosława Wądołowskiego z zarzutów korupcyjnych. Stwierdził, że co prawda Sawicka i Wądołowski wzięli łapówkę, ale działania CBA w całej sprawie były nielegalne.

- To było już dawno, jak już mówiłem wyciągnąłem wnioski. To był błąd. Chciałem zrobić jedną poprawkę, która nic nie zmieniłaby dla mieszkańców, nie byłaby źródłem nadużyć, a pieniądze otrzymane przeznaczyć na miasto.- odpowiedział Mirosław Wądołowski

- Proszę nie kłamać, bo przez wiele lat, jako opozycja lokalna próbowaliśmy coś zrobić dla Helu, ale byliśmy blokowani przez funkcjonujący tu układ. Udało się dopiero w 2014 roku, gdy to mieszkańcy powiedzieli wam stanowcze „nie”.- mówił Klemens Kohnke

- Właśnie to jest główny problem debaty tutaj, w radzie miasta i tak dalej. Nie potraficie rozmawiać z mieszkańcami o przyszłości Helu, tylko kłócicie się i zamieniacie się władzą. Ja jako kandydat nie mam zamiaru zajmować się kłótniami. Chcę tylko i aż rozmawiać z mieszkańcami, bo oni wiedzą co jest dla Helu najlepsze.- powiedział Paweł Tanajno

- 11 listopada idźcie na wybory i przypomnijcie sobie jak było przed 2014 rokiem. - powiedział Mirosław Wądołowski

- Ja natomiast apeluję, żebyście 11 listopada zagłosowali za przyszłością, za zmianami, bo musimy dłużej trwać w tej dobrej zmianie.- powiedział burmistrz Klemens Kohnke

- Nie patrzcie na sondaże, patrzcie na siebie, głosujcie tak jak wam się podoba. Nie pozwólcie tylko do jednego: nie wchodźcie dwa razy do tej samej rzeki.- mówił Paweł Tanajno

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 09 kwie 2016, 15:13

Obrazek
Obrazek
Gościem Magdaleny Gałczyńskiej w Rozmowie Dnia był Artur Lingfeld, kandydat na Prezydenta Łodzi KKW Koalicja Prawicy.

(wstęp)

Magdalena Gałczyńska: Magda Gałczyńska witam ponownie. Artur Lingfeld, kandydat na Prezydenta Łodzi z Koalicji Prawicy, jest państwa i moim gościem. Były poseł na Sejm VIII kadencji z list RdN!, witam.
Artur Lingfeld: Dzień dobry, witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Gałczyńska: Był Pan posłem z Łodzi jednak Pana kadencja zakończyła się przez operacje kręgosłupa. Dlaczego Pan zrezygnował z mandatu poselskiego?
Artur Lingfeld: Wtedy był dla mnie ciężki czas i nie chciałem, żeby poseł z Łodzi w klubie parlamentarnym RdN! był w Sejmie a nie na rehabilitacjach. Ale już nie wracajmy do tego tematu.
Magdalena Gałczyńska: Dobrze, Pan podczas swojej kampanii mówił, że miasto musi pomóc im szukać dobrych sponsorów. Dlaczego chce Pan pomagać ŁKSowi i Widzewowi?
Artur Lingfeld: Za zagranicą Łódź jest kojarzona z Widzewem i w mniejszym stopniu z ŁKS. Teraz Widzew i ŁKS odbudowują się w IV Lidze i III Lidze. Jeśli znajdą sponsora, który da im zastrzyk pieniędzy będą mogli się rozwijać i Ekstraklasa jest realnym osiągnięciem.
Magdalena Gałczyńska: Dlaczego firmy miałby sponsorować kluby w 5 lidze czy w 6 lidze?
Artur Lingfeld: Dla celów promocji swojej marki. Z większymi firmami będzie problem jednak mogą się zgodzić pod kilkoma warunkami.
Magdalena Gałczyńska: Na rozpoczęciu kampanii mówił Pan, że chce zwiększyć budżet obywatelski z 40 mln do 60 mln. Jak chce Pan to pokryć?
Artur Lingfeld: Zmniejszeniem wydatków na sport i turystykę oraz zwalnianie nadmiernej kadry kierowniczej w urzędach.
Magdalena Gałczyńska: Mówił Pan, że trzeba skończyć z zadłużaniem Łodzi. Jak chce Pan to zrobić?
Artur Lingfeld: Ciąć koszty to jest najłatwiejszy sposób. Firmy jeśli mają ryzyko strat tną koszty.
Magdalena Gałczyńska: Czyli możliwe, że ktoś straci pracę?
Artur Lingfeld: Mam nadzieje, że nie, ale mniejszą płace dostanie na pewno. Oczywiście cięcie płac zacznę od swojego stanowiska, jeśli oczywiście zostanę wybrany na Prezydenta Łodzi.
Magdalena Gałczyńska: Dziękuję bardzo, Artur Lingfeld kandydat na Prezydenta Łodzi KKW Koalicja Prawicy, Dziękuję bardzo.
Artur Lingfeld: Dziękuję bardzo.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 10 kwie 2016, 23:28

Obrazek
Córka premier debiutuje w polityce
Helle Johansen radną Warszawy
Obrazek
Helle Johansen w wyniku ostatnich wyborów samorządowych została wybrana w skład Rady Miasta Stołecznego Warszawy. Startowała z pierwszego miejsca z okręgu nr 8, obejmującego Ursynów i Wilanów. Prywatnie jest najstarszą córką premier Anny Radziwiłł-Schmidt.

Choć Koalicyjny Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska+Porozumienie Centroprawicy wygrał z poparciem 29%, to nie może mówić o ogromnym sukcesie w Radzie Miasta Stołecznego Warszawy. Nie tyczy się to jednak poszczególnych kandydatów. Jedną z tych ciekawszych jest Helle Johansen, która będzie najmłodszą radną (urodzona w 1996 roku, ma 22 lata). Została wybrana w skład rady z okręgu nr 8, startowała z pierwszego miejsca. Obecnie jest w trakcie studiów podyplomowych w Kolegium Europejskim w Warszawie.

Jednak co jest ciekawego w świeżo upieczonej radnej? Jest ona najstarszą córką premier Anny Radziwiłł-Schmidt i jej pierwszego męża, Christiana Johansena. Helle urodzenia pozostawała w Kopenhadze, jednak w 2013 roku na stałe zamieszkała w Warszawie. Od 2017 roku jest zaręczona z Filipem Serafinem, przewodniczącym stowarzyszenia "Młodzi Demokraci", w którym również się udziela (jest członkiem zarządu stowarzyszenia w regionie Mazowieckim). Para planuje ślub na wiosnę 2019.

Można powiedzieć, że Helle Johansen wywodzi się z rodziny politycznej - matka jest premierem, ojczym senatorem, a ciotka - posłanką. Zapewne mandat w radzie Warszawy to dopiero początek jej politycznej drogi. Czy premier Radziwiłł-Schmidt szykuje córkę na swoją polityczną następczynię?

Obrazek
Zmiana warty w mieście - prezydentem po raz pierwszy kobieta
Obrazek
Barbara Liściowska-Zachara pokonała urzędującego prezydenta Ryszarda Nowaka już w pierwszej turze wyborów, zdobywając 51% poparcia. W fotelu prezydenta Nowego Sącza po raz pierwszy w historii zasiądzie kobieta.

Urzędujący prezydent Nowego Sącza Ryszard Nowak, który po raz trzeci ubiegał się o reelekcję, przegrał już w pierwszej turze wyborów, zdobywając jedynie 22 procent poparcia mieszkańców miasta. Pokonała go właściwie polityczna debiutantka - siostra regenta Mikołaja Liściowskiego, Barbara Liściowska-Zachara. Zdobyła 51 procent głosów. - To jest zdecydowana czerwona kartka, którą mieszkańcy pokazali panu Nowakowi po 12 latach rządzenia. Bardzo dziękuję za tak ogromny kredyt zaufania. Dołożę wszelkich starań, by go nie zmarnować. - powiedziała Liściowska-Zachara zaraz po ogłoszeniu oficjalnych wyników wyborów.

Nowa prezydent Nowego Sacza jest absolwentką II Liceum Ogólnokształcącego w Nowym Sączu. W 2002 roku uzyskała dyplom lekarza na Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach. W 2007 roku ukończyła specjalizację z okulistyki, pracując w Szpitalu Klinicznym nr 5 w Katowicach. W 2005 roku rozpoczęła prywatną praktykę lekarską pracując w przychodni założonej przez matkę. W 2010 roku została jej dyrektorem. Od 2008 roku pracuje także na Oddziale Okulistycznym Specjalistycznego Szpitala im. H. Klimontowicza w Gorlicach jako lekarz specjalista starszy asystent.

Liściowska-Zachara w politykę zaangażowała się na początku 2018 roku, kiedy wstąpiła do Porozumienia Centroprawicy. W tym samym roku wystartowała w ramach Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Platforma Obywatelska+Porozumienie Centroprawicy na prezydenta Nowego Sącza. Wybory wygrała. Jak będzie wyglądać jej kadencja? Przekonamy się już wkrótce.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 13 kwie 2016, 15:31

Obrazek

Zjednoczona Lewica drugą siłą w Radzie Miasta Warszawy

Zjednoczona Lewica uzyskała 19 mandatów w radzie miasta, przegrywając tylko z koalicją PO-PC. Mandaty uzyskali zarówno byli posłowie Ryszard Kalisz, Piotr Gadzinowski, Piotr Ikonowicz, ale także działacze kojarzeni z ruchem lokatorskim czy alterglobalistycznym. Szczególny wymiar ma wejście Piotra Ikonowicza, polityka będącego ikoną walki o prawa pracownicze, prawo do mieszkania. Radnymi będą także m.in Agata Nosal - Ikonowicz, Krystian Legierski czy Van Ahn Dam, polityk mająca wietnamskie korzenie.

Pozycja lewicy będzie determinowana przez wynik w drugiej turze wyborów prezydenta, jeśli Piotr Guział zwycięży to lewica będzie starała się stworzyć stabilną większość. W przypadku porażki będzie główną partią opozycyjną.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 16 kwie 2016, 20:19

Obrazek
Kidawa-Błońska ogłasza wiceprezydentów
Obrazek
Małgorzata Kidawa-Błońska wygrała wybory prezydenckie w Warszawie w drugiej turze, z wynikiem 63% głosów. Na dzisiejszej konferencji prasowej podała, kogo mianowała na swoich zastępców.

Podczas dzisiejszej konferencji prasowej w warszawskim ratuszu nowo wybrana prezydent Warszawy Małgorzata Kidawa-Błońska ogłosiła swoją decyzję dotyczącą spraw personalnych. Mianowała trzech zastępców: Katarzynę Munio z Inicjatywy Wolność, Martę Jezierską z Platformy Obywatelskiej i bezpartyjnego Czesława Bieleckiego.

- Pani Munio zajęła w pierwszej turze trzecie miejsce, uzyskała sporo głosów Warszawiaków. Ma wiele dobrych pomysłów i myślę, że warto również je zrealizować. Z kolei Marta Jezierska od wielu lat zasiada w Radzie Miasta Stołecznego Warszawy. Ma duże doświadczenie w polityce i mam nadzieję, że poradzi sobie w nowej roli. Czesław Bielecki jest natomiast niewątpliwym ekspertem w kwestiach architektonicznych. - mówiła Małgorzata Kidawa-Błońska, wymieniając zalety swoich nowych zastępców. Powiedziała również, że od samego początku weźmie się za realizowanie swojego programu.

Kidawa-Błońska w pierwszej turze wyborów uzyskała 33% poparcia Warszawiaków, natomiast w drugiej turze pokonała kandydata Zjednoczonej Lewicy, Piotra Guziała, uzyskując 65 procent głosów. W Radzie Miasta Stołecznego Warszawy wspólny komitet Platformy Obywatelskiej i Porozumienia Centroprawicy uzyskał 29%, co przełożyło się na 23 mandaty.

Obrazek
Konieczny-Simela nowym prezydentem Mysłowic
Obrazek
Dotychczasowa radna Dorota Konieczny-SImela będzie nowym prezydentem Mysłowic. Edward Lasok żegna się z urzędem z bardzo słabym wynikiem. Nowa prezydent zapowiedziała, że na swoich zastępców powołała Łukasza Jarawkę, Wojciecha Króla i Wiolettę Ignaczak.

Dotychczasowy prezydent Mysłowic Edward Lasok wyraźnie przegrał walkę o kolejną kadencję z Dorotą Konieczny-Simelą. Pomimo, że do urn poszło tym razem mniej mieszkańców, niż dwa tygodnie temu, kandydatka Platformy Obywatelskiej i Porozumienia Centroprawicy zdobyła blisko 70 proc. głosów. Jej kontrkandydat, Edward Lasok zyskał nieco ponad 30 procent. Natomiast w pierwszej turze urzędujący prezydent dostał 26 proc. głosów, a radna Konieczny-Simela 40 proc. Również w radzie miasta komitet urzędującego prezydenta zajął dopiero drugie miejsce, z wynikiem 23 procent w stosunku do 28 procent dla KKW PO+PC.

- Ten wynik pokazał, że mysłowiczanie oczekują zmian. Ja tym zmianom chcę sprostać. Dziękuję wszystkim, którzy dziś poszli na wybory - mówiła Dorota Konieczny-Simela po ogłoszeniu wyników drugiej tury wyborów samorządowych. - Dziękuję szczególnie tym, którzy zagłosowali na mnie i na mój program dla rozwoju Mysłowic. Poparcie, które otrzymałam jest dla mnie nadzieją i zobowiązaniem. Nadzieją, że Mysłowice zaczną się zmieniać i tych zmian będziemy dokonywać razem oraz zobowiązaniem do jeszcze wytrwalszej pracy. Dziękuję za zaufanie - dodała.

Podczas konferencji prasowej Konieczny-Simela zapowiedziała, że na wiceprezydentów powoła Łukasza Jarawkę z Inicjatywy Wolność, Wojciecha Króla z Platformy Obywatelskiej i bezpartyjną Wiolettę Ignaczak. - Udało się rozbić układ, który funkcjonował tutaj od ośmiu lat. Teraz chcę pracy ponad podziałami, z fachowcami i osobami ściśle związanymi z miastem. - argumentowała.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 16 kwie 2016, 23:20

Obrazek
Wadim Tyszkiewicz powołuje dodatkowego wiceprezydenta.
Wadim Tyszkiewicz, prezydent Nowej Soli, który został wybrany na kolejną kadencję (wygrał w pierwszej turze, zdobył ok. 80% poparcia) ogłosił swoich zastępców.

- Otrzymałem znowu ogromny kredyt zaufania, który chciałbym dalej wykorzystywać dla budowania nowocześniejszej i przyjaźniejszej Nowej Soli. (...) Dlatego musimy współpracować z fachowcami, bo tylko oni będą w stanie pomagać w tym.- mówił prezydent Nowej Soli

Obrazek

- Poprzedni mój zastępca sprawował się znakomicie, nie widzę potrzeby jego zmiany. Współpraca z Jackiem Milewskim była bardzo dobra. Na pewno będzie dalej świetnie pracował.- mówił Wadim Tyszkiewicz

- Jednak, żeby nie trwać w samozadowoleniu chciałbym powołać jeszcze jedną osobę- Klaudię Dolatę. Rozmawialiśmy razem i wyraziła chęć współpracy (...) Pani Dolata to kierownik Oddziału Audit w Nowej Soli, członek Zarządu Audit, firmy która działa w nowosolskim parku technologicznym. Będzie zajmowała się przede wszystkim jeszcze większym polepszeniem warunków dla przedsiębiorców, ale nie tylko. (...) Klaudia Dolata oczywiście niedługo zrzeknie się członkostwa w zarządzie Audit.- powiedział prezydent Nowej Soli

Obrazek
Znamy już zastępców prezydenta Siedlec.
Po tym, jak Andrzej Celiński wygrał wybory na prezydenta Siedlec postanowił zrobić małe zawirowania w zastępcach.

Andrzej Sitnik został I Zastępcą Prezydenta. Startował on wcześniej z Bezpartyjnych Siedlec. Andrzej Sitnik to magister sportu, od roku 1999 do 2008 dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 7 w Siedlcach. Od stycznia 2008 do grudnia 2011, dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Siedlcach. Od stycznia do lutego 2012 roku członek Zarządu Agencji Rozwoju Miasta Siedlce. Sędzia międzynarodowy w zapasach z dwudziestoletnim stażem (osiemnastokrotnie sędziował Mistrzostwa Świata, piętnastokrotnie Mistrzostwa Europy w różnych grupach wiekowych). W 2008 roku uzyskał stopień Menedżera Sportu i ukończył studia podyplomowe w zakresie Zarządzania instytucjami sportowo-rekreacyjnymi. W 2016 roku władze miasta wypowiedziały umowę dzierżawy Społecznej Szkole Podstawowej i Gimnazjum STO w Siedlcach, bo na terenie tej placówki doszło do spotkania Bezpartyjnych Siedlec z mieszkańcami. Andrzej Sitnik był dyrektorem tej szkoły.

Drugim Zastępcą Prezydenta ma być Anna Sochacka, która już była wiceprezydentem za Kudelskiego. Jednak w tych wyborach, w drugiej turze poparła Celińskiego. Uważała, że „tylko on jest w stanie zmienić Siedlce”. Anna Sochacka kandydowała z list Siedleckiego Towarzystwa Samorządowego.

Trzecim, ostatnim Zastępcą Prezydenta będzie Dorota Naglicka, była radna Rady Dzielnicy Siedlce. Ma być ona przede wszystkim odpowiedzialna za współpracę rad osiedla z miastem oraz za konsultacje społeczne. Andrzej Celiński mówi, że „tylko powołanie samorządowca osiedlowego pozwoli na prawdziwe wysłuchanie mieszkańców.”.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 17 kwie 2016, 10:09

Obrazek
Znamy już współpracowników Leszka Kulawika.
Nowy prezydent Częstochowy, Leszek Kulawik powołał swoich zastępców. Raczej nie ma większych zaskoczeń.

Pierwszym zastępcą Kulawika ma być Marek Drygas. Szerzej zasłynął doprowadzając do odwołania w referendum prezydenta miasta Tadeusza Wrony. Pomógł on również Matyjaszczykowi, byłemu prezydentowi Częstochowy, wybić się, dzięki czemu wygrał. Jednak dzisiaj mówi, że to był błąd. Był szefem biura podróży, wiceprezesem Obywatelskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Częstochowy.

Drugim wiceprezydentem Częstochowy będzie Marzanna Mioduszewska-Koniarska, była przewodnicząca Rady Osiedla Błeszno. Według Kulawika „doskonale nadaje się do rozmów, konsultacji z mieszkańcami, a co za tym idzie doskonale odda miasto mieszkańcom”.

Leszek Kulawik powołał jeszcze Jolantę Urbańską. Absolwentkę Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego. Posiada tytuł doktora nauk humanistycznych. Pracuje w Politechnice Częstochowskiej jako wykładowca akademicki. Jest jedną z organizatorek Forum Kobiet Ziemii Częstochowskiej. Była radną miasta Platformy Obywatelskiej.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 23 kwie 2016, 10:45

Obrazek
Liściowska-Zachara już zaprzysiężona.
Obrazek
Podczas dzisiejszej sesji Rady miasta Nowego Sącza zaprzysiężona została nowa prezydent miasta – Barbara Liściowska Zachara. Już w pierwszej turze głosowania pokonała ona poprzedniego prezydenta Ryszarda Nowaka. Wśród głównych działań, jakie Liściowska planuje w przyszłym roku znalazły się m. in. budowa tzw. ulicy Węgierskiej-bis, budowę ronda na skrzyżowaniu pod ruinami zamku, zagospodarowanie terenów nad Kamienicą jako bulwarów ze ścieżkami spacerowymi i rowerowymi oraz przebudowa Alei Piłsudskiego. W kolejnych latach prezydentury zamierza odbudować Zamek, wybudować most południowy na Dunajcu, we współpracy z lokalnymi przedsiębiorstwami transportowymi doprowadzić do budowy nowego dworca autobusowego, na terenie obecnych magazynów koło dworca kolejowego, podjąć działania na rzecz budowy północno-zachodniej obwodnicy miasta, budowy drogi ekspresowej S75 i linii kolejowej przez Piekiełko. Liściowska zamierza także zwiększyć budżet obywatelski i wspierać lokalnych przedsiębiorców.
Nowa prezydent przedstawiła także swoich zastępców. Zostali nimi długoletni radny i były kandydat na prezydenta miasta Piotr Lachowicz z PO oraz szerzej nieznana nauczycielka Anna Gnutek. Zapowiedziała także przywrócenie urzędu miejskiego architekta, na które to stanowisko ma wrócić dawniej je piastujący Jan Ciesielka.
Na poprzedniej sesji rada miasta wybrała swoje nowe władze. Przewodniczącym wybrano Grzegorza Fecko z PO, a jego zastępcami zostali Maria Niewolik (PC), Patryk Wicher (PiS) i Ludomir Handzel. W radzie powołano trzy kluby: PO ( 8 radnych), PiS (5 radnych), PC (4 radnych). Sześciu radnych pozostało niezrzeszonych.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 25 kwie 2016, 17:26

Obrazek

Szczecin ma nowe miasto partnerskie. Prezydent Grzegorz Napieralski w wizytą w Konstancy.
Obrazek
Nowy prezydent Szczecina Grzegorz Napieralski złożył wizytę w rumuńskim mieście Konstanca, gdzie spotkał się ze swoim odpowiednikiem Radu Mazare. Podpisana została umowa miast partnerskich Szczecin-Konstanca. Delegacje rozmawiały także o obszarach współpracy pomiędzy miastami. Wskazano na wymianę młodzieży szkolnej i studentów, delegacja polska przedstawiła możliwość współpracy pomiędzy uniwersytetami oraz rozmawiano z lokalnymi przedsiębiorcami. ,, Konstanca jest miastem portowym podobnie jak Szczecin, dostęp do morza jest wielkim bogactwem i odpowiedzialnością. Sercem miast powinien być przemysł i usługi. Dziś zyskujemy ważnego partnera, który tak jak Szczecin jest stolicą regionu i powinien dawać przykład innym miastom w swoim kraju. Miasto z nad Morza Bałtyckiego nawiązuje współpracę z miastem z nad Morza Czarnego''- powiedział Napieralski. Mazare powiedział ,, pozyskaliśmy jako partnera miasto ważne historycznie i strategicznie dla Polski i Europy Środkowej. Mamy partnera z przyjacielskiego kraju'' .

Napieralski zaprosił władze Konstancy na sierpniowe Forum Miast Morskich w Szczecinie. W tym samym miesiącu odbędzie się dzień Polski w Konstancy zorganizowany przy udziale ambasady RP oraz mieszkającej w Konstancy Polonii.

Na spotkaniu byli obecni Polacy mieszkający w Konstancy i okolicach.

Awatar użytkownika
Człowiek-Media

Postautor: Człowiek-Media » 30 kwie 2016, 12:01

Obrazek
15 spotkań w 15 dzielnicach
O co mieszkańcy pytali nową prezydent?

Obrazek
Zakończył się cykl spotkań prezydent Doroty Konieczny-Simeli z mieszkańcami wszystkich dzielnic Mysłowic. Podczas piętnastu spotkań, które odbyły się zgodnie z harmonogramem, prezydent przedstawiła najnowsze plany, ale usłyszała też, jakie oczekiwania i wnioski mają wobec samorządu mysłowiczanie.

- Mówiliśmy o sprawach dotyczących całego miasta, ale także koncentrowaliśmy się na problemach poszczególnych dzielnic. Przy okazji tych spotkań zaprezentowaliśmy materiały z kampanii "Ile kosztuje miasto". Często zdarza się tak, że mieszkańcy pytają, na co idą pieniądze z miejskiej kasy. Poprzez taką kampanię informacyjną, w której prezentujemy ile kosztuje utrzymanie zieleni miejskiej, postawienie nowej latarni, czy ławki chcemy zaprezentować mysłowiczanom, ile co nas wszystkich kosztuje – mówiła Dorota Konieczny-Simela.

W każdej z dzielnic mieszkańcy zgłaszali wnioski dotyczące tego, co w ich najbliższym otoczeniu należy zmienić lub dopracować. W większości były to sugestie dotyczące remontu dróg i chodników. Mieszkańcy wskazywali, w jakich miejscach szczególnie powinni pojawić się drogowcy. Jak się okazuje, coraz częściej mysłowiczanie zwracają uwagę na proekologiczną postawę – podczas spotkań padało wiele pytań dotyczących niskiej emisji. Mieszkańcy zwracali uwagę na to, że często mają wątpliwości, czym palą w piecach ich sąsiedzi, bo po otwarciu okien po zmroku nie są w stanie oddychać. Podczas spotkań padały także pytania o to, skąd wynikają stawki za wodę oraz o zmiany w systemie segregacji odpadów.

- Spotkania dobiegły końca i bardzo cieszy mnie to, że tak wielu mieszkańców mogłam spotkać na każdym z nich. Moim celem nie było przekazanie informacji wyłącznie o tym, jakie mam plany, ale również odpowiedź i konkretne działanie na zgłaszane problemy. To w większości przypadków się udało i daje mi to ogromną satysfakcję. Takie spotkania będą organizowane jak najczęściej. – dodała prezydent miasta.

W spotkaniach uczestniczyli także zastępcy prezydenta, radni rady miasta, radni osiedlowi oraz urzędnicy, którzy służyli mieszkańcom pomocą w poszczególnych problemach.

Wróć do „Wiadomości z kraju”