Inicjatywa Wolność w Poznaniu.Dzisiaj Inicjatywa Wolność na Iglicy MTP spotkała się z mieszkańcami. Podczas spotkania został również zaprezentowany Komitet Poparcia IW.- Prezentujemy dzisiaj Komitet Poparcia IW. Jest na nim wielu lokalnych działaczy, ale również ogólnokrajowych i europejskich.- zaprezentował komitet przewodniczący IW, Ryszard Petru
Leszek Balcerowicz - ekonomista, b. MF i wicepremier, b. szef NBP
Marcin Celiński - działacz społeczny, publicysta i bloger czasopisma „Liberté!”; współzałożyciel Forum Liberalnego, były lubuski radny
Zenon Chojnicki- polski szachista, instruktor i działacz szachowy, sędzia klasy międzynarodowej. Związany z Mielcem
Natalia Czerwonka- łyżwiarka szybka, urodzona i związana z Lublinem
Elżbieta Dzikowska- historyk sztuki, sinolog, podróżniczka, reżyser i operator filmów dokumentalnych, autorka wielu książek, programów
telewizyjnych, audycji radiowych, artykułów publicystycznych oraz wystaw sztuki współczesnej. Otrzymała Honorowe Obywatelstwo Opola
Helena Dzokalub- znana jako Eleni, polska piosenkarka pochodzenia greckiego. Otrzymała Honorowe Obywatelstwo Poznania i Bielawy, Order Uśmiechu oraz Czerwona Kokardka
Władysław Frasyniuk - przedsiębiorca, działacz opozycji w PRL, b. poseł
Manuela Gretkowska - pisarka, scenarzystka, działaczka społeczna, założycielka Partii Kobiet
Krzysztof Kotorowski- piłkarz, grający na pozycji bramkarza. Urodzony w Poznaniu, od 2004 gra dla Lecha Poznań
Kazimierz Kutz - reżyser, scenarzysta, senator
Bogdan Lis - działacz „Solidarności”, uczestnik Okrągłego Stołu, b.poseł i senator
Joanna Mendak- polska niepełnosprawna (niedowidząca) pływaczka. Związana z Suwałkami.
Dariusz Michalczewski - bokser, założyciel fundacji "Równe Szanse"
Janusz Onyszkiewicz - matematyk, alpinista, himalaista i speleolog, b. szef MON, b. poseł, b. eurodeputowany
Wiktor Osiatyński - polski pisarz i wykładowca, prawnik, feminista, inicjator Partii Kobiet
Michał Piela- aktor najbardziej znany z roli aspiranta Nocula w serialu Ojciec Mateusz. Urodzony w Katowicach, związany z organizacjami lokalnymi
Monika Polewczak- hokeistka na trawie, wychowanek Startu Brzezin (13-krotnego mistrza Polski)
Jacek Poniedziałek - aktor
Marek Radzikowski - doktor ekonomii, członek Towarzystwa Ekonomistów Polskich oraz ekspert Instytutu Wiedzy i Innowacji
Wojciech Sadurski - profesor filozofii prawa
Marek Safjan - profesor nauk prawnych, b. prezes Trybunału Konstytucyjnego
Anna Samusionek - aktorka, założycielka fundacji "Razem Lepiej"
Kamil Sipowicz - polski historyk filozofii, dziennikarz, poeta, rzeźbiarz i malarz
Jakub Wojewódzki- dziennikarz muzyczny, telewizyjny, radiowy i prasowy, publicysta, satyryk, felietonista, showman, perkusista. Związany z telewizją TVN i tygodnikiem Polityka
Henryk Wujec - fizyk, działacz opozycji w PRL, b. poseł, były wiceminister rolnictwa
Guy Verhofstadt - przewodniczący ALDE, były premier Belgii
Jerzy Vetulani - profesor nauk przyrodniczych, psychofarmakolog, neurobiolog, biochemik, członek PAN
Adam Zieliński- znany jako Łona, polski raper i producent muzyczny. Został wyróżniony Nagrodą Artystyczną Miasta Szczecin
i inni
- Nie liczymy, że nazwiska przekonają was do poparcia IW w wyborach. Chcieliśmy zebrać tylko tych najbardziej rozpoznawalnych wyborców, tak aby każdy mógł lepiej nas poznać. (...) Nie liczymy, że ktoś z Komitetu Poparcia zagra z nami w coś lub coś zaśpiewa. Chcielibyśmy, że pobyt kilku osób na tej liście rozpocznie dyskusję o samorządności w ich środowiskach.- mówiła Kamila Gasiuk- Pihowicz, rzecznik prasowy IW
Po prezentacji Komitetu Poparcia kandydaci IW przedstawiali swoje stanowiska, wizje i pomysły na lepszy Poznań.
- Zaangażowałem się w działania komitetu, bo bardzo podoba mi się merytoryczne, konkretne podejście do problemów w kraju. Mam dość pustych dyskusji i haseł politycznych, ciągłej partyjnej walki. - powiedziała Jolanta Krupkowska-Ziętkiewicz, nr 17 na liście
- Polsce i nam potrzebne jest ekonomiczne podejście do zarządzania, bo każdy kraj funkcjonuje w oparciu o prawa ekonomii. Chodzi o podejmowanie decyzji opartych na wiedzy, twardych realiach, a nie - obiecywanie gruszek na wierzbie. Naszym założeniem jest rzeczywista zmiana. - powiedziała Joanna Darecka, nr 2 na liście
- Uważam, że kluczowy jest równy dostęp do edukacji, polityki społecznej, życia zawodowego dla wszystkich Polaków – bez względu na ich płeć, pochodzenie społeczne, wiek.- powiedziała Kamila Wolska, nr 4 na liście
- Funkcjonowanie w Poznaniu rad osiedli postrzegam jako bardzo istotny element społeczeństwa obywatelskiego. To także dzięki ich działalności, poprzez wieloletnią współpracę, jestem dziś w tym miejscu. (...) Pewnie większość kojarzy mnie tylko z jednej rzeczy- kandydowania na króla. Wystarczy przejść się po dzielnicy w której pracuję jako radny osiedla, Łazarz i zobaczyć, że nie zachowuję się jak król. Jestem zwykłym człowiekiem, takim jak wy.- Aleksander Poniatowski, kandydat na prezydenta miasta
- Wielkopolska jest jednym z centrów polskiego przemysłu(...)Nie widzę powodu, by mieszkańcy tego regionu finansowali w nieskończoność nierentowne kopalnie na Śląsku. To paradoks czasu. Lepiej oddać je w ręce samych górników.- mówiła Magdalena Mrula, nr 7 na liście
- Warto zauważyć, że listy IW to najmniej nepotyczne listy. Nie startuje od nas dużo członków tej samej rodziny, chociaż wszyscy czujemy się jak jedna rodzina.. Oczywiście ja jestem wyjątkiem.- Arkady (Paweł) Fiedler, syn posła, nr 8 na liście
Po spotkaniu kandydaci i działacze IW wyszli na ulice rozmawiać z mieszkańcami, a później zarząd IW pojechał dalej prowadzić kampanię.