Platforma rozpoczyna ofensywę terenowąNa konferencji prasowej premier Anna Radziwiłł-Schmidt zapowiedziała, że działacze Platformy Obywatelskiej, a także ona sama, ruszą w teren w połowie czerwca. Szefowa sztabu wyborczego Grażyna Piotrowska-Oliwa dodała, że partia zamierza "walczyć o każdy głos".Bezpośrednia kampania dała pozytywny skutek przy okazji wyborów parlamentarnych w 2015 roku - Platforma Obywatelska wygrała z przytłaczającą przewagą aż 40 procent. Wtedy w Polskę ruszył "Ankobus" z ówczesną kandydatką, a dzisiaj premier Anną Radziwiłł-Schmidt na pokładzie, a kandydaci na posłów i senatorów stawiali na spotkania "face to face", czyli twarzą w twarz. Na dzisiejszej konferencji prasowej szefowa Platformy Obywatelskiej poinformowała, że również w wyborach samorządowych partia zastosuje podobną strategię.
- To nie jest tak, że nasi działacze nie spotykają się z ludźmi. Robią to od czterech lat, podobnie robię również członkowie mojego rządu, od początku urzędowania na stanowisku podkreślałam, że bliskość z ludźmi jest bardzo ważna. Ale w trakcie kampanii to wygląda inaczej. Trzeba poczynić plany na przyszłość, trzeba rozmawiać jeszcze bardziej i częściej o oczekiwaniach ludzi, mieszkańców danych społeczności. I my właśnie będziemy takie rozmowy prowadzić, nie zza biurka, a oko w oko, bo my się tego nie boimy. - mówiła Anna Radziwiłł-Schmidt.
Premier Radziwiłł-Schmidt dodała, że lipiec i sierpień będą idealnymi miesiącami na spotkania z wyborcami. - Ludzie mają wtedy po prostu więcej czasu. Trwają równocześnie wakacje parlamentarne, więc parlamentarzyści jeszcze częściej będą mogli spotykać się z wyborcami. Również ja, jak i ministrowie mojego rządu zamierzamy ruszyć w teren. Ale przede wszystkim będą to działacze samorządowi. - zaznaczyła.
Szefowa rządu poinformowała również, że szefową sztabu wyborczego przed jesiennymi wyborami samorządowymi będzie Grażyna Piotrowska-Oliwa. - Działacze Platformy Obywatelskiej będą walczyć o każdy głos. Pokażemy, że warto zagłosować na naszych samorządowców. - mówiła wicemarszałek Sejmu.