Postautor: Michał Ajna » 19 gru 2022, 11:46
Wreszcie pucz został stłumiony. To wielka zasługa wojsk polskich i rosyjskich, ale przede wszystkim nieugiętej postawy narodu białoruskiego i dzielnej wielkiej księżnej Emilii. Teraz czas na wyciągniecie konsekwencji wobec winnych przewrotu, przede wszystkim Wiktora Łukaszenki i na odbudowę i rozwój Białorusi. Myślę, że powinniśmy być świadomi tego, że w rozwoju tym możemy i powinniśmy mieć swój udział. Nie możemy zapominać teraz o Białorusi.
Bardzo dobrą wiadomością jest to, że sekretarzem generalnym NATO zostanie polityk z naszej części Europy i że będzie to premier Anna Radziwiłł-Schmidt. Myślę, że przy takiej okazji nie ma co ukrywać, że prywatnie łączą nas więzy przyjaźni, więc: Aniu, przyjmij najserdeczniejsze gratulacje.
Od lat znamy się osobiście, od lat także wspólnie działamy na niwie publicznej. Miałem przywilej być ministrem w rządzie Anny Radziwiłł-Schmidt, a także jako król zlecać jej misję sformowania rządu. Mimo, co pewnie nie wszyscy rejestrowali, znaczących nieraz różnic, współpraca z Anną zawsze układała się wzorowo, a ją samą zawsze cechowała dobra wola i gotowość na kompromisy przy konsekwentnej realizacji wyznaczonych celów.
Premier Radziwiłł-Schmidt jest faktyczną współautorką zarówno obecnego ustroju, jak i pewnych zwyczajowych dobrych praktyk w nim funkcjonujących. Myślę, że nie przesadzę stwierdzeniem, że Anna jest postacią, która nadała kształt polskiej polityce ostatnich kilkunastu lat.
O tym, że sprawdzi się jako sekretarz generalna NATO upewnia mnie jej postawa w obliczu kryzysu na Białorusi. Początkowo ostrożna i rozważna pani premier, po wzięciu pod uwagę zdania innych - co też jest charakterystycznym elementem jej sposobu uprawiania polityki - podjęła zdecydowane decyzje i realizowała je z konsekwencją i stanowczością.
Objęcie nowej funkcji przez, jak ją wszyscy pieszczotliwie nazywamy "Radziwiłłkę", może być trzęsieniem ziemi dla polskiej polityki. Czy Postępowi Demokraci znajdą godnego jej następcę? Myślę, że nie będzie łatwo wejść w rolę następcy Radziwiłłki. A może czekają nas przetasowania na scenie politycznej?
Michał II, Król Senior