Andrzej Rozenek dla TVP Info
Opóźnienie trwa już kilka miesięcy, obnaża to niekompetencje rządu i byłego już ministra. Pan poseł Wiśniewski czepialstwem określa pytania opozycji dotyczące działań rządu, co jest zaskakujące.
Burza w Inicjatywie Wolność
Znam Leszka Balcerowicza od lat i wiem, że jest wierny swoim poglądom i nie jest koniunkturalistą. Stawianie kogoś pod ścianą i mówienie, że będzie musiał dostosować się do programu, który nie jest zgodny z jego poglądami w duchu współpracy według mnie nie jest w porządku. Potem powstają takie dziwne koalicje jak obecny rząd. Na szczęście są w tym kraju jeszcze osoby wierne swoim poglądom. Szacun profesorze.
Byli członkowie RPP przeciwko atakom na niezależność NBP
W pełni się zgadzam ze stanowiskiem byłych członków RPP czemu wyraz dałem już w dyskusji nad expose. Niestety pani Premier uciekła od dyskusji na ten temat, a widać, że temat boli nie tylko mnie. Mam nadzieję, że rząd wycofa się z tych deklaracji, które padły w expose. Stabilna wartość pieniądza jest prawem wszystkich obywateli. Niestety polityka obecnego rządu i spóźniona decyzja RPP spowodowały, że inflacja przeszła już do fazy kroczącej. To niepokojący sygnał zwłaszcza, że w Unii Europejskiej średni wskaźnik HICP ustabilizował się w okolicach 1%.
Podatek dochodowy i składki ZUS zostaną zlikwidowane?
To dobry pomysł, ale sam sposób zbierania podatków i innych danin publicznych jest wtórny w stosunku do samego modelu funkcjonowania usług publicznych. Nie ma nadal deklaracji rządu w sprawie reformy systemu emerytalnego, współfinansowania procedur medycznych, konkurencji na rynku ubezpieczeń zdrowotnych, czy obniżek PIT dla przedsiębiorców i uproszczenia systemu podatkowego. PSL wywalczył też najwyraźniej wyłączenie z ujednolicenia podatków jednej z bardziej uprzywilejowanych w tym zakresie grup czyli rolników. Rząd wpisuje się w prowadzoną od lat ochronę tej grupy społecznej mimo, że wielu jej przedstawicieli jest w dużo lepszej sytuacji niż niejeden pracownik najemny czy przedsiębiorca. Dlaczego KRUS został wyłączony z tego procesu? Dzięki włączeniu i tej agencji, efekt synergii byłby jeszcze większy.
Protesty przeciwko poszerzaniu senatu
Podczas protestu w Poznaniu złapany przez jednego z dziennikarzy
Partia Liberalna od początku mocno wyrażała swój sprzeciw wobec stanowisk z nadania w Senacie. W debatach sejmowych nad projektami tych ustaw zgłaszaliśmy swój sprzeciw wobec rozszerzenia Senatu. Jesteśmy generalnie sceptyczni co do istnienia Senatu. Naszym zdaniem w zupełności wystarczyłby nam jednoizbowy parlament. Senat powinien zostać zlikwidowany.
Będzie rozłam w koalicji? Kilkudziesięciu posłów niezadowolonych z ostatnich działań rządu może zagłosować przeciwko budżetowi.
Brak poparcia w szeregach koalicji dla kluczowego projektu jakim jest ustawa budżetowa już na początku kadencji pokazuje jaką jakość prezentuje rząd Radziwiłł-Schmidt. Żal patrzeć na to co wyczyniają ministrowie i posłowie koalicji. Rząd chce zamknąć usta opozycji. To skandal, że na pytania posłów nikt nie odpowiada. To skandal, że zgłasza się ustawę budżetową z rażącymi błędami rachunkowymi. To jeszcze większy skandal, że nikt tych błędów nie poprawia, a rząd jakby nigdy nic głosuje za tym fatalnym projektem.
Koalicja chce wprowadzenia "pakietu demokratycznego"
Pani premier śmieje się opozycji w twarz proponując pakiet demokratyczny. To jest zagranie pod publikę, bo wystarczy spojrzeć na ostatnie debaty sejmowe żeby zobaczyć jak politycy koalicji respektują prawo do debaty nad projektami ustaw. Co nam po możliwości zadawania pytań pani premier skoro zwyczajnie je zignoruje? Co nam po możliwości zadawania pytań pani premier skoro ustawa i tak zostanie przepchnięta przez koalicję bez żadnej debaty? To jest pakiet demokratyczny? Zacznijcie respektować obecny regulamin! Regulamin, który mówi, że dyskusja nad projektem obejmuje zarówno pytania posłów jak i odpowiedzi wnioskodawcy.
Proponuję pani premier następujący pakiet demokratyczny:
1. Pani premier przestanie ignorować pytania opozycji
2. Wnioskodawcy projektów z koalicji zaczną odpowiadać na pytania posłów w debacie
3. Rząd przestanie traktować Sejm jako maszynkę do głosowania
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości