Bogdan Zdrojewski nie będzie ubiegał się o reelekcję- Uznałem, że nie będę się ubiegać o kolejną prezydencką kadencję, choć mam taką możliwość. W ratuszu chcę zrobić miejsce dla kogoś młodszego, z nowymi pomysłami. - powiedział podczas konferencji prasowej prezydent Wrocławia Bogdan Zdrojewski.Prezydent Wrocławia Bogdan Zdrojewski ogłosił dzisiaj na konferencji prasowej, że w nadchodzących wyborach samorządowych nie będzie ubiegał się o trzecią z rządu (a szóstą w sumie) kadencję prezydencką. - Chcę zrobić miejsce w ratuszu dla kogoś młodszego, pełnego pasji i energii, który przyniesie miastu nowe pomysły, wniesie świeżość. Mój czas już przeminął. - powiedział gospodarz miasta, który jest bardzo wysoko oceniany przez mieszkańców.
Zdrojewski podziękował im za zaufanie, a także podsumował swoje dwie kadencje, przywołując najważniejsze osiągnięcia, m.in. remont dworca Świebodzkiego, Auli Leopoldyńskiej, otwarcie w mieście globalnego Centrum Badawczo-Rozwojowe Whirlpool (firma w latach 2022-2025 zainwestowała w mieście prawe 126 mln złotych), czy nasadzenie do tej pory 26,5 tys. drzew i kolejnych 7 tysięcy w tym roku.
Bogdan Zdrojewski jest prezydentem Wrocławia od 2018 roku, kiedy wygrał w drugiej turze z kandydatką lewicy, Dalią Wilmańską, uzyskując 69% głosów. Cztery lata później również uzyskał reelekcję w drugiej turze, zdobywając 71 procent głosów (pokonując Michała Syskę). Urząd prezydenta pełnił także w latach 1990-2001, prawie przez trzy kadencje. Pewną popularność zyskał w czasie powodzi z 1997, osobiście kierując w mieście akcją przeciwpowodziową. W latach 2007-2014 sprawował funkcję ministra kultury i dziedzictwa narodowego w pierwszym i drugim rządzie Donalda Tusk, w latach 2014-2018 był deputowanym do Parlamentu Europejskiego.
Spekuluje się, że kandydatami do sukcesji prezydenta Zdrojewskiego z ramienia jego partii, Postępowych Demokratów, mogą być była premier Weronika Ryszkowska, była wicepremier Grażyna Piotrowska-Oliwa, czy były minister Michał Jaros. O kandydacie zdecydują prawybory, które odbędą się także w pozostałych miastach.