Od 1 stycznia 2019 roku będziemy mieli mniejszy podatek PIT o 2%Od 1 stycznia 2019 roku podatek PIT zmniejszy się z 18% do 16% i z 32% do 30%. Zwiększy się kwota zmniejszająca podatek z miesięcznej 46,33 do 54,20.OD 1 stycznia 2019 roku będziemy mieli mniejszy podatek PIT, który projekt ustawy został zgłoszony przez Klub Parlamentarny Razem dla Najjaśniejszej!. Stawki zmniejszą się z 18% do 16% i z 32% do 30%. Zwiększy się kwota zmniejszająca podatek z miesięcznej 46 zł 33 gr do 54 zł 20 gr. W Sejmie i w Senacie jednak nie było miażdżącej przewagi głosów ,,Za" nad głosami ,,Przeciw". W Sejmie 230 posłów zagłosowało ,,Za" a 164 posłów zagłosowało ,,Przeciw", czyli przewaga głosów ,,Za" nad ,,Przeciw" jest 66 głosów. W Senacie sprawa też nie była inna 50 senatorów głosowało ,,Za" a 35 senatorów głosowało ,,Przeciw", czyli przewaga była to 15 głosów. Wywiad z przedstawicielem KP RdN!, przewodniczącym RdN! Wincentym Nowakiem:
Dziennikarz - Wasza ustawa o obniżce podatku PIT przeszła przez Sejm i Senat i ostatnio podpisał ją Regent Mikołaj Liściowski. Wiem Pan dlaczego jednak IW, SLD i część PSL zagłosowało przeciw?
Wincenty Nowak - Jest to spowodowane, że nie chcę, żeby w Polsce Polacy mogli żyć dobrze. Co do SLD jest jeszcze jeden powód, oni chcą zniszczyć bogaty Polaków, więc obniżka podatku PIT dla bogatych to dla nich jest oddalenie ich od celu.
D - Dlaczego Pan tak myśli, że ZL chce zniszczyć bogatych Polaków?
N - Projekt ustawy, którzy złożyli pod koniec lipca 2016, o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w którym chcieli wprowadzić prób 50% dla osób zarabiających powyżej 150 tyś rocznie. Projekt ustawy o maksymalnym wynagrodzeniu za pracę z początku grudnia 2017 roku. Czy to nie są dowody dlaczego tak myślę?
D - To są dowody. Czy wprowadzenie ustawy zmniejszającej podatek PIT to tylko wasza zasługa?
N - Oczywiście, że nie. Wprowadzenie ustawy zmniejszającej podatek PIT to zasługa parlamentarzystów PO, PiS i innych parlamentarzystów, którzy głosowali ,,ZA" oraz samego Regenta Mikołaja Liściowskiego, który nie zawetował ustawy.
D - Wie Pan, kto ważnych parlamentarzystów jak głosował.
N - Jak dobrze pamiętam, z informacji podanych przez Wicemarszałka Sejmu Jacka Żalka, to ,,Za" głosowali: Ja i pani Anna Radziwiłł-Schmidt, przeciw głosowali: pani Janina Dobrzyńska i pan Piotr M. Wiśniewski, a wstrzymała się pani Maria Karwicka.