Wybory na Górnym Śląsku 2038

Podstawowe zasady, ogłoszenia parafialne, kalendarz itp.
Administrator
Administrator

Wybory na Górnym Śląsku 2038

Postautor: Administrator » 19 lis 2024, 17:17

21 listopada odbędą się wybory regionalne na Górnym Śląsku. Wybierzemy radnych sejmiku i marszałka województwa.

W realu będzie to 28 grudnia, ewentualnie ze względu na okres świąteczno-noworoczny mogą być jakieś przesunięcia. Druga tura wyborów na marszałka odbędzie się 5 grudnia ig, irl kilka dni po pierwszej.

REJESTRACJA KOMITETÓW WYBORCZYCH

Termin rejestracji komitetów wyborczych upływa o północy 15 grudnia. Dokonywać należy tego w temacie kampanijnym na tajnym forum. Brak dokonania rejestracji w terminie skutkować będzie brakiem możliwości udziału w wyborach! Oczywiście pojawią się także kandydaci bezpartyjni i z partii nieobsadzonych przez graczy.

Maksymalnie możecie wystawić kandydatów we wszystkich okręgach. Minimalnie - w jednym, choć wtedy raczej szanse na przekroczenie progu wyborczego są nikłe.
Tu jest lista okręgów wyborczych:
viewtopic.php?f=4&t=1337&p=55141#p55141

Kandydatów na marszałka mogą zgłosić komitety, które zarejestrowały listy w co najmniej połowie okręgów.

KAMPANIA WYBORCZA

Jak zwykle proszę wszystkich o utworzenie tematu jawnego pt. "Kampania samorządowa – województwo górnośląskie 2038" oraz tematu tajnego z takim samym tytułem. (może być inny, ale żeby było wiadomo, o co chodzi, a nie jakieś "zęby krokodyla" )

Dopóki trwa termin na rejestrację publikujecie na jawnym w jednym poście pełną listę waszych kandydatów.

Do 15 grudnia powinno mieć miejsce przedstawienie na tajnym planu kampanii wyborczej. Plan kampanii wyborczej powinien zawierać:
1) Główne priorytety kampanii, cele kampanii, strategię, taktykę kampanii
2) Docelowe grupy wyborców na których skupi się kampania komitetu. Im więcej konkretów i szczegółów tym lepiej
3) Hasła wyborcze kampanii. Skład komitetu/ów poparcia. Mile widziane projekty bilbordów, spotów etc.
4) Dla chętnych: nieczyste zagrania wobec przeciwników.

Plan kampanii wyborczej realiów polityczno-społecznych nie przeskoczy, ale w ich ramach będzie decydujący. Ważne, żeby plany były gotowe do momentu rejestracji komitetów.

W trakcie kampanii możecie zaprezentować do siedmiu eventów, z czego jeden event ma dotyczyć inauguracji kampanii, jeden jej zakończenia i podsumowania kampanii. W pozostałych macie przedstawić najważniejsze akcje, działania promocyjne.

Kampania będzie trwać od rejestracji komitetów do określonej godziny w dniu wyborów. W tym czasie wklejacie na forum zaakceptowane przeze mnie eventy, oczywiście nie wszystkie na raz. Do kampanii rywali możecie odnosić się na konferencjach prasowych, w wywiadach, na blogach itd. itp. - tutaj nie ma ograniczeń. Ostateczne wyniki pojawią się prawdopodobnie jeszcze w dniu zakończenia kampanii.

LISTY WYBORCZE

Na tajnych forach podajecie listy kandydatów waszych komitetów. Listy składają się z postaci graczy, NPCów z partii wchodzących w skład komitetów oraz anonimowych "kandydatów partyjnych".

Listy kandydatów muszą być przedstawione i zaakceptowanie przeze mnie w temacie na tajnym. Potem wklejacie na jawne i macie czas skontrolować i ewentualnie zmienić.

Przypominam, że listy układamy zgodnie z zasadą "suwaka" – umieszczamy na nich naprzemiennie kobiety i mężczyzn.

WZAJEMNA KONTROLA LIST KANDYDATÓW I ICH MODYFIKACJE

Listy kandydatów należy przedstawić na tajnym do akceptacji do północy 18 grudnia.
Listy wyborcze można publikować od momentu akceptacji. Ma to dwa cele.

Kontrolujcie się wzajemnie. Ja oczywiście sprawdzam na tajnych te listy (kto ich jeszcze nie ułożył, to wpierw powinien tam), ale może się zdarzyć, że ktoś startuje z dwóch różnych komitetów, a ja tego nie wyłapałem. W takim razie zdecyduję, gdzie taki kandydat bardziej pasuje. Jak będzie ciężko osądzić, to decydować będzie albo "kto pierwszy, ten lepszy" albo kto znalazł błąd.

No i to jest także po to, żebyście mogli wprowadzać zmiany w listach. Np. przenieść kandydatów do bardziej pasującego okręgu. Do 1 grudnia możecie zmieniać co wam się podoba. Potem już nic.

Wróć do „Zasady i ogłoszenia”