Nowa gra

Wszystko o wszystkim.

Jakie realia nowej gry?

1993
1
25%
secesja Gowina - wybory prezydenckie i przedterminowe parlamentarne 2020
3
75%

Liczba głosów: 4

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Re: Nowa gra

Postautor: Mikołaj Liściowski » 26 gru 2021, 17:17

To ewentualnie można zacząć równolegle z teraźniejszością - PiS nie ma stabilnej większości w Sejmie, Senat jest przy opozycji, mogłoby być ciekawie.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Alik

Postautor: Alik » 26 gru 2021, 20:30

+1 dla obecnych realiów

pytanie tylko gdzie założyć forum, ja mogę je zrobić ale nie znam żadnych sensownych hostingów
Aleksander Szafrański - przewodniczący Inicjatywy Wolność

Awatar użytkownika
Karol Malinowski

Postautor: Karol Malinowski » 27 gru 2021, 10:15

Jak już, to albo reaktywujemy którąś z tych gier, albo robimy od 2005, albo fikcyjne realia. W ostateczności możemy wrócić do 2019. Bo Start w obecnych realiach to moim zdaniem pewna śmierć gry, już moim zdaniem popełniśmy ten błąd, że zamknęliśmy tą grę w peaku jej popularności.
Członek zarządu Partii Polaków. Poseł na Sejm II i III kadencji.

Dawniej:
Wicepremier, Minister Sportu i Turystyki, pełnomocnik do spraw reformy administracyjnej, prezes Partii Polaków.

Awatar użytkownika
Ignacy Schmidt

Postautor: Ignacy Schmidt » 27 gru 2021, 19:53

Tak jest, ludzie mają dosyć polityki i gra w obecnych realiach nie będzie miała graczy. Moim zdaniem reaktywacja WP albo tej gry jest jedynym dobrym rozwiązaniem. Chyba że w ogóle jakaś fikcyjna kraina :D

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 28 gru 2021, 12:43

Właśnie jeśli byśmy mieli zaczynać nową grę, to konieczne byłyby wybory w miarę szybko, choć może nie na starcie. To wybory pozwalają ustawić realia, świat gry, scenę polityczną. Te z naszych gier, które odniosły największe sukcesy, miały wcześnie wybory, najlepiej i parlamentarne, i prezydenckie. Wybory wprawiają grę w ruch i potem kręci się sama. Gry startujące w środku kadencji padały po kilku tygodniach.

Realia obecne, czyli po 2019 to najgorsza opcja. Szczerze mówiąc dziwię się, że komuś chciałoby się w rzeczywistych realiach grać. Ja osobiście nimi wymiotuję.

Jestem też przeciwnikiem realiów zagranicznych, fikcyjnych itd. Ostatnie gry padały, bo były nazbyt "udziwnione" (Białoruś itd.).

Sugestie reaktywacji gry, na forum której piszemy, traktuję jako jej współtwórca bardzo pochlebnie. Niebywale miło wspominam grę i społeczność Symulacji Politycznej, a wcześniej Rzeczypospolitej 2015, z której się bezpośrednio "przesiedliśmy". Uważam je za najlepsze takie gry od czasów PRPG1, którego większość pewnie i tak nie pamięta.

Cieszę się, że dużo osób uznaje tutejsze realia za atrakcyjne, bo pamiętam że wiele żali było właśnie na realia, a to że monarchia niedobra, a to się coś innego nie podobało. Ja szybko żałowałem zamknięcia tej gry i uznałem, że miała jeszcze potencjał. No ale wtedy wszyscy zgadzaliśmy się, że realia już się na tyle oderwały od rzeczywistości, że nowi gracze po prostu się w nich nie odnajdą. Paliliśmy się do nowej gry o realiach ściślej zbliżonych do rzeczywistej polityki (a ta chyba nie pociągnęła jakoś długo). Przyznam, że lubiłem tu być królem, lubiłem wykreowany przez nas świat. Nawet ostatnio myślałem, czy nie byloby fajnie gdyby reaktywować te realia, już bardziej w formie mikronacji. A widzę że są szanse nawet w formie gry politycznej. Rozumiem, że to co kilka lat temu stało się wadą czyli że jest to fantazja polityczno-ustrojowa, teraz może uchodzić za zaletę?

Pytanie, czy chcecie po prostu reaktywować grę i grać dalej w tej linii czasu, po abdykacji? Czy nie byłoby to zbyt duże wybiegnięcie w przyszłość? Czy nowe osoby połapią się w realiach? Czy sami się połapiemy?

A może uznajemy, że to kolejna edycja? Bierzemy to co miało miejsce w grze w latach 2015-2021, ale jakoś uzgadniamy z tym, co wydarzyło się naprawdę na świecie od startu gry do chwili obecnej?

Wreszcie problem w tym, że nie ma tu całej starej ekipy, a bez wielu osób to nie będzie już to samo. Mi np. trudno wyobrazić sobie grę bez Marii czy Radziwiłłki. Pewnie nie wszyscy dołączą znów do gry. I to chyba stawia opcję prostej kontynuacji pod znakiem zapytania.

Ja na bycie GMem nie mogę sobie pozwolić, a gra takim zwykłym politykiem, pisanie eventów kampanijnych itd. już mnie nie interesuje. Bardziej widzę się jako ktoś pełniący funkcję taką jak tu król, a jednocześnie pomocnik GMa, tworzący otoczkę erpegową itd. Ostatecznie życie króla-emeryta czy króla-seniora też może być ciekawe ;)
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 28 gru 2021, 19:52

To może zróbmy jakąś ankietę?

Ja byłbym albo za kontynuacją tej gry, też jakoś tak czuję się z nią najbardziej związany, albo za rozpoczęciem nowej na pewien czas przed wyborami w 2023.
Jeśli powrót do tej, to byłbym za rozpoczęciem w 2029, ewentualnie zrobieniem jakiejś krótkiej przerwy dla dostosowania realiów. Nie jestem zwolennikiem cofania się o kilka lat, wtedy zupełnie pogubimy się w realiach, nie będziemy wiedzieć, co stało się w pierwotnej wersji, a co w nowej.
Tylko jeśli nie uda nam się skontaktować z Radziwiłłką, to nie odzyskamy dostępu do konta Administratora i będzie trzeba założyć nowe forum.

Nowa gra z realiami 2022/2023 może być ciekawa, bo jednak jest duża szansa na odsunięcie PiS od władzy, a z drugiej strony nie jest to całkiem pewne, panuje więc równowaga. Z drugiej strony faktycznie może to oznaczać pewną powtórkę z Wirtualnej Polityki, gdzie rozgrywka skupiła się głównie na "sprzątaniu po PiSie". Wydaje mi się zresztą, że także Symulacja Polityczna najbardziej rozkręciła się, gdy już odeszliśmy od sceny politycznej z reala i została wprowadzona monarchia.

Zgadzam się też z Michałem, że najlepsze dla gry były wybory w dość krótkim czasie od jej rozpoczęcia. Tutaj pasowałoby idealnie, bo wybory miały być jakoś na wiosnę 2030, a jest końcówka 2029. 2022/2023 też byłoby do dostosowania. Chyba najgorszą opcją byłby powrót do Wirtualnej Polityki, w której dopiero co były wybory a sytuacja polityczna jest zbliżona do tej z reala (w Sejmie większość PiS i koalicji, w Senacie PO).
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Alik

Postautor: Alik » 31 gru 2021, 1:13

Ankietę dla 4 osób? Nie ma sensu ;)

Ja jestem za opcją początek 2023 i mocnego przesilenia politycznego. Jest dobry moment na powywracanie sceny politycznej, a będzie niższy punkt wejścia dla nowych graczy.

Poza tym dla mnie monarchia w tej grze była najgorszym elementem.

Nowa gra ma dla mnie sens jeśli uprościmy legislację (będzie łatwiej ogarnąć zmiany w prawie bez przekopywania się przez realne ustawy) plus wprowadzimy większy element role-play (np. nie tylko wypowiedzi, ale np. gestykulacja w ich trakcie). Nie tylko sucha biografia, ale też jakieś smaczki z życia typu "jada tylko w drogich restauracjach i nosi budy ze skóry wielbłąda).

Więcej w grze powinno być interakcji między graczami, graczami a GM-em (media), a w ogóle zrezygnować z tworzenia eventów partyjnych. Eventy to powinny być wydarzenia, które jakość wpłyną nam na świat gry (np. zamachy, zmiana sytuacji za granicami, wydarzenia ekonomiczne, strajki etc.)

Proponuję założyć dedykowane forum i wziąć się za spisywanie reguł gry.

Awatar użytkownika
Ignacy Schmidt

Postautor: Ignacy Schmidt » 02 sty 2022, 0:00

Monarchia jest zbyt oderwana, obecne realia zbyt "realistyczne", ludzie mają dość polityki. Chociaż jeśli już mam wybierać to wolę monarchię.

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 06 sty 2022, 20:47

Hej! ;)

Udało mi się odzyskać dostęp do konta administratora na tym forum:
http://wirtualnapolityka.cba.pl/index.php

z tego co widzę, z jakiegoś powodu hosting został wydłużony do 12.12.2022

Odnośnie tego forum, nie bardzo wiem od czego zacząć z szukaniem, nie pamiętam totalnie nic odnośnie kont na których wszystko było zakładane :roll:

A jeśli chodzi o chęć do gry, to jak najbardziej jest!
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Alik

Postautor: Alik » 12 sty 2022, 18:43

to może wyczyśćmy to forum i wystartujmy z nową grą tutaj?

Wróć do „Spamowisko”