Kandydat RZO Maciej Bursztein rozpoczął kampanię
W kieleckim Grand Hotelu, swoją kampanię wyborczą w wyborach uzupełniających zainaugurował kielecki radny i przedsiębiorca Maciej Bursztein. Pod hasłem "Zmiany" i szyldem Reformatorskiego Zjednoczenia Obywatelskiego chce kontynuować zwycięską kampanię koalicji rządzącej. "Nie muszę ukrywać swojej przynależności partyjnej, nie muszę udawać kandydata obywatelskiego, bo wiem że Polacy jasno wyrazili swoje poparcie dla RZO i wspierają powstały rząd Aleksandra Sternickiego. Nie wstydzę się i nie boję startować pod szyldem mojego ugrupowania" - mówił.
Maciej Bursztein zapowiedział, że będzie wspierał przede wszystkim inwestycje, ale nie tylko w infrastrukturę, ale także w kapitał ludzki. "To co było od lat zaniedbane przez rządzących czyli służba zdrowia i edukacja to fundamenty rozwoju społeczeństwa. Zdrowi i wykształceni obywatele będą mogli podążać za swoimi marzeniami. Jestem całym sercem z naszym rządem, który przygotowuje odważne reformy w tych obszarach" - podkreślił i zaznaczył, że chce także wspierać inicjatywy mieszkańców, rozwój kultury i sportu w Kielcach. Jak wskazuje, klubom sportowym nie są potrzebne kolejne wsparcia finansowe od państwa czy samorządu, a dobrzy sponsorzy.
"Słowa mojej kontrkandydatki Agaty Wojdy o potrzebie rozmawiania czy oderwanych od rzeczywistości polityków są dzisiaj niczym nóż w plecy jej własnego środowiska. Środowiska, z którym związana jest od czasów Platformy Obywatelskiej. Czy to nie oni przez ostatnie lata zachowywali się jak oderwani od rzeczywistości? Czy to nie oni ignorowali debaty w Sejmie, głos opozycji? Zresztą daleko nie trzeba szukać, zobaczmy na obecną kadencję, gdy rząd przedstawia ważne reformy jej koledzy milczą. Nie bronią nawet swoich własnych projektów." - mówił.
"Nie pozwólcie im znów mieć wpływu na Polskę. Nie pozwólcie żeby mogli sabotować działania rządu Sternickiego. Nie pozwólcie żeby wróciła tamta kultura polityczna przepychania swoich projektów nie zważając na głos obywateli, nie zważając na uwagi innych środowisk. Wprowadzone przez obecny rząd reformy finansów publicznych pozwolą ujawnić skalę zadłużenia państwa, ale także usprawnią zarządzanie budżetem. Państwo musi działać jak przedsiębiorstwo, być zarządzane przez cele i mieć w centrum uwagi swoich klientów czyli obywateli. Jednocześnie nie może pozwolić okradać się oszustom i kombinatorom jak przez ostatnie lata. Dlatego tak ważne jest, aby w Sejmie znalazły się osoby, które poprą odważne reformy takie jak wprowadzenie kryptowaluty podatkowej PLNCoin." - dodawał.
Sama konwencja była bardzo widowiskowa, muzycznie oraz wizualnie. W sali Hyperion kieleckiego Grand Hotelu zebrały się tłumy kielczan w każdym wieku. Została przygotowana specjalna strefa, w której najmłodsi mogli spędzić czas, gdy ich rodzice skupieni byli na treści konwencji. Głodni i spragnieni mogli skorzystać z bufetu, który został przygotowany specjalnie na tę okazję. Wszyscy przybyli mieszkańcy otrzymali również drobne upominki.