Mieczysław Kieca inauguruje kampanię wyborczą
Kandydat Razem dla Polski w wyborach uzupełniających w Jednomandatowym Okręgu Wyborczym nr 32 Mieczysław Kieca zainaugurował kampanię wyborczą na rynku w Wodzisławiu Śląskim. Towarzyszyli mu m.in. wicemarszałek województwa górnośląskiego Łukasz Borkowski i górnośląski europoseł Marcin Krupa.
– Kandyduję dlatego, że jestem osobą doświadczoną, znająca zagadnienia i samorządowe, ale przede wszystkim uważam, że dla naszego regionu potrzebny jest poseł bardzo sprawnie działający, umiejący występować w imieniu mieszkańców i działać na ich rzecz. Uważam, że jestem osobą, która nawiązuje szybko kontakty i potrafi ze wszystkimi rozmawiać - powiedział Mieczysław Kieca na konferencji prasowej, która odbyła się na rynku w Wodzisławiu Śląskim. Były wieloletni prezydent, a obecnie radny tego miasta, oficjalnie rozpoczął kampanię przed nadchodzącymi wyborami uzupełniającymi w JOWie nr 32.
Zadania programowe, jakie sobie wyznaczył na czas kampanii i ewentualnej pracy w Sejmie koncentrują się wokół spraw ważnych dla mieszkańców regionu wodzisławskiego i na działaniach dla przyspieszenia ich realizacji. Kieca zapowiedział, że jako poseł będzie starał się o zwiększenie funduszy europejskich dla regionu. - Fundusze te mogłyby zostać wykorzystane na rewitalizację Starego Miasta. Miejskie budynki w centrum miasta mogłyby zostać wyremontowane i przygotowane na potrzeby trzeciego sektora. Organizacje mogłyby tam realizować projekty kulturalne i biznesowe - zauważył Kieca. Jako wieloletni przedsiębiorstwa Kieca chce również zabiegać o ułatwienia dla małych i średnich przedsiębiorców, bo jego zdaniem "działalność gospodarcza musi się opłacać".
- Jestem głęboko przekonany, że niewiele jest takich osób, które posiadają tak głęboką wiedzę dotyczącą regionu, problemów społeczeństwa, które pan prezydent reprezentuje. Jestem przekonany, że ten właściwy przegląd, właściwy zasób wiedzy, którą posiadł przez kilkadziesiąt lat funkcjonowania na różnych szczeblach administracji samorządowej jest ogromnym kapitałem, który skutecznie wykorzysta w Warszawie, reprezentując Wodzisław Śląski - zauważył wicemarszałek województwa górnośląskiego Łukasz Borkowski. - Znając jego zaangażowanie i skuteczność jestem przekonany, że będzie także wspierał samorządy lokalne w okręgu wodzisławskim - mówił, zachęcając do głosowania na kandydata RdP europoseł Marcin Krupa.
Radna Anna Piotrowska, która została szefową sztabu wyborczego Kiecy, podkreśliła, że miała zaszczyt pracować ze nim w samorządzie miejskim przez kilkanaście lat - najpierw wspierając go jako prezydenta, obecnie wspólnie zasiadając w miejskiej radzie. - Przez te wszystkie lata imponował znakomitym merytorycznym przygotowaniem do każdego tematu komisji czy posiedzenia rady. Jestem przekonana, że tak samo będzie pracował w Sejmie, dlatego warto na Mieczysława oddać głos, do czego zachęcam - mówiła.
Mieczysław Kieca spotyka się z mieszkańcami Wodzisławia Śląskiego
Kandydat Razem dla Polski w wyborach uzupełniających w okręgu nr 32, Mieczysław Kieca, spotykał się z wyborcami Wodzisławia Śląskiego m.in. w dzielnicach Kokoszyce, Zawada, Jedłownik-Turzyczka-Karkoszka i Jedłownik Szyb.
- Pewnie wielu z Was zna mnie jako prezydenta Wodzisławia Śląskiego. Dałem się Wam poznać jako gospodarz miasta, budowniczy Rodzinnego Parku Rozrywki, sieci kanalizacji i nowych dróg, jako zdeterminowany ratownik dla dworca kolejowego, pałacu Dietrichsteinów, starego parku zamkowego czy baszty rycerskiej. Poznaliście mnie jako człowieka otwartego na dialog, nawet trudny, i tworzenie licznych miejsc spotkań. Znacie mnie jako współtwórcę wielu świetnych wydarzeń, festiwali, koncertów, jarmarków. Poznajcie mnie, proszę, jako posła na Sejm RP. Proszę dziś o zaufanie, bardzo wierzę w Wasze głosy - mówił Mieczysław Kieca na spotkaniu z mieszkańcami dzielnicy Kokoszyce.
- Trzy dekady pracy w samorządzie wiele mnie nauczyły. Jestem gotów, by pójść dalej i właśnie w Sejmie reprezentować interesy naszej Wspólnoty. Jestem gotów, by o tym, co dla nas, mieszkańców Górnego Śląska, jest ważne, wyraźnie mówić w Warszawie. Jestem też gotów, by działać na rzecz ogólnopolskiego dobra. Przez wiele lat z dumą i radością pełniłem funkcję prezydenta miasta i radnego miejskiego. Na te stanowiska zatrudniali mnie wodzisławianie. Dziś ubiegam się przed Wami o stanowisko posła na Sejm RP naszej ziemi. Deklaruję Wam staranność, wrażliwość na Wasze sprawy, gotowość do codziennej służby w imię naszego wspólnego dobra - zaznaczył Kieca w dzielnicy Zawada.
Na spotkaniach wspierali go m.in. śląskie kasztelanowe Elżbieta Bieńkowska i Małgorzata Mańka-Szulik, radni sejmiku górnośląskiego z okręgu nr 4 (obejmującego m.in. Wodzisław Śląski) Marek Migalski, Piotr Kuczera i Anna Hetman oraz radni miejscy Mirosław Krzysztof Nowak, Barbara Połednik i Anna Rynkiewicz-Ryszka.
Kieca kontynuuje kampanię wyborczą
Były prezydent Wodzisławia Śląskiego, Mieczysław Kieca, który kandyduje w wyborach uzupełniających do Sejmu w okręgu nr 32 aktywnie zabiega o głosy wyborców. W ostatnich dniach spotykał się z mieszkańcami dzielnic Wilchwy, Stare Miasto i Nowe Miasto.
- Bardzo częstym problemem dla przedsiębiorców jest kwestia nieustających kontroli ze strony przeróżnych instytucji państwowych. Uniemożliwia to normalne funkcjonowanie firm, nie wspominając już o ich rozwoju. Dlatego jako poseł będę zabiegał o wprowadzenie limitu kontroli firmy przez poszczególne instytucje w jednym roku podatkowym - zapowiedział Mieczysław Kieca, kandydat do Sejmu w JOW nr 32, podczas spotkania z przedsiębiorcami i właścicielami małych i średnich przedsiębiorstw na Starym Mieście. - Podobnie jeśli chodzi o bardzo rozbudowany obowiązek sprawozdawczości. Nie może być tak, że przedsiębiorca całą energię potrzebną na prowadzenie i rozwój firmy zużywa na ciągłe kontrole i niezliczone sprawozdania - podkreślał.
Kieca spotykał się z wyborcami także w dzielnicy Wilchwy, położonej na wschodzie miasta. - Myślę, że każde pokolenie powinno pozostawiać dla swych dzieci lepszy świat. Pokolenie moich rodziców i dziadków obaliło komunizm, wprowadziło w Polsce wolność i demokrację. Wspólnie z moim pokoleniem rozwinęło gospodarkę wolnorynkową, wprowadziło nas do Unii Europejskiej i otworzyło dla nas cały świat. Dziś kolejne pokolenia muszą pomóc w nowych zdaniach – przeprowadzić rewolucję energetyczną, uczynić z Polski kraj dobrobytu i innowacji. Według mnie tak właśnie powinna wyglądać polityka – to myślenie o przyszłości, którego celem jest wspólne dobro - zauważył.
- Polityka prorodzinna była jednym z najmocniejszych filarów polityki rządów Razem dla Polski. Jeśli zostanę wybrany do Sejmu, będę zabiegał o dalsze jej usprawnianie, m.in. o budowę żłobków i przedszkoli, klubów malucha. Dopilnuję tego, aby placówki stały się dostępne dla wszystkich rodziców - zadeklarował Kieca na spotkaniu z rodzinami w dzielnicy Nowe Miasto.
Mieczysława Kiecę podczas spotkań wsparł m.in. były senator i wiceminister zdrowia Michał Zembala. Na spotkaniach pojawili się również prezydent Świętochłowic Agnieszka Kostempska i prezydent Mysłowic Wojciech Król.
Mieczysław Kieca z wyborcami w powiecie wodzisławskim
Rydułtowy, Radlin, Pszów, Godów, Gorzyce, Lubomia, Marklowice i Mszana - to kolejne miejscowości i wsie, które odwiedził Mieczysław Kieca w ramach kampanii wyborczej przed wyborami uzupełniającymi w okręgu nr 32.
- Polska lokalna to olbrzymie pole często niewykorzystywanego potencjału. To samorządy i organizacje społeczne działające wśród ludzi i z ludźmi, mają największą wiedzę o tym jak należy walczyć z wykluczeniem społecznym, komunikacyjnym czy w dostępności do ochrony zdrowia. Polskę lokalną, w tym wieś, musimy uczynić miejscem lepszym do zakładania rodziny i prowadzenia aktywności zawodowej. Podnieść jakość usług publicznych, dostępność żłobków i przedszkoli oraz opieki zdrowotnej. Trzeba wesprzeć rozwój rolnictwa, w tym ekologicznego, zadbać o jakość i dostępność żywności dla konsumentów - podkreślił Mieczysław Kieca na spotkaniu z mieszkańcami gminy Lubomia.
Podczas objazdu miejscowości powiatu wodzisławskiego Mieczysław Kieca rozmawiał również z wyborcami o Odnawialnych Źródłach Energii. - Właściciele domów, mieszkańcy bloków, rolnicy i przedsiębiorcy - wspólnoty lokalne i gminy jako inwestorzy i właściciele infrastruktury OZE, będą największymi beneficjentami zielonej transformacji energetycznej zapewniającej czysty i tani prąd ze słońca, wiatru i biogazowni. Na zielonej energii będą bogacić się ludzie, a nie wielkie spółki państwowe. Małe elektrownie w domach i gminach zapewnią nam bezpieczeństwo i niezależność energetyczną, stając się również kluczowym elementem powstrzymywania zmian klimatycznych i ochrony środowiska - zauważył.
- Jako poseł będę zabiegał o środki europejskie na wsparcie instalacji paneli fotowoltaicznych, pomp ciepła, budowę biogazowni. Musimy stawiać na rozwiązania, które pomogą gminom stać się energetycznie samodzielnymi. Dzięki temu ceny prądu spadną, jakość powietrza poprawi się, a nasze domy i budynki użyteczności publicznej będą zasilane "zieloną energią". Takie inwestycje przyniosą też nowe miejsca pracy - wskazywał kandydat RdP do Sejmu na spotkaniu z mieszkańcami Radlina.
Poparcia Kiecy w trakcie kampanii udzielili górnośląscy posłowie RdP - Gabriela Morawska-Stanecka, Dorota Konieczny-Simela, Klara Kozłowska, Borys Budka i Aleksandra Trybuś-Cieślar.
Mieczysław Kieca kończy kampanię tournée po powiecie
W ostatnich dniach kampanii przed wyborami uzupełniającymi w okręgu nr 32 kandydat Razem dla Polski, Mieczysław Kieca wyruszył w tournée po wszystkich miejscowościach w powiecie wodzisławskim, a kilka ostatnich tygodni podsumował wiecem w Wodzisławiu Śląskim.
- Jako poseł będę zabiegał o zapewnienie gminom środków na rewitalizację i unowocześnienie lokalnych targowisk, gdzie najłatwiej o dobrą lokalną żywność i gdzie producenci rolni mogą najszybciej dotrzeć do konsumentów. Skrócenie łańcucha żywnościowego "od pola do stołu" to klucz do zdrowej, taniej żywności - dostępnej lokalnie i sprawiedliwego wynagrodzenia dla rolników. Będę zabiegał o wsparcie lokalnych kooperatyw spożywczych i spółdzielni socjalnych prowadzących lokale gastronomiczne bazujące głównie na lokalnej produkcji rolnej - mówił Mieczysław Kieca na spotkaniu z mieszkańcami wsi Marklowice.
Na spotkaniu z bibliotekarzami i animatorami w Radlinie Kieca mówił o rozwijaniu bibliotek i świetlic w centra aktywności i spotkań. - W każdej polskiej gminie istnieje biblioteka publiczna, w części gmin także świetlice. Korzystając z doświadczeń istniejących centrów aktywności międzypokoleniowej, jako poseł, razem z naszymi samorządowcami będę dążyć do ich rozwoju przede wszystkim w naszym regionie, w interaktywne miejsce spotkań, łączące pokolenia; między innymi dzienne centra aktywności seniorów. Powinny to być miejsca wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych, projektów międzypokoleniowych, wolontariatu oraz prawdziwej, komunikacji między ludźmi żyjącymi na co dzień w osobnych środowiskach - wskazywał Kieca.
- Sprawny dojazd do szkoły czy pracy to niejednokrotnie gwarancja lepszej pracy i nauki. Małe miejscowości pozbawione są możliwości regularnego i sprawnego dojazdu do większych miast i aglomeracji. Jako poseł będę zabiegał o uruchomienie nowych połączeń autobusowych i kolejowych, tak aby nikt nie był wykluczony transportowo - deklarował Mieczysław Kieca na spotkaniu z mieszkańcami Rydułtów.
Kandydat Razem dla Polski w ciągu kilku ostatnich dni kampanii objechał wszystkie miejscowości i wsie, wchodzące w skład Jednomandatowego Okręgu Wyborczego nr 32, organizując otwarte spotkania i spacery miejskie. Kieca był również aktywny w social mediach, na bieżąco dokumentując swoją kampanię, a także odpowiadając na pytania internautów.
Oficjalne zakończenie kampanii odbyło się w Wodzisławiu Śląskim, gdzie aby wesprzeć kandydata, pojawiła się liderka opozycji, przewodnicząca KNDP Oliwia Popowska. - Mieczysław Kieca to oddany samorządowiec, który od dekad udziela się na rzecz regionu. Będzie waszym świetnym rzecznikiem w Warszawie. Zachęcam do oddania na niego głosu - mówiła Popowska. Do wysokiej frekwencji namawiała z kolei wodzisławska radna, Anna Piotrowska, która stoi na czele sztabu wyborczego Kiecy. - Sondaże wskazują, że w dużej mierze może to być pojedynek pomiędzy dwoma kandydatami, dlatego każdy głos się liczy. Gorąco zachęcam do udziału w tych wyborach i do głosowania na Mieczysława - apelowała.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość