Katarzyna Kajkowska pisze:Katarzyna Kajkowska:
Szanowna Rado Ministrów
Moje pytanie dotyczy niniejszego artykułu: viewtopic.php?f=7&t=5&start=660#p70488
Chciałabym mianowicie dowiedzieć się na jakiej podstawie dwa regiony w Polsce będą traktowane inaczej niż wszystkie pozostałe które mają powiaty? Mam tu na myśli to że akurat obszary wokół Piaseczna i Sandimierza stały się Księstwami.
Byłabym wdzięczna też za informacje językiem strawnym dla wyborców na zasadzie wykładni regulacji o księstwach czym one różnią się od powiatów oraz czy nie są one takim państwem w państwie. Mam też nadzieje że wracamy do słusznie minionych czasów średniowiecznych gdy każda miejscowość czy całe powiaty mają swoich właścicieli.
Dziękuje.
Katarzyna Kajkowska pisze:Paweł Żołędź:
Szanowna Rado Ministrów a w szczególności adresaci tego listu czyli Ministrowie Spraw Wewnętrzmych, Kultury i Infrastruktury.
Jak wiadomo czasy się zmieniają więc co jakiś czas trzeba upgrad'ować technologie radia i telewizji do nowszej generacji. Obecnie mamy technologię DAB+ FM HDC2 (dawniej okreslany jako HD Radio i zwany też DAB-T) zastępujacą radiofonię analogową a także drugą generację (DAB+ 2 HDC2) dla naziemnego radia cyfrowego i trzecią generację (DVB-T3 HEVC2) dla naziemnej telewizji cyfrowej. Wszystkie technnologie pozwalają na odbiór do 20 - 22 stacji na jeden multipleks w przypadku telewizji i nawet 25 stacji (lub więcej ale z gorszą jakością) na jeden multipleks w przypadku telewizji.
Moje pytania są następujące:
1. Czy jest planowane wprowadzenie tych technologiii w tym roku (co byłoby najlepszym rozwiązaniem) lub w przedziale najbliższych 3 lat? W przypadku emisji FM pozwoli to na bardziej efektywne zagospodarowaniw widma częstotliwości poprzez likwidacje tłoku na skali.
2. Czy planowana jest standaryzacja obsługu internetu (Wi-Fi) nie tylko w odbiornikach telewizyjnych ale i radiowych tak by można było oglądać i słuchać stacje także tą drogą?
3. Czy prowadzone są prace nad przekształceniem czwartego multipleksu DVB-T2 w multipleks niekodowany oraz uruchomienie szóstego multipleksu telewizyjnego a także radiowych multipleksów R-MUX1, R-MUX2 i R-MUX4 dla nadawców komercyjnych i lokalnych?
4. Czy KRRiT, UKE i Emitel są gotowe do upgradu radia i telewzji do nowych technologii?
5. Czy Rada Ministrów planuje zmiany ustawodawcze mające na celu wprowadzenie wspomnianych technologii?
6. Czy planowany jest w najbliższym czasie częstotliwości po stronie telewizji naziemnej? Mam tu na myśli likwidacjs MUX-8 na rzecz DAB+ lub zwolnienie pasma 700 (692-790) MHz na rzecz internetu?
Z góry dziękuje za odpowiedź na powyższe pytania.
Paweł Żołędź (Stronnictwo Centrowo-Demokratyczne)
Katarzyna Kajkowska pisze:Katarzyna Kajkowska:
Szanowna Rado Ministrów a w szczególności Ministrze Spraw Zagranicznych
Niedawno pojawiła się informacja że pojawiła się informacja o nawiązaniu współpracy z rosyjskim Gazpromem jednak ja chciałbym zapytać się o inną sprawę dotyczącą kontaktów z Rosją a mianowicie o Obwód Kaliningradzki. Jak wiadomo jest to bufor pomiędzy Rosją a Unią Europejską z racji otoczenia go przez Polskę i Litwę. Chciałabym się zapytać czy Polska, Litwa, UE, NATO i Rosja debatowały kiedyś o statusie tego terytorium a jeżeli tak to jakie rozwiązania wobec niego wdrożono oraz jaki jest jego status pod kątem politycznym i społecznym? Nie ukrywam że Rosji musi być trudno utrzymać terytorium poza jego zasadniczym obszarem. Byłabym wdzięczna za odpowiedź gdyż sama jestem zdania że wszystkie 4 strony powinny uzgodnić nowy status tego obszaru wliczając w to nawet reinkarnacje Prus jako państwa o formule podobnej do Polski w 1989 roku gdy częściowo była demokracja a częściowo komuniści lub państwa będącego w rosyjskiej strefie wpływów ale z otwartością na integracje europejską dzięki Polsce i Litwie. Tutaj mogli być częściowo działacze prorosyjscy a częściowo proeuropejscy. Oczywiście ostateczna decyzja należy do Rosji bo to jej terytorium i jej decyzje respektuje ale uważam też Obwód Kaliningradzki powinien mieć też szanse na rozwój nie tylko polityczny ale i ekonomiczny, gospodarczy, tradycyjny, kulturalno-rozrywkowy czy sportowy tak by nie była na uboczu między Polską a Litwą. Stąd też jestem zdania że nawet będąc częścią Rosji obszar Obwodu Kaliningradzkiego powinien mieć pewną autonomię jak własną nazwę, własną władzę, własne media, możliwość stanowienia dodatkowego prawa czy możliwość uczestniczenia w organizacjach międzynarodowych a także wydarzeniach pokroju Eurowizji (na zasadzie że kanał Rossija obsługuje Rosję a Piervyj Kanal Kaliningrad) czy sportu narodowego. Bardzo proszę o odpowiedź na niniejszą sprawę.
Posłanka na Sejm RP
Katarzyna Kajkowska (Stronnictwo Centrowo-Demokratyczne)
PS: Żeby nie było nie jestem za oderwaniem Kaliningradu od Rosji siłowo i niezgodnie z prawem od Rosji a za większą eksploracją poznawczą w celu samodzielności tego terenu będącego to powiedzmy wprost kolonią naszego północnego sąsiada.
Katarzyna Kajkowska pisze:Paweł Żołędź
Szanowna Pani Sekretarz
Niestety ale przedstawione odpowiedzi nie mogę uznać za satysfakcjonujące a to z tej racji że niestety pokazują one że ciągle mamy problem z rozwojem mediów w obszarze naziemnym. Ciągle brakuje nam pomysłów na rozwój wykorzystywania częstotliwości które to jak podległa wam Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji nazywała dobrem rzadkim. Dlatego dziwi mnie brak zmian zarówno na poziomie prawnym jak i technologicznym gdyż w przypadku ignorowania tego typu rozwiązań znowu jak chociażby w 2013 roku (w przypadku wyłączania analogowej emisji telewizyjnej) będziemy wprowadzać je jako ostatni lub jeden z ostatnich krajów w Europie z racji biurokracji i poślizgów. Chciałbym więc zadać kolejne pytanie a mianowicie dlaczego nie ma planów omawianych przeze mnie rozwiązań na czele z wyłączeniem przeżytku jakim jest naziemna radiofonia analogowa która to już dawno powinna zostać wymieniona na bardziej efektywny standard z racji problemów KRRiT z brakiem ustalania nowych częstotliwości i ścisku w eterze? Chciałbym się dowiedzieć czemu Rada Ministrów nie robi nic w celu rozwiązania tego problemu pomocnego zarówno nadawcom w celu rozwijania zasięgu ich stacji oraz proponowania nowych projektów jak i słuchaczy którzy to zyskaliby dostęp do nowych stacji radiowych i telewizyjnych.
Kończąc zwracam się z wnioskiem o podjęcie tego tematu w interesie dobra konsumenckiego i pluralizmu mediów.
Z uszanowaniem
Poseł na Sejm RP
Paweł Źołędź
Koalicja Naprzód! - Stronnictwo Centrowo-Demokratyczne
PS: Pod pojęciem upgrad'owania (wziętego od angielskiego słowa upgrade) mam na myśli aktualizacje technologii.
PS2: Co do pytania numer 4 to wnioskuje o uzyskanie informacji na zadane przeze mnie pytanie przez organ kontrolny jakim jest Rząd.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości