[PD]: wniosek o odwołanie wicemarszałek Sejmu RP Janiny Dobrzyńskiej

Marszałek: Jacek Żalek
Obradował w latach 2022-2026
Awatar użytkownika
Gniewomir Maj-Ołyński

[PD]: wniosek o odwołanie wicemarszałek Sejmu RP Janiny Dobrzyńskiej

Postautor: Gniewomir Maj-Ołyński » 08 kwie 2017, 23:03

Radziwiłł:

Przechodzimy do kolejnego punktu, jest to rozpatrzenie wniosku o odwołanie pani Janiny Dobrzyńskiej z funkcji wicemarszałka Sejmu RP.
Proszę pana posła wnioskodawcę, pana Gniewomira Maj-Ołyńskiego, o zabranie głosu.

Na podstawie art. 10a ust. 5 regulaminu Sejmu niżej podpisanie posłowie składają wniosek:
- o odwołanie wicemarszałek Sejmu RP Janiny Dobrzyńskiej

(-)70 posłów Postępowych Demokratów

Gniewomir Maj-Ołyński:

Pani Marszałek,
Wysoka Izbo!

Postanowiliśmy złożyć wniosek o odwołanie marszałek Dobrzyńskiej z funkcji, bo uważamy, że osoba ukarana przez Komisję Etyki Poselskiej najwyższą z możliwych kar - karą nagany - nie powinna znajdować się w Prezydium Sejmu.

Wypowiedzi pani marszałek są skandaliczne, absolutnie nielicujące z powagą Wysokiej Izby. Są to wypowiedzi poniżej krytyki, pełne nienawiści, przepełnione ksenofobią, obrażaniem innych.

Pani marszałek niejednokrotnie, w sposób ordynarny i pełen nienawiści, krytykowała Konstytucję RP, której wszyscy podlegają i na którą, jako poseł na Sejm, powinna zwracać szczególną uwagę i ją szanować.

Z tego miejsca apeluję do Wysokiej Izby - pokażmy, że nie będziemy tolerować takiego zachowania.

Dziękuję.
Gniewomir Maj-Ołyński - dr nauk humanistycznych z zakresu nauk o polityce, dziennikarz, menadżer kultury,
I wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów, poseł na Sejm III i IV kadencji IV RP

Awatar użytkownika
Laura

Re: [PD]: wniosek o odwołanie wicemarszałek Sejmu RP Janiny Dobrzyńskiej

Postautor: Laura » 09 kwie 2017, 20:19

Na mównicę wchodzi poseł Olga Novak

Pani Marszałek
Wysoka Izbo

W sejmie wypowiedzi są różne, często kontrowersyjne lecz składanie wniosków do komisji etyki nie zawsze ma miejsce. Krytyka konstytucji jest jak najbardziej dopuszczalna nawet jeśli sposób wyrażania opinii nie zawsze jest zgodny z oczekiwaniami drugiej strony. Czy można kogoś karać za krytykę konstytucji, widzę, że zdaniem wnioskodawców tak. Ale kara powinna być jedynie za jej łamanie. Proszę wskazać wypowiedzi wicemarszałek Dobrzyńskiej dowodzące ksenofobii lub pogardy wobec kogokolwiek. W przeciwnym razie zasadność argumentacji będzie w najlepszym przypadku wątpliwa.

Dziękuję
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 09 kwie 2017, 23:24

Składam wniosek o przedłużenie debaty.

Og: k...a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zamknąłem kartę zamiast wysłać odpowiedź!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Gniewomir Maj-Ołyński

Postautor: Gniewomir Maj-Ołyński » 10 kwie 2017, 17:36

Maj-Ołyński:

Pani Marszałek,
Wysoka Izbo!
Pani poseł,

ja rozumiem, że przypadło pani zadanie obrony pani marszałek Dobrzyńskiej. Zadanie niewdzięczne, bo bronienie pani klubowej koleżanki po jej wypowiedziach to zadanie, co najmniej, trudne.

Werdykt Komisji Etyki Poselskiej jest jednoznaczny - pani Dobrzyńska naruszyła zasady etyki poselskiej, zostało to potwierdzone głosami trojga członków komisji, z rywalizujących ze sobą, ugrupowań. Uznaliśmy w klubie, że nie jest możliwe, by osoba tak kontrowersyjna nadal narażała na szwank dobre imię Sejmu, dlatego jest ten wniosek - mam nadzieję, że nie uniosą się państwo lojalnością, a obiektywnie podejdą do sprawy, bo gdyby takie wypowiedzi padły ze strony rządu to automatycznie państwo chcieliby dymisji ministra, które je wypowiedział. Bądźmy wobec siebie sprawiedliwi, nawet w klubie.

Pani poseł,

pani Dobrzyńska nie krytykowała Konstytucji, ona wściekle ją zaatakowała, nazywając przy okazji Polskę, niejednokrotnie, "katofaszystowskim" państwem, parafrazując swoją partyjną koleżankę panią Senyszyn.

Pani poseł,

karą za łamanie Konstytucji zajmuje się, jeszcze, Trybunał Stanu, a Komisja Etyki Poselskiej uchybieniem etyki poselskiej, myślałem, że takie podstawy, będąc posłanką, powinna pani znać.

Proszę teraz co wrażliwszych o zatkanie uszu, wypowiedzi pełne nienawiści w wykonaniu pani marszałek Dobrzyńskiej, do wyboru do koloru: "Zamach w Łucku jest efektem ukraińskiego nacjonalizmu a wręcz faszyzmu", "Uprawiają festiwal kłamstwa, hipokryzji i goebbelsowskiej propagandy", "narracja jest takim jednym wielkim kwikiem z powodu oderwania od koryta i propagandą antyrządową". To tylko trzy z wielu wypowiedzi pani poseł, a w tej samej wypowiedzi pani Dobrzyńska nazwała polityków PSL "homofobami".

Czy naprawdę chcemy, by takie osoby reprezentowały Sejm? Apeluję do Wysokiej Izby o poparcie wniosku.

Dziękuję.

og: nie było wyznaczonego czasu debaty, nie ma co jej wydłużać :D
Gniewomir Maj-Ołyński - dr nauk humanistycznych z zakresu nauk o polityce, dziennikarz, menadżer kultury,
I wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów, poseł na Sejm III i IV kadencji IV RP

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 10 kwie 2017, 22:18

Olga Novak

Pani Marszałek
Wysoka Izbo

Naruszenie etyki zostało stwierdzone, gdyż przedstawiciele trzech partii chcieli tak stwierdzić i przegłosowali wniosek. Czy partie rywalizujące do niedawna PD i Ppol bardzo dobrze się współrządziło, rywalizacja zaczęła się kiedy minister waszego rządu w randze wicepremiera powołał ... gabinat cieni. Przytacza pan następującą wypowiedź

"Zamach w Łucku jest efektem ukraińskiego nacjonalizmu a wręcz faszyzmu"

Nie mamy do czynienia z obrażeniem Narodu Ukriańskiego, ale ze wskazaniem, że na Ukrainie relatywnie silną pozycję ma tamtajszy faszyzm związany z kultem organizacji UPA i osobami Stepana Bandery oraz Romana Szuchewycza. Czy neguje pan te fakty?. Przecież banderowcy współpracowali z nazistami i mieli antypolskie poglądy. Pani Marszałek Dobrzyńska odniosła się do pewnej grupy politycznej, nie narodu in gremio. Nie mamy więc do czynienia z ksenofobią.

W mojej wypowiedzi klarownie stwierdziłam, iż za krytykę konstytucji nie należy karać, nawet bardzo ostrą krytykę.

Dziękuję
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 11 kwie 2017, 19:45

Na mównicę wchodzi wicemarszałek Janina Dobrzyńska

Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!
Szanowni Panie i Panowie posłowie!

Dzisiejszy wniosek, tak jak ten do Komisji Etyki, jest elementem walki politycznej. Jest on efektem poczucia zagrożenia przez Postępowych Demokratów. Zawsze reagujecie panicznie, gdy ktoś krytykuje Waszą politykę, Wasze poglądy. Odwagi, koledzy i koleżanki, odwagi! Nawiążę do tej nagany w KEP. Idealną odpowiedzią jest felieton mojej koleżanki, Joanny Senyszyn, tak, panie pośle, pani profesor jest dla mnie autorytetem, wsparciem, to ona zainspirowała mnie do studiowania ekonomii. Pewnie państwo czytali ten tekst. Ja powtórzę- w obliczu dominacji obu izb przez polityków o poglądach liberalnych, prawicowych, nasz lewicowy punkt widzenia zawsze był, jest krytykowany i niedługo nie będzie- bo wygramy. Właśnie w momencie, gdy sondaże pokazywały różnicę dwóch punktów procentowych wy złożyliście ten wniosek. Jest ona całkowicie upolityczniony. Nie ma w nim ani jednego merytorycznego argumentu, który pozwoliłby na odwołanie mnie. Powadze Sejmu szkodzą wnioski o odwołanie marszałka, szkodzi kara nagany dla marszałka- to szkodzi powadze Sejmu, to sprawia, że zaufanie do Parlamentu się obniża. Wy jesteście specjalistami w rozwiązywaniu problemów, które sami stworzyliście. Panie pośle Maj-Ołyński, wy szkodzicie opozycji, wzmacniacie koalicję tym wnioskiem. Czego wy nie rozumiecie? I wy oczekujecie solidarności opozycji? No daj pan spokój! Moje wypowiedzi są skandaliczne? Rzeczywiście to niebywały skandal jak ja mogę krytykować Postępowych Demokratów? Rzeczywiście obniżam standardy jakie wy wyznaczyliście, wasi marszałkowie- ja nie przerywam wypowiedzi, ja dbam o jakość uzasadnienia, ja dopytuję, ja zwracam uwagę na niedociągnięcia, ja nie zgłaszam wniosków do Komisji Etyki- złożyłam jeden jak posłowie PO i PSL nie przyszli na głosowanie- to jest sytuacja w której trzeba karać. Pan jest taki wrażliwy, wy jesteście tacy wrażliwi? To ja panu przypomnę, bo pana wtedy w sejmie nie było, ale już pan był związany z Platformą. Więc Ewa Kopacz- masowo zgłaszała wnioski do KEP, Stefan Niesiołowski- no ten pan zieje nienawiścią na prawo i lewo, ja panu przypomnę a jak wicemarszałek odbierał głos, cenzurował obrady, kneblował opozycję, Radosław Sikorski- za jego kadencji obrady prowadziły się same, w ogóle nad nimi nie panował, wisienka na torcie- Joanna Mucha, pominę jej działalność ministerialną trzecią ligę hokeja, stratę ogromną na koncercie Madonny, odniosę się tylko do jednych obrad, do najważniejszych obrad w ostatnim czasie- do obrad nad nową Konstytucją, wtedy pani marszałek pozwalała na niebywałe chamstwo kolegów z PiS, PSL, PO, nie panowała nad obradami, pozwoliła na przerwanie tej najważniejszej debaty w kluczowym momencie. I wy krytykujecie mnie jako wicemarszałka? Co ja złego zrobiłam w tej kadencji? Ja i ksenofobia? Skoro dla pana nazywanie banderowców nazistami, faszystami, co jest po prostu faktem, jest ksenofobią, to całe szczęście, że nie jesteście u władzy, bo minister sprawiedliwości zrobiłby rewolucję. Lewica krytykowała, krytykuje i będzie krytykować Konstytucję. Będziemy dążyć do jej zmiany. Jest to sen Kaczyńskiego- IV RP w praktyce. Jest to całkowity zakaz aborcji, państwo wyznaniowe, uprzywilejowana pozycja kleru. Wprowadziliście te zmiany wy jako PO, PSL, RdN! i PiS. A czym jest ciągła krytyka rządu? Czym jest osłabianie pozycji Polski na arenie międzynarodowej? Jesteście opozycją totalną, robicie to tylko dlatego, że przegraliście wybory, a pan, panie pośle Maj-Ołyński pisze paszkwile w Newsweeku. Nawiążę też do pana dziennikarskiej kariery- ten wniosek to efekt jakiejś fikcji literackiej, niebywałej kreatywności, pewnie pana wzorcem jest pani Agnieszka Kublik? Posłowie PSL są homofobiczni- wielokrotnie głosowali przeciwko prawom mniejszości seksualnych, przeciwko ustawie o związkach parterskich, a ja panu przypomnę kilka wypowiedzi, które są homofobiczne, Platformersi też tam są!John Godson powiedział „Homoseksualizm jest grzechem. Uważam, że z jednej strony jest to pewne zboczenie, choć Biblia protestancka używa słowa wypaczenie”, Joanna Kluzik-Rostkowska na pytanie o adopcję dzieci przez pary homoseksualne odpowiedziała „Nie. Z punktu widzenia dobra dziecka lepiej, by wychowywało się w rodzinie heteroseksualnej”, Eugeniusz Kłopotek „W życiu nie podniosę ręki za tym, by pary homoseksualne mogły adoptować dzieci. Dziecko ma się wychowywać w normalnej rodzinie”, wspomniany wcześniej wzór do naśladowania Stefan Niesiołowski „W Polsce nie ma żadnej dyskryminacji osób homoseksualnych”, Waldemar Pawlak na pytanie o adopcje w związkach jednopłciowych odpowiedział „Dla dobra dzieci i ich prawidłowego rozwoju powinny one być wychowywane w małżeństwach lub innych związkach kobiety i mężczyzny”, Jacek Żalek na pytanie dotyczące wprowadzenia związków partnerskich „Nie ma żadnych powodów, dla których mielibyśmy tym osobom przydzielać jakieś przywileje. Nic za tym nie przemawia, ani względy ekonomiczne, ani społeczne, ani kulturowe, ani tym bardziej moralne. Żadne. To jest kwestia pewnej mody, ideologii, która minie”. To nie jest homofobia? W odróżnieniu od pana ja znam definicje słów, których używam i wiem czym jest homofobia, pan, panie pośle, niech się douczy o ksenofobii. Reasumując, drodzy posłowie i drogie posłanki, nie dajcie się wplątać w polityczne gierki i intrygi, które organizują Postępowi Demokraci. Nie ma żadnego rzeczywistego argumentu, który kładłby choćby cień na mojej działalności w sejmie jako wicemarszałka. Ja swoje obowiązki wypełniam dobrze, rzetelnie, sumiennie, prawo nie jest mi obce, mam doświadczenie na tym stanowisku. Apeluję do was o zagłosowanie przeciw temu wnioskowi.

Dziękuję

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 12 kwie 2017, 18:26

Wicemarszałek Radziwiłł:

Dziękuję za debatę, przechodzimy do głosowania. Kto jest za odwołaniem pani posłanki Janiny Dobrzyńskiej z funkcji wicemarszałka Sejmu RP zechce podnieść rękę i nacisnąć przycisk?
Dziękuję.
Kto jest przeciw?
Dziękuję.
Kto się wstrzymał?
Dziękuję.

og: głosowanie 48h
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Renata Budzyńska

Postautor: Renata Budzyńska » 12 kwie 2017, 20:31

za
baronowa Renata Budzyńska - poseł na Sejm I, II, III, IV, V, VI i VII kadencji.

Wicepremier (2022-24), MSWiA (2022-26), prezes PiS (2021-24), Wicemarszałek Sejmu IV kadencji (2026-2030), koordynator służb specjalnych (2032-2038)

Awatar użytkownika
Wincenty Nowak

Postautor: Wincenty Nowak » 12 kwie 2017, 20:43

Wstrzymuję się (brak dyscypliny)

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 12 kwie 2017, 21:05

Przeciw