Kampania przed drugą turą bardziej dynamicznaNa ostatniej prostej kampania staje się bardziej dynamiczna. Kandydaci Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Platformy Obywatelskiej i Porozumienia Centroprawicy na senatorów, którzy przeszli do drugiej tury intensywnie spotykają się z wyborcami, aby wypromować swoje postulaty.Były prezydent Wrocławia
Rafał Dutkiewicz, który kandyduje do Senatu w okręgu wyborczym nr 3, przyjechał do wyborców na rowerze. - Na wrocławskim rynku funkcjonuje wypożyczalnia rowerów, uruchomiona jeszcze za mojej kadencji. Wrocław od dłuższego czasu nazywa się rowerowym miastem. Cyklistów jest tu najwięcej w kraju, a ich udział w ruchu to ok. pięciu procent. - zauważył były włodarz miasta, którego na spotkaniu wspierały Grażyna Piotrowska-Oliwa i Mirosława Stachowiak-Różecka.
W Zielonej Górze o głosy nadal zabiega ubiegająca się o reelekcję senator
Helena Hatka. Tym razem wspierała ją również szefowa lokalnych struktur, Bożenna Bukiewicz. - W Senacie są osoby o bardzo wysokiej pozycji intelektualnej. Ja mam wysoką pozycję w Warszawie i to otwiera mi różne możliwości działania. Jest mi łatwiej, bo wiem na przykład, jak konstruuje się budżet państwa i jak go poprawiać. - mówiła.
- Idźmy w kierunku zmian, pozytywnych zmian. Kandyduję do Senatu, bo chcę, żeby głos młodych ludzi był słyszalny. Jako posłanka przez cztery lata zabiegałam o ich interesy, teraz chciałbym to robić w Senacie. Chciałabym korygować prawo tak, aby było dla młodych jak najkorzystniejsze. - mówiła rzeczniczka rządu
Karolina Młynarczyk, kandydatka na senatora w okręgu nr 18, podczas spotkania w Radomiu. Wspierali ją prezydent miasta Radosław Witkowski i była premier Ewa Kopacz.
Na warszawskim Mokotowie wraz z premier Anną Radziwiłł-Schmidt oraz prezydent Warszawy Małgorzatą Kidawą-Błońską o głosy zabiegał ubiegający się o reelekcję senator
Marcin Schmidt. - Rozwój profilaktyki zamiast leczenia to jest właśnie program który wdraża wiele rozwiniętych Państw. Już dawno dowiedziono, że odpowiednia profilaktyka i programy zapobiegania chorobom są bardziej skuteczne niż lecznictwo. Niedopuszczenie do rozwoju wirusów i bakterii w organizmie oraz odpowiednia dieta powoduje, że człowiek nie tylko dłużej żyje, ale nie choruje, nie wydaje pieniędzy na leki ani też nie musi korzystać z wizyty u lekarza który jest zawsze ostatnią deską ratunku. Często też ignorujemy choroby, nie lecząc ich a zaleczając je. Powoduje to tragiczne skutki dla organizmu i naraża nas na większe koszty. - mówił.
Jadwigę Rotnicką, ubiegającą się o senatorską reelekcję w okręgu nr 43 wspierał prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak. - W poprzednich wyborach pani senator uzyskała ponad 161 tysięcy głosów i zdeklasowała rywali (było to ponad 62-procentowe poparcie mieszkańców). Dziś ubiega się o reelekcję. W Senacie jest nieprzerwanie od 2007 roku. Jest niebywale doświadczoną kobietą, miałem przyjemność z nią pracować. Będzie dobrym senatorem, dlatego proszę Was, abyście oddali na nią swoje głosy. - mówił.