Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 26 maja 2016, 14:42
Gowin, Bieńkowska i Boni w swoich okręgachJarosław Gowin, Elżbieta Bieńkowska i Michał Boni, kandydaci do Parlamentu Europejskiego z list Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Platforma Obywatelska+Porozumienie Centroprawicy, prowadzili aktywną kampanię wyborczą przed głosowaniem przewidzianym na 26 maja.- Rozwój gospodarczy jest najważniejszym elementem odbudowy Europy po kryzysie ekonomicznym, którego doświadczyliśmy w ostatnich latach. Potrzebujemy sprawnego, skutecznego i mądrego prawa gospodarczego. W Parlamencie Europejskim będę pracowała nad stworzeniem takich rozwiązań, które umożliwią Polsce warunki do jeszcze szybszego rozwoju ekonomicznego. Polacy zasługują by wreszcie zaczęły obowiązywać standardy, o których od lat się tylko mówi. - mówiła unijna komisarz Elżbieta Bieńkowska, która jest liderką listy PO+PC na Śląsku.
- Praca w parlamencie krajowym i europejskim w wielu przypadkach wymaga umiejętności zrozumienia argumentacji innych stron. Wypracowywanie skutecznych rozwiązań z jednej strony wymaga zdolności przekonywania partnerów do swoich planów i zawierania kompromisów z zachowaniem korzyści dla wszystkich stron. Tak tworzy się solidarną i spójną Unię Europejską, która spełnia oczekiwania obywateli. W Parlamencie Europejskim będę wspierał takie rozwiązania, które są zgodne z polską racją stanu. - powiedział na spotkaniu w Krakowie Jarosław Gowin, "trójka" w okręgu nr 10.
Z kolei Michał Boni, który zajmuje trzecie miejsce na warszawskiej liście Platformy Obywatelskiej i Porozumienia Centroprawicy mówił swoich głównych celach. - Moim głównym celem w Parlamencie Europejskim będzie umacnianie pozycji Polski w Europie. Już podczas mojej pierwszej kadencji w tej instytucji zauważyłem, że zacieśniona integracja ekonomiczna Polski z Unią, oznacza większy dobrobyt polskich obywateli. Dlatego też, dalsza współpraca wewnątrz Unii będzie dla mnie priorytetem. Nie możemy jednak mylić silnej pozycji Polski z egoizmami narodowymi. Wszyscy jesteśmy bowiem członkami jednej wspólnoty. - mówił.
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).
Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).