Niezmiernie cieszy mnie sukces Weroniki Ryszkowskiej i serdecznie gratuluje zostania komisarzem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. praw człowieka. Weronika wielokrotnie udowodniła, że nadaje się na takie stanowisko, jest bardzo kompetentną osobą, będąc ministrem spraw zagranicznych, ale także, a raczej zwłaszcza, podczas pełnienia funkcji Prezesa Rady Ministrów, tworzonej przez PL-K oraz PiS, w którym wiele rzeczy zrobiliśmy dobrych dla Polski.
Jej Królewska Mość podpisała ustawę budżetową na rok 2035! Oczywiście, nie uważam, że były powody do odmowy, ale jednak to cieszy i korzystając z okazji chciałbym podziękować w związku z pracą nad tym projektem, bo nie było to zadanie łatwe, pierwszy budżet po zmianie na czele ministerstwa finansów w tak kryzysowym momencie. Dziękuję wszystkim wiceministrom, Piotrowi Patkowskiemu, z którym współpraca jest owocna i włożył dużo energii, wiedzy w proces powstawania budżetu, a zwłaszcza dziękuję Wojciechowi Parynie, człowiekowi, z którym dużo dyskutowałem o budżecie, pracuje w pocie czoła, żeby jak najlepiej spełniać postawione przed nim cele jako wiceminister i dołożył wiele swoich cegiełek, żeby ten budżet był dobry, żeby także walczyć z inflacją, która uderza najuboższych. Dziękuje już zbiorczo wszystkim pracownikom ministerstwa, staliśmy przed dużym wyzwaniem, żeby uporządkować wiele rzeczy, m.in. aby wiele prognoz, kolokwialnie mówiąc, nie rozjeżdżało się z rzeczywistością i jestem przekonany, że radzimy sobie z tym bardzo dobrze. Oczywiście, nie spoczywamy na laurach, budżet trzeba zrealizować, inflację zwalczyć, ale #DamyRadę.
OG: z racji, że nie miałem zbytnio czasu ostatnio to uznajmy, że te rzeczy pojawiają się od razu, kolejno: po ogłoszeniu, że Ryszkowska zostanie komisarzem, pojawieniu się ustawy budżetowej w Dzienniku Ustaw.