Na mównicę wchodzi Maria Radziwiłł:
Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!
To, co się dzisiaj dzieje na sali plenarnej, jest godne pożałowania. Czy państwo wskazuje na ławy PLK nie umieją się zachować podczas obrad? To nie jest stadion, tutaj się nie buczy, nie krzyczy. Jeśli chcą państwo coś powiedzieć, to wychodzą państwo tutaj, na mównicę. Jeśli nie umieją państwo powstrzymać emocji, to polecam w takim razie wyjść na zewnątrz, ochłonąć, może napić się zimnej wody. oklaski
Przechodząc już do samego wniosku - Platforma Obywatelska, całe Porozumienie dla Polski będzie głosowało przeciwko wnioskowi o odwołanie marszałek Szczypińskiej. Mimo, że jesteśmy z różnych partii, mimo że są między nami znaczące różnice programowe i ideowe. Dlaczego? Ponieważ zgłoszony wniosek jest niczym innym jak wnioskiem politycznym. Państwo chcecie po prostu zrobić sobie miejsce dla swojego kandydata. Jako wicemarszałek mam okazję od początku kadencji współpracować z panią Szczypińską i jestem bardzo zaszczycona, bo jest to posłanka z najdłuższym stażem parlamentarnym w Prezydium i bardzo ciężko pracuje, wspomagając nas swoim doświadczeniem.
Pani marszałek, zwraca się w stronę Szczypińskiej nie pozwolimy pani odwołać. Apeluję do wszystkich posłów o odrzucenie tego bezpodstawnego i politycznego wniosku.
Dziękuję.
Schodzi z mównicy w towarzystwie burzy oklasków.
*Na mównice wchodzi, poseł PLK, Arkadiusz Mularczyk*
Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!
Koalicja rządząca tutaj nie widzi jednego faktu. Piętnuje nasze zachowanie a jakoś Pana Posła Dominika Święcickiego, PSL nie przeprosił za swoje krzyki, podczas expose. Dwie kadencje temu też PSL się tak zachowywał i było dobrze. Rozumiemy, że koalicja broni się przed wnioskami nowej siły marginalizując ją i przeinaczając nasze powody. Państwo chcecie nas, też podczas debat, sprowokować i wam się to udaje. Jeśli PiS zaproponuje lepszego Wicemarszałka to my go poprzemy, ale jeśli później będzie zaangażowany w prace Sejmu jak jego poprzednik to wtedy też złożymy wniosek o odwołanie go. My tutaj chcemy, żeby ktoś za nie wykonywanie swoich obowiązków poniósł konsekwencje. Więc apeluje do koalicje. Zakończcie swoje sianie nieprawdy i zastanówcie się. Jeszcze tutaj mały apel do pani marszałek, która prowadzi tą debatę: Niech Pani skończy swoje polityczne gierki i niech Pani prowadzi debatę na poważnie.
Na mównice wchodzi Dominik Święcicki:
Pani Marszałek
Wysoka izbo
Uważam, że tu nie chodzi o polityczne ambicję. PLK, a chodzi o to by dać sygnał pani wicemarszałek by się obudziła mówiąc kolokwialnie. Ale powracając do gorącego tematu niewłaściwego zachowania się. Myślę, że niektórzy nie powinni się na ten temat wypowiadać. Pamiętamy przecież wszyscy jak panowie posłowie z panem Wiśniewskim na czele zaczęli krzyczeć i tu cytat "skończ już! Kto go tu wpuścił!" Później na Facebooku napisałem odpowiedź na to zajście po czym pan Wiśniewski zgłosi mnie do KEP! Za takie zachowania powinno się wstydzić! Mówię to bo nie mogę słuchać was, którzy zwracacie uwagę za tak zwane niewłaściwe zachowanie a sami to praktykujecie!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości