Rozpoczyna się pierwsze posiedzenie Senatu RP I kadencji. Wśród gości m.in. król Michał II, królowa Maria i prezes rady ministrów księżniczka Anna Radziwiłł-Schmidt. Profesor pułkownik Szymon Pilecki, marszałek senior, otworzył I posiedzenie Senatu. Senatorowie wstają do Hymnu Państwowego.
Szanowni Państwo,
Chciałbym serdecznie przywitać Jego Królewską Mość króla Michała II, Jej Królewską Wysokość, Jej Książęcą Wysokość prezes rady ministrów Annę Radziwiłł-Schmidt, najczcigodniejszego marszałka seniora Sejmu I kadencji Józefa Lassotę, pozostałychczcigodnych gości oraz wielce czcigodnych Senatorów RP.
Wszystkim z wybranych senatorów, jak i tych, którzy podobnie jak ja objęli mandat z racji innego sprawowanego stanowiska należą się gratulacje. Kampania wyborcza, pomimo wysokiej temperatury politycznego sporu, pomogła wyłonić reprezentantów społeczeństwa. Uzyskaliście państwo ogromny kredyt zaufania, którego nie można zaprzepaścić. Naród polski chce mieć uczciwych senatorów, którzy swoją misję będą realizowali z pełną odpowiedzialnością i zaangażowaniem. Niech słowa ślubowania senackiego będą dla Państwa najwyższą wykładnią sposobu działalności parlamentarzysty. Życzę tego, by każdy z nas po upływie kadencji Senatu RP mógł sam przed sobą powiedzieć, że dotrzymał słów ślubowania i jest osobą godną zaufania.
Przed nami stoją ogromne wyzwania rozwojowe. Trzeba wiedzieć, czego potrzebuje Polska. Jestem przekonany, że będziemy szukać najlepszych odpowiedzi na to pytanie. Sądzę, że dzięki dialogowi, współpracy i koncyliacyjności uda nam się wypracować najlepsze rozwiązania, za sprawą których Polska będzie krajem bogatszym, zasobniejszym, rozwijającym się szybciej, wolnym, suwerennym, niepodległym.
Jako przewodniczący Karaimskiego Związku Religijnego w RP jestem bardzo wdzięczny za możliwość sprawowania z urzędu mandatu senatora. Cieszę się, że dostały ją wszystkie ważne grupy religijne w naszym kraju. Nasza społeczność jest najmniejszą w kraju - liczy zaledwie kilkuset członków, jednak wywarła ogromny wpływ na dzieje Polski - Karaimi zawsze byli wielkimi patriotami. Ważnym jest, aby w parlamencie były reprezentowane właśnie takie mniejszości.
Dziękuję, proszę o zabranie głosu Jego Królewską Mość króla Michała II.
og:
Plan obrad:
1. Przemówienie Króla
2. Zgłaszanie kandydatur na Marszałka Senatu - proszę zgłaszać z krótkim przedstawieniem, kto to jest itd.
3. Wybór Marszałka Senatu
4. Zgłaszanie kandydatur na wicemarszałków senatu- z uwagi na małą ilość graczy jestem skłonny zgodzić się na kierowanie NPCami, choć i tak preferuję graczy, zwłaszcza że to będą pewnie opozycjoniści.
5. Wybór wicemarszałków senatu - maksymalnie czterech
Kandydatów może zgłaszać grupa min. 10 senatorów