Postautor: Joszua Barycz » 27 wrz 2016, 14:43
Barycz w ogniu pytań youtuberówJoszua Barycz wziął udział w nagraniu nietypowego programu na youtube. W specjalnie przygotowanym studiu czwórka znanych youtuberów przepytywała na zmianę lidera Partii Liberalnej. Padły też pytania wysyłane na czacie przez widzów programu. Przekrój pytań był bardzo szeroki od pytań stricte politycznych po te dotykające życia prywatnego. Zapytany o palenie marichuany lider PL wspomniał o swojej młodości i potwierdził, że jeszcze przed zostaniem posłem zdarzało mu się okazyjnie zapalić skręta.
"Uważam, że tracimy środki na ściganie przestępstw, które nikomu nie szkodzą. Jestem dorosłym człowiekiem i mam prawo decydować czy chcę napić się lampkę wina czy zapalić skręta. Jak dojdziemy do władzy zalegalizujemy marihuanę." - obiecywał.
Arkadiusz Jakubik z internetowego talk-show "20m2 Łukasza" zasugerował, że Barycz jest zbyt młody na bycie Premierem i że jest jeszcze niegotowy do rządzenia.
"Mówisz, że nie jestem gotowy? Powiem Tobie na co nie jestem gotowy. Nie jestem gotowy stać z boku gdy marnowane są szanse na poprawę dobrobytu Polaków. Nie jestem gotowy na to, że chcący pracować Polacy nie mogą znaleźć pracy w kraju. Jestem gotowy na odważne reformy, których nie przeprowadzili nasi przeciwnicy. Żebyśmy płacili niskie i proste podatki. Żebyśmy nie byli przytłaczani biurokracją. Żebyśmy nie musieli się bać o nasze emerytury i kolejki do lekarzy. Mamy plan, który będzie działał nie tylko dla wąskiej grupy, ale dla wszystkich obywateli. Jestem gotowy żeby wprowadzić prawdziwą zmianę. Już czas!" - ripostował przewodniczący PL.
Radek Kotarski z internetowego programu "Polimaty" pytał o politykę zagraniczną i rolę Polski w świecie.
"Musimy skończyć z walką o czyjeś interesy. W naszym interesie jest, aby w naszym sąsiedztwie funkcjonowały stabilne i demokratyczne państwa. W naszym interesie jest, aby na świecie panował pokój, a państwa całego świata zgodnie współpracowały gospodarczo. W naszym interesie jest, aby Unia Europejska została zreformowana i nie wprowadzała w życie kolejnych absurdów i obciążeń biurokratycznych. Polska może być liderem zmian na świecie i w Europie. Będziemy stać na straży praw człowieka, będziemy szukać współpracy z krajami podzielającymi naszą wizję, będziemy zamiast misji wojskowych realizować misje humanitarne." - odpowiadał z przekonaniem Barycz.
Karol Paciorek z programu rozrywkowego "Lekko Stronniczy" pytał co z losem najbiedniejszych Polaków, jak obniżka podatków wpłynie na świadczenia socjalne dla nich.
"Dzień, w którym zapomniałbym o najbiedniejszych i ich rodzinach to będzie dzień, w którym nie będę dłużej godny sprawować urzędu. Chcemy pomóc im poprzez zwiększenie kwoty wolnej od podatku, a dla niepracujących zapewnić pomoc społeczną. Pomoc, która będzie skłaniać do szukania innych źródeł dochodów. Każda dodatkowo zarobiona złotówka do pewnego poziomu będzie powodować spadek świadczeń socjalnych o 50 groszy. Zawsze będzie opłacało się zarabiać więcej." - przekonująco tłumaczył lider Liberałów.
Joszua Barycz - prezes Rady Ministrów, przewodniczący Partii Liberalnej, poseł na Sejm IV RP I i II kadencji,